Page 5 - historien uddelt nytår 2019 Thorsvang og Tirsdagsskoven fra 1877
P. 5
Historier fra Thorsvang - denne gang 3 historier fra besættelsestiden 1940-1945
Det var aktive og engagerede mennesker som boede i Thorsvang. Arbejdsmænd på Teglværket, Nordsten.Tapetserer, malere, murere, møbelpolstrer, vognmænd, gartnere og grønthandlere.
Det viste sig under besættelsen og den frihedskamp som tog fart efter 1943.
En frihedskæmpers historie - historien om Tonny Hansen 1917-1994
Tonnys mor var Røde Kirstine. Kristine blev mor til 8 drenge som alle voksende op på Odinsvej 2. Kristine arbejde på Sophienborg Teglværk i direkte produktion af sten og tegl. Kirstine var politisk aktiv og en åben og udadvendt person. Tonny blev uddannet murer og hans svendestykke blev belønnet med bronzemedalje. Han blev politisk aktiv og medlem af DKU (Danmarks kommunistiske ungdom) og var en af de mange som tog til Spanien i 1935-36 - som ganske ung mand - for at forsvare. Da han vendte hjem og under besættelsen blev han et omdrejningspunkt for DKP i Hillerød og i modstandsbevægelsen. Arbejdet bestod ofte i at trykke og uddele illegale blade, herunder Land og Folk. I 1942 blev Tonny og hans bror Charley medlem af en modstandsgruppe og sørger for trykning og uddeling flere steder i Nordsjælland. Tony formåede at skabe et godt samarbejde til husmænd og bønder til depot og gemmesteder mv. Tony var med til den store BOPA-aktion i Skævinge og Hillerød den 4.april 1943. Sabotage mod et hørskætteri, hesteskofabrik, garvesyrefabrik, dampvaskeri og karosserifabrik. Tonny var manden der om natten kravlede op på Nordstens store skorsten og malede inskriften: “For frihed og fred - slå tyskerne ned”. I december 1944 gik det galt og Tonny blev taget og tortureret på den grusomste måde. Han regnede med at blive henrettet, men kom i stedet til Neuengamme et par måneder og hjem med en af de hvide busser. Mærkerne efter torturen ødelagte resten af Tonnys liv. Tonny blev efter besættelsen gift med sygeplejerske Cecilie Dybvad Hansen - Lillemor. Som ældre bor Tonny på Nyhuse alderdomshjem og dør i 1994. Kilder: “En frihedskæmpers historie”, 2009 af Jørgen Tved. En fin artikel af Tim Panduro
Afsporing af militærtog ved Freerslev hegn 24.marts 1945
Når vi læser om Frederiksværkbanen er der følgende historie som vi har hørt og i jernbanebladet kan læse om. Harry Heldt var dreng dengang på Odinsvej 3 og kan tydelig huske hvad der skete. Det hedder i jernbanebladet:
“Den 24.marts 1945 var den helt gal. Denne dag havde værnemagten et tog med 33 vogne med enmandstorpedoer og højeksplosive bomber, der skulle fra Hillerød til Frederiksværk, bevogtet af 300 mand militær. Toget overnattede i Hillerød og kl. 13.40 skulle det videre mod Frederiksværk. Det kom også vel afsted, men da det nåede Freerslev hegn sprang en sprængladning under det statsbanelokomotiv, D nr. 819, der fremførte toget. En meter af skinnen væltede, men alligevel kom de første 26 vogne over brudstedet, hvor imidlertid den 27. vogn, en bogiepersonvogn afsporedes og dermed hindrede at de bagved værende seks godsvogne med torpedoer og en personvogn kom videre. Sabotagen var for så vidt ikke effektiv, som de først 26 vogne samme dag kunne føres videre til Frederiksværk og de sidste 6 vogne med et par dages forsinkelse, men sabotagen skabte forvirring ligesom den var med til yderligere at nedsætte tyskernes ikke alt for gode kampmoral.”
Harry hørte braget da han plukkede hindbær langs baneskråningen
Tyske soldater på våbenlageret
Postmand Etlar Hansen, Odinsvej 9, var som ung mand aktiv i modstandsbevægelsen under krigen. Han havde bl.a. gravet en del våben ned i kanten af Tirsdagsskoven. En dag kom nogle tyske soldater og satte sig i skovkanten - lige ovenpå våbnene, men de fandt dem ikke.
Livet i og omkring Tirsdagsskoven og Thorsvang siden 1877 - Send rettelser, korrektioner og nye billeder og tekst til steen@diapraxis.dk senest 1.marts 2020
4