Page 38 - LCW LIFE | MART 2019
P. 38
psikoloji - psychology
ÖNERİ İSTEYEN ANNE VE BABALARA
Çocuğun özerkliğini, bağımsızlığını engellemeyin. Keşif amaçlı olan, canlılara zarar vermeyen eylemlerine yönelik ebeveynlerin bu dönemde en sık kullandığı kelime olan ‘hayır’ı kullanmayın.
Güvenlik tedbirlerinin alındığı ortamlarda keşfetmesi- ne, dokunmasına izin verin. Mümkünse doğada daha çok vakit geçirmesini sağlayın. Enerjisini çok daha iyi kullandı- ğını göreceksiniz.
Çok soru sorması zihinsel olarak olumlu bir gelişimi gösterir. Engellemeyin.
Boşuna inatlaşmayın, çünkü bu inatlaşma ve öfkelen- me onun kontrol edebileceği bir düzeyde henüz değil. Daha çok öfkeye neden olursunuz.
Öfkesini ve diğer duygularını engellemeyin yaşamasına izin verin. Size vurmasına değil öfkesine izin verin. “Öfke- lenmek serbest ama vurmak yasak” bu slogan bile çoğu zaman sorununuzu halletmeye yardım edecektir.
Yapacağınız uzun süreli açıklamalar da bu yaş dönemi için pek işe yaramayacak. Eylemleriniz çok daha etkilidir. Örneğin emniyet kemeri takmak istemiyorsa, uzun açık- lamalara gerek yok. Takın ve yola devam edin. “Neden ağ- lıyorsun, niye kızıyorsun” gibi cevabı olmayan ve işe yara- mayan sorular sormayın. Siz işinize bakın, dikkat süreleri uzun olmadığından bir süre sonra unutacaktır.
Çocukların bu dönemdeki davranışlarına anlayışla yak- laşmakta zorlanırsanız lütfen bir uzmandan yardım alın.
RECOMMENDATIONS FOR THE PARENTS
Do not block the autonomy and independence of the child. Do not use ‘no’, which is the most frequently used word by parents, while the child tries to explore and doesn’t harm any creatures.
When the security measures are in place, let the child dis- cover and touch. If possible, spend more time in nature. You will see that the child will use his/her energy much better this way.
If the child asks so many questions, that is a positive de- velopment in terms of mentality. Do not block the child.
Do not obstinate in vain, because the child is not capable of controlling this stubbornness and anger yet. It will create more anger.
Let him/her live without obstructing his/her anger and other emotions. Let him/her to be angry; do not let him/her hit you. Use your slogan to solve your problems; “It is possi- ble to get angry, but it is not allowed to hit”.
The long-term statements you will make will not work for this age period. Your actions are much more effective. For example, if you don’t want to wear a seat belt, you don’t need long explanations. You put the seal belt on and keep moving. Do not ask useless questions such as, “why are you crying, why are you mad?”. Mind your own business, s/he will eventually forget, as s/he cannot focus.
If you have difficulty to understand children’s behavior during this period, please seek help from a specialist.
36