Page 57 - MAKSİMUM BİZ | SONBAHAR 2010
P. 57

 kep çizimleriyle k›sa zamanda ta- n›nd›. 60’larda, ünlü Amerikan ürünlerinin resimleriyle çok dikkati çekti. Coca-Cola ve Campbell’s çorba tenekeleri bunlara çok iyi bi- rer örnektir.
‹lk solo sergisini 1952'de New York Hugo Galerisi'nde açan Warhol, Truman Capote'un hikaye- lerini resimlendirmek için çizdi¤i il- lüstrasyonlar› sanatseverlerle bu- luflturmufltu. 1953-1955 tarihleri aras›nda bir tiyatro toplulu¤u için sahne tasar›mlar› da yapan tasa- r›mc›, saç›n› gümüfl rengine boyatt›. Ayn› dönemde ilk kitaplar›n› da ya- y›mlayan Warhol'un eserleri 1956 y›l›nda New York Modern Sanat Mü- zesi'nde sergilendi. Warhol, Miller Ayakkab›lar› için yapt›¤› reklamlar- la "35 Y›ll›k Sanat Yönetmenleri Ku- lübü Büyük Ödülü"nü kazand›. Ayn› ödülün bir sonraki y›l da sahibi olan Warhol, 1960 y›l›nda ilk tablolar›n› yapmaya bafllad›.
Dick Tracy, Superman Returns, Temel Reis gibi çizgi roman kahramanlar›n› resmeden Warhol, Coca Cola fliflelerini de kullan›yordu. Büyük sanat elefltir- menleri Warhol'un yetene¤inin fark›na 1961'de vard›lar ve 1962'de çizimlerini yapt›¤› dolar banknotlar› ve Campbell marka çorba kutusu üzerine yapt›¤› tasar›m- lar, "Yeni Gerçekçilik" ismi verilen bir pop-art sergisin- de sergilendi. Bu sergiyle büyük baflar› kazanan Warhol art›k New York'taki sanat çevresi taraf›ndan isminden övgüyle söz edilen bir tasar›mc› olmufltu. Warhol, 1963 y›l›nda "Fabrika" ad›n› verdi¤i stüdyosuna tafl›narak "Red Jeckie" ve "Flower" ismini verdi¤i resim serilerini çizmeye bafllad›. 1964 y›l›na kadar "Fabrika"da 2000 ka- dar resim yapan ve birçok film çeken Warhol, Marilyn Monroe, Troy Donahue ve Elizabeth Taylor gibi ünlü isimleri resmetti¤i çal›flmalar›yla da oldukça popüler olmufltu.
Bir fabrika gibi çal›flmak, çok üretmek istedi¤ini, sanata ticari bir anlam katmay› sevdi¤ini her zaman söyleyen Warhol, kendi çizimlerini, heykellerini, filmle- rini de bask›lama tekni¤iyle ço¤altt›. Zaten bask›lama, Warhol’un önderli¤inde Pop Art’›n en önemli tekni¤i olarak öne ç›kar. Bu teknikle yap›lan ünlü Marilyn Mon-
roe tablosunu san›r›m bilmeyen yoktur.
Amerikan popüler kültürü- nün öne ç›kan imajlar›n› kullanma- y› seven Warhol’un en çok kulland›- ¤› ya da model ald›¤› fleyleri para, ayakkab›, yiyecek, ünlüler, gazete kupürleri ve günlük eflyalar olarak listeleyebiliriz. S›radan yiyecek ve içecek markalar›n› kullanmas›n›n ard›ndaki sebebi ise flöyle aç›kla- m›fl: "En zengin ve en fakir tüketici, bu markalar› ortaklafla kullanabili- yor. Amerika baflkan› da Coca-Cola içiyor, siz de içiyorsunuz. Bu, bir ne- vi eflitlik anlam›na geliyor."
Warhol, kendisiyle yap›lan bir röportajdaysa;
“Birisinin yazd›¤› kitab› oku- maktansa, kendine iç çamafl›r al›fl›- n› seyretmeyi tercih ederim.” de- miflti.
Warhol çekti¤i k›sa filmlerle Ba¤›ms›z Film Ödülü'nün de sahibi oldu. "Empire" ve "Sleep" isimli iki deneysel uzun met- rajl› filmin de yönetmenli¤ini yapan Warhol'un Empire isimli filmi 8 saat sürüyordu. Empire State Building'in karfl›s›na konulmufl bir kameran›n 8 saat boyunca sabit bir noktada çal›flt›r›lmas›yla kaydedilen görüntülerden oluflan filmindeki temay› di¤er çal›flmas› "Sleep"te de kulland›. Sleep, uyumakta olan birinin 6 saatlik uykusu-
nu görüntülüyordu.
1963-1968 aras›nda 60’tan fazla film çekmifl olan Warhol’un elbette ki filmleri de kendisi gibi de¤iflik ve enteresan. Bunlardan özellikle bir tanesi son derece ye- nilikçi yap›s›yla öne ç›k›yor: 1966 tarihli Chelsea Girls. 16 mm’lik iki kameran›n iki ayr› hikâyeyi ayn› anda yans›t- mas›yla dikkatleri çeken film, Warhol için son derece özel bir çal›flmad›r. Film ayr›ca ticari salonlarda göste- rilen ilk underground film olarak tarihe geçmifltir.
Yaflam tarz›n›n marjinalli¤i ile her zaman dikkat çeken, ünlü insanlarla birlikte olmaktan keyif alan bu yetenekli sanatç›, 3 Haziran 1968’de, Valerie Solanas isimli radikal feminist kad›n taraf›ndan gö¤sünden vu- ruldu. An›nda tutuklanan Solanas, Warhol için “Hayat›m üzerinde bu kadar kontrol sahibi olmas›ndan rahats›z- d›m” demiflti. Bu olayda çok ciddi flekilde yaralanan
 55
  





















































































   55   56   57   58   59