Page 14 - 100DEYÜZ DERGİ | 2015
P. 14

   SPOR HUKUKU
Profesyonel futbolcu sözleşmesinin kulüp tarafından haklı sebeple feshi
     Av. Alper Araz
P rofesyonel futbolcu sözleşmesi, kulüp ile profesyonel futbolcu arasında kurulan, tam iki ta- rafa borç yükleyen niteliğe sahip bir iş görme sözleşme- sidir. Sözleşmenin tarafların- dan birini oluşturan futbolcu, kulübün menfaatleri çerçe- vesinde futbol oynamayı, sözleşme süresince emek ve mesaisini bu amaca tahsis etmeyi taahhüt ederken; di- ğer tarafta yer alan kulüp ise belirli bir ivazı futbolcuya karşı yerine getirme yüküm-
Ani edimli sözleşmeler ile sürekli edimli sözleşmeler ay- rımının en önemli sonuçlarından biri de sözleşme ilişkisinin sona ermesinde görülür. Sürekli edimli sözleşmeler kural olarak fesih yolu ile ileri etkili bir şekilde sona erdirilirken; ani edimli sözleşmelerde ise sözleşmeden dönme yoluyla geriye etkili biçimde son verilmesi mümkündür. Fesih, tek taraflı yöneltilmesi gerekli bir irade beyanı ile sürekli borç ilişkisinin ileriye etkili olarak sona erdirilmesi anlamı taşır. Bozucu ye- nilik doğuran bir niteliğe sahip fesih beyanın karşı tarafa var- masıyla birlikte sözleşme ilişkisi sona erer. Fesihle birlikte sözleşme ilişkisi ileriye etkili olarak ortadan kalktığı için fe- sih anına kadar doğmuş borçlar fesihten etkilenmezler, buna karşılık feshin hüküm ifade ettiği andan itibaren sözleşmeye dayalı olarak yeni bir borç doğmaz. Ayrıca, daha önce yerine getirilmiş edimler de iade talebine konu oluşturmaz.
Profesyonel futbolcu sözleşmesinin fesih yolu ile sona ermesi PFSTT M.27 ve devamında düzenlemiştir. Talimatın 27’inci maddesi kulübün fesih hakkını düzenlerken 28’inci maddede futbolcunun fesih hakkına yer verilmiştir. ‘Kulü- bün fesih hakkı’ kenar başlığını taşıyan 27’inci maddede ku- lüp bakımından sözleşmenin feshini haklı gösteren sebepler birinci fıkrada belirtilmiştir. Fıkrada yer verilen ‘özellikle’ ibaresinden anlaşıldığı üzere, söz konusu sebepler sınırlayıcı olarak değil örnekleyici olarak sayılmıştır. Talimatın 27’inci maddesinin birinci fıkrasına göre, kulüp tarafından fesih için haklı sebep oluşturan durumlar şunlardır:
a) Futbolcunun futbol faaliyeti dışında vaki hastalık veya istirahat halinin altı ayı aşması, b) Futbolcunun en az altı ay müddetle kesinleşmiş hak mahrumiyeti veya müsabakadan men cezası almış olması, c) Futbolcunun bu talimatın 25’inci maddesinde sayılan yükümlülüklerini ağır surette ihlal et- mesi, d) Futbolcunun, Futbolcu Temsilcileri Talimatı’na aykırı davranışları nedeniyle kesinleşmiş en az 4 resmi müsabaka- dan men cezası almış olması.
Söz konusu maddenin ikinci fıkrasında ise futbolcunun sözleşmeden kaynaklanan edimlerini ifada temerrüde düş- mesi kulüp bakımından ayrı bir fesih nedeni olarak öngö- rülmüştür. Buna göre, sözleşmeden doğan edimlerini ifada temerrüde düşen futbolcunun sözleşmesini fesih etmek isteyen kulüp, futbolcuya keşide edeceği bir ihtarname ile edimini uygun bir süre içinde yerine getirmesini bildirir. Fut- bolcu kendisine tanınan uygun süre içinde edimini yerine getirmez ise kulüp tarafından sürenin sona ermesinden iti- baren yedi gün içinde sözleşme fesih edilebilir.
Feshin tabi olduğu usul ise talimatın 29’uncu maddesinde düzenlenmiştir. Bu doğrultuda fesih iradesinin noter kana- lı ile karşı tarafa bildirilmesi zorunlu olup, ihbarnamenin bir suretinin de bilgi için TFF’ye iletilmesi gerekir.
lülüğü altına girer.
Kulübün ideal amacı, sportif alanda başarı elde etmek oldu- ğuna göre kendisi ile sözleşme yapılacak futbolcunun kişisel nitelikleri sözleşmenin kurulmasında büyük önem taşır. Bu nedenle, profesyonel futbolcu, sözleşmeden doğan yüküm- lülüklerini, bizzat yerine getirmekle yükümlüdür. Borçlu fut- bolcunun, kişisel yetenek ve becerisinin önem taşıdığı pro- fesyonel futbolcu sözleşmesi ifanın gayrişahsiliği ilkesinin
bir istisnasını oluşturur.
Profesyonel futbolcu sözleşmesi kapsamında, futbolcu,
emek ve işgücünü belirli bir sonuç taahhüdü olmaksızın ku- lübün emrine tahsis etmekte ve kulübün menfaatleri doğ- rultusunda iş görmektedir. Söz konusu iş görme ediminin niteliği dikkate alındığında sürekli borç ilişkisi doğuran bir nitelik taşıdığı sonucuna ulaşılır. Sürekli edim, zaman içinde sürekli bir davranış yolu ile yerine getirilir. ‘Sürekli davranış’ kavramı ile kastedilen mutlak bir devamlılık olmayıp, edimin hukuki ve fiili bir bütünlük içinde uzun zamana yaygın ola- rak yerine getirilmesini ifade eder. Futbolcunun üstlenmiş olduğu edim, alacaklı kulüp yönünden bir defada ve bir anda gerçekleşmediğinden, aksi yönde uzun zamana yayılmış biçimde yerine getirildiğinden profesyonel futbolcu sözleş- mesi de sürekli iş görme edimi içeren sözleşmeler arasında yer alır. Söz konusu sınıflandırmada dikkate alınan ölçüt hiç tereddütsüz asli edimdir.
Asli edim, sözleşmenin tipini ve niteliklerini belirleyen asıl borç olarak tanımlanır. Profesyonel futbolcu sözleşmesinin birinci derecedeki içeriği, dikkate alındığında süreklilik un- suru da kendiliğinden ortaya çıkar. Asli edim yanında yer alan yan edim yükümlülükleri veya yan yükümlülükler bir defada, sadece tek bir davranış ile gerçekleştirilebilir olsa dahi sözleşmenin süreklilik unsuru üzerinde etkili olmazlar.
   100. YIL BEŞİKTAŞLILAR DERNEĞİ DERGİSİ
s.12
 UKUKUH ROPS

















































































   12   13   14   15   16