Page 4 - 4 sider Torsvang historie
P. 4
Den indoeuropæiske indvandring og kulturpåvirkning begynder for omkring 6000 år siden.
Det er et opbrud i Rusland nord for Kaukasus, som bringer den indoeuropæiske kultur med religion, sprog og egentligt landbrug til det meste af Europa, Mellemøsten og Indien.
Det fører til en helt ny kultur og ny landbrugsproduktion.
Denne kultur bliver en basis for de mennesker, som i flere tusind år bebor vore frodige jorder og fisker i de store søer, som fandtes dengang. Forbundet med omverdenen gennem de store åer.
De indoeuropæiske guder og gudebilleder tager vi til os. De bliver hos os til Odin, Tor, Tyr, Freja, Balder og mange flere. Tilpasset selvfølgelig vore breddegrader og dyrkningsmetoder.
Fra omkring år 800 begynder kristendommen at vinde indpas og efter 300 år erstatter kirke og kristendom de gamle guder og helligsteder.
Vi bliver fastboende med egne landbrug. Det betyder store ændringer. Nye begravelsesskikke opstår og markerer land og rigdom. Deres gravsteder og gravhøje er stærke mindesmærker for den tid.
I vores område er det Rokkestenen.
Rokkestenen er opført i Bondestenalderen for omkring 5000 år siden. Se mere her
Den første udvandring - vikingerne
Vikingerne rejste og bosatte sig i løbet af et par hundrede år i hele Europa og Rusland. De kom til Istanbul på sommertogter fra Rusland og fik ved Silkevejen kontakt med handelsfolk fra Kina og Indien. Vi var både krigsfolk og fredelige folk, når vi vandrede og sejlede ud. Vi blev globale og verdensborgere, som nu kunne høre historier fra mange verdener.
Fra vores område var der kontakt med Lejre, hvorfra
mange vikingeskibe sejlede ud. Disse udvandringer skabte kontakt med en ny verden. Også kontakt til mennesker i vores område. Vi hører om nye guder.
Frem for alt om Kristendommen, som vinder indpas i vores land. Vikingetid og middelalder (fra år 750-1536) er en blomstrende og forvandlende tid fuld af energi og nyskabelse. I middelalderen bygges omkring 2000 landsbykirker. Nær os Tjæreby, Alsønderup, Nørre Herlev, Freerslev (senere nedrevet), Grønholt, Uvelse. Og Æbelholt Kloster.
Den anden udvandring
Vi tager lige den anden udvandring med. Den foregår over 100 år fra 1820.
Et opslag i udvandrerarkivet for Hillerød viser, at det kun er meget få landarbejdere, som udvandrer fra vores område.
Men bortset fra disse 4 markante indvandringer og udvandringer har der altid været mindre eller større vandringer mellem grupper af mennesker. Vi har altid været en del af vores omgivende verden. Nogen tog af sted og andre kom til.
4