Page 15 - historien uddelt nytår 2019 Thorsvang og Tirsdagsskoven fra 1877
P. 15
Thorsvang 2 - 1910
Thorsvang 2 - 1910 - Henrik Kryger Nielsen - 1979
I 1942 var adressen Thorsvang 17. Købmanden i Thorsvang bestod udover købmandsbutikken af to lejligheder. Butikken blev fra begyndelsen af 40'erne og helt frem til slutningen af 70erne drevet af søstrene Anna og Hansine Poulsen, mens lejligheden ovenpå blev lejet ud. I 50'erne til familien Marie og Laurits Frederiksen som havde to børn, Kai og Torben.
Mange af bønderne som leverede frugt og grønt på grønttorvet stoppede ved købmanden og købte ind. Her kunne man også få øl sidst på dagen, men søstrene tillod ikke at man drak dem i eller foran butikken. I stedet sad man på en træstamme ved indgangen til tirsdagsskoven. Der blev drukket mange øl og "kyllinger" ved skoven frem til butikken lukkede i 1978. Parkeringspladsen ved skoven var "asfalteret" med ølkapsler. Ole i Frejasvej nr. 50 fortæller at han som knægt kunne tjene lidt på at hente tomme flasker sidst
på dagen, når købmanden havde lukket og folk ikke kunne komme til at indløse pantet. Beskrivelsen af købmanden fra Yrsa (barn i 50'erne i Thorsvang):
“Købmandsforretningen Thorsvang havde næsten alt, hvad vi skulle bruge. Der blev åbnet ved 7 - 7:30 tiden og det første der kom var brød fra bager Budde. Indenfor til venstre var en gammeldags kaffemølle. Om vinteren blev der fyret op i butikkens kakkelovn. Det var godt, hvis man skulle købe sirup. Den stod i en dunk ved ovnen så det var lettere at hælde ud. Spegepølserne hang oppe bagved sammen med det røgede flæsk. På disken var leverpostejen med et ovalt låg over så fluerne ikke sad for meget i postejen. Alle varer blev vejet af i poser, hvide eller brune. Foran disken hang en lang glasdisk med lås på. Deri var fingerbøl, tråd, synåle, lynlåse og knapper. Der hang også sutsko i alle farver og størrelse med såler af dæk. I et hjørne af forretningen havde købmanden foder til høns. I bagbutikken var en beholder på væggen med petroleum som man pumpede fra. Det var muligt at få "skrevet" til næste uge, men det var ikke altid at regningen kunne betales fuldt ud.”
Kollektivet
I december 1979 køber Henrik Kryger Nielsen huset fra den tilbageværende søster Anna og opretter et kollektiv med 4 beboere. Egentlig var det Henriks far, der havde en drøm om at føre købmandsbutikken videre, men Henrik fik ham overbevist om at det ikke kunne hænge sammen. Supermarkederne var i fremmarch. Henrik fik mulighed i 1979 for at overtage huset og butik med det tilbageværende inventar købmandsdisk, kaffemølle og udstillingsskab. Købmandsbutikken blev inddraget til beboelse, købmandsdisken afsyret og udstillings glasskabet brugt som vitrine i opgangen, men facaden blev bibeholdt. I begyndelsen så folk lidt skævt til kollektivet, men det ændrede sig hurtigt. Der blev dyrket grøntsager i den store have og installeret solvarmeanlæg. Da Henriks kæreste Anne flyttede ind med børnene Emil og Sofie i begyndelsen af 80'erne og datteren Marie kom til, blev det anstrengt med kollektivet. Kollektivet opløses i 1985 og lejligheden ovenpå blev officielt nedlagt. Henrik og Anne har boet i huset siden. I 2017 blev huset totalrenoveret og der blev installeret ernvarme.
Livet i og omkring Tirsdagsskoven og Thorsvang siden 1877 - Send rettelser, korrektioner og nye billeder og tekst til steen@diapraxis.dk senest 1.marts 2020
14