Page 35 - LCW LIFE | MART 2019
P. 35
 Anne ve babaların tahammülü azalmaya, sinirleri zayıf- lamaya başlamıştır. Evdeki mutluluk tablosu yerini ger- ginliklere, neşe mevsimi yerini fırtınalara bırakır. Peki, ne oldu da çocuk aniden değişmeye başladı? Çocuk birçok kişinin dediği bir sendrom mu yaşamaktadır yoksa gele- cekte onu hayatta tutacak bir donanıma mı sahip olma- ya çalışmaktadır? Zamanın ruhuna, bilimin mercekleriyle derinlemesine bir bakalım.
İNSAN OLMA YOLCULUĞU
Bebek doğduğunda ve ilerleyen aylarda kendini bilmez. Kendini, annesinin bir parçası, onun bir uzvu gibi görür. Eliyle yüzünü çizip, saçını çekip bir taraftan da acıdan ağlaması (sanki acıtan kendi eli değilmiş gibi) bebeğin kendini bilmediğini gösteren trajikomik bir halidir. Kohut, benlik ya da ego olarak tanıdığımız bu kavrama ‘kendi- lik-self’ adını vermiştir. Yani bebeğin kendilik temsili yok- tur. Konuşabilse bile “Anne ben acıktım” diyemez çünkü ortada ‘ben’ yoktur. Aynadaki kişinin kendi mi başkası mı olduğunu tam olarak kavrayamaz. Oynarken yanlışlıkla kanepenin altına kaçan oyuncağının tamamen kayboldu- ğunu zanneder, gördüğü şeyler vardır, görmedikleri yok olmuştur. Yeterince küçümsediğimiz küçüğün zihinsel becerileri de yavaş yavaş gelişir derken gizemini tam çö- zemediğimiz 18’inci ay olayı vuku bulur. İnsanoğlunu di- ğer canlılardan ayıran bir dönüm noktası ben, ego ya da Kohut’un ifadesiyle kendilik temsilinin başlamasıdır. Ken- dini bilmez diye başladığımız bebeğimiz artık kendini ta- nımaya, aynadaki kendini ve farklı bir birey olduğunu bil- meye başlar. Artık ortada bir ‘ben’ vardır hatta daha doğru ifadeyle “ben, ben, ben” vardır. Hayat boyunca sürecek insan olma macerası başlamıştır. Başlamıştır başlamasına ama madalyonun bir de öteki yüzü vardır; ortaya pat diye çıkan ‘ben’in hayatta kalabilmesi ve psikolojik varlığını de- vam ettirebilmesi için gördüğü ve istediği her şeye sahip olma gibi dürtüsü vardır. Bu güçlü dürtü 2 yaş çocuğunun günlük hayatını ciddi manada etkiler.
The tolerance of the mothers and fathers begin to de- creases and they may start to be nervous. The tensions begin in the family. Well, what happened, the child suddenly began to change? Is the child experiencing the Terrible Two or does the child strive to gain equipment that will keep him/her alive in the future? Let’s take a deep look by using the science.
THE JOURNEY OF BEING HUMAN
The baby doesn’t consider himself/herself as a separate person in the first months. The baby considers himself/her- self as a part of the mother. The baby scratches his/her face or pulls his/her hair and cries because of the pain at the same time (like s/he is not the one causing the pain), this proves that the baby doesn’t consider himself/herself as a separate person. Kohut called this concept ‘self’ that we mostly know as ego or selfness. So the baby has no self-representation. Even if s/he can speak, s/he cannot say, “Mother, I’m hungry” because there is no ‘me’ at the beginning. S/he cannot fully comprehend who is the person in the mirror. When s/he plays, if the toy goes under the couch by mistake, the child thinks that the toy disappeared. The things s/he sees exist; the things s/he doesn’t see disappeared. While the mental skills of the child we despise enough will develop slowly, something occurs around the 18th month, although we didn’t solve the mystery yet. A turning point that distinguishes human beings from other living things is the beginning of self-representa- tion by the expression of the ego or self, as Kohut describes. Our baby, who is not aware of himself/herself, starts to know himself/herself and to understand that s/he is a separate being when s/he sees himself/herself in the mirror. There is a ‘self’ to consider now, in fact; the child will keep on saying “me, me, me”. The journey of being human has just started. It has started but there is the other side of the medallion; in order to survive and keep alive this psychological existence of ‘self’, the child is driven to want/own anything s/he sees. This strong urge seriously affects the daily life of 2-year-olds.
33




























































































   33   34   35   36   37