Page 54 - MAKSİMUM BİZ | KIŞ 2008
P. 54
bizce
En önemli malzeme belki de ayakkab›lar. Kat›l›mc›lar›n›n koflu pabuçlar›ndan sert tabanl› da¤ botlar›na kadar çok çeflitli ter- cihler yapt›¤›n› gördüm. Ayakkab› seçimi kolay de¤ildir çünkü her ayakkab›n›n ken- di avantajlar› ve dezavantajlar› vard›r. Bence en iyisi, bilekleri burkulmay› önle- yici flekilde yüksek, tabanlar› koflmaya ye- tecek kadar esnek, ›slak zeminde kayma- yan yürüyüfl ayakkab›lar›. Bu arada, su geçirmez ayakkab› almaya gerek yok, bunlar hem daha pahal› hem de daha a¤›r oluyor. Oysa Temmuz ay›nda Anadolu’da ayaklar›n›z dereden geçerken biraz ›slan- sa ne gam!
Fazla eflya almamak laz›m. Tüm malzeme- leri s›rt›n›zda tafl›yorsunuz ve bu zamana karfl› bir yar›fl. Foto¤raf makinesini unu- tun, siz hiç maraton koflarken foto¤raf çe- ken atlet gördünüz mü? Piknik oca¤›n› ana kampta b›rak›n – bir gece sandviçle yetinseniz ölmezsiniz. Seçti¤iniz ceketin sizi Everest’e ç›karacak türden kal›n bir fley olmas›na gerek yok, hava alabilen, in- ce, ama su geçirmez türden olmas›na dik- kat etmeli.
Yolunuzu bulmaya yarayan en önemli araç, harita. Bunlar yar›flmay› düzenle- yenler taraf›ndan da¤›t›lan her tür yeryü- zü fleklinin inceden inceye görülebildi¤i topografik haritalar. Al›r almaz suya ve y›rt›lmaya karfl› korumak için plastik bir torbaya koyuyoruz, yar›flma süresince ona herhalde yüzlerce kez bakmam›z ge- rekecek.
Her y›l farkl› bir da¤da yap›lan bu yar›flma- ya 2008’de beflinci kez kat›ld›m. Daha ön- ceki yar›flmalarda birer kez 4., 3. ve 2. ol-
mufltum. Tak›m arkadafl›m Harun Kenan Subafl›, do¤ada yön bulma tecrübesi olan, kondisyonu iyi, genç bir harita mühendisi. ‹kimiz birlikte iddial› bir tak›m olmufltuk. Yola ç›kmadan önce malzemelerimizi dik- katle kontrol edip hiçbir fley unutmad›¤›- m›zdan emin olduk, sonra ‹stanbul’dan yola ç›kt›k ve Ilgaz Da¤lar›’ndaki ilk kamp yerine gece yar›s› vard›k. Ertesi sabah gün do¤arken uyan›p s›ram›z› beklemeye bafl- lad›k. Bu yar›flmalarda tak›mlar ralli usu- lü, 5’er dakikal›k aral›klarla bafll›yor. Bu- nun amac›, tak›mlar›n birbirini izlemesini önlemek, herkesin kendi yolunu yard›m almadan bulmas›n› sa¤lamak. Bizim s›ra- m›z sonlardayd›, bir hayli beklememiz ge- rekiyordu.
Önceden üzerinde çal›fl›l›p ezberlenmesi- ni önlemek için haritalar tak›mlara son an- da veriliyor. S›ra bize geldi¤inde, yürüme- ye bafllamadan haritam›za bakmaya bafl- lad›k. Bu aflama araziyi tan›mak ve plan yapmak aç›s›ndan önemli. Kendimizce ilk hedefe giden rotay› belirleyip yola ç›kt›k. Fazla risk almamak için mümkün oldu- ¤unca patikalardan giden bir rota seçmifl- tik. Ancak bu her zaman mümkün olmu- yordu, bazen araziye girip orman›n içinde yürümemiz gerekiyordu. ‹flte o geyikle de 2. hedefe giderken, patikadan ayr›l›p or- mana dald›¤›m›zda karfl›laflt›k.
Yar›fl iki gün sürdü¤ü ve tüm a¤›rl›klar› s›r- t›n›zda tafl›d›¤›n›z için yiyecek ve içecek planlamas› önemli. Gere¤inden az tafl›rsa- n›z susuz veya aç kalabilirsiniz, fazla tafl›- man›z ise performans›n›z› düflürür. Yeni bafllayanlar genellikle abart›p fazla yiye- cek götürürler. Ben tecrübeli oldu¤um için bu kez yeterince yiyecek ve yeterinden az
su alabilmifltim. Nas›l olsa haritada çefl- meler iflaretli olacakt›. Ayr›ca mecbur ka- l›rsan›z geçti¤iniz bir dereden de su alabi- lirsiniz. (Bunu yaparken dikkatli olmak gerekir, da¤lar›n doruklar›na yak›n olanlar hariç derelerden akan su temiz olmayabi- lir, bu nedenle dezenfekte edici tabletler- den kullan›lmal›.)
Ç›kt›¤›m›z parkur kufl uçuflu yaklafl›k 30km uzunluktayd›. Elbette gerçekte çok daha uzun bir mesafe kat ederiz. Yollar› izlemek ve engellerin çevresinden dolafl- maktan dolay› yol uzar. Bazen de kaybo- lursunuz. O zaman tekrar nerede bulun- du¤unuzu anlayana kadar biraz dolanma- n›z gerekir.
Arada bir kaybolmak normaldir. Önemli olan yer ve yön duygusunu tamamen yitir- memifl olmakta. Genellikle kayboldu¤u- nuzda nerede oldu¤unuza dair üstünkörü bir fikriniz olur. Sadece “tam olarak” nere- de oldu¤unuzu bilemezsiniz. Böyle du- rumlarda çevrede belirgin bir yeryüzü flekli bulur, bunu haritada aray›p yerinizi tespit edersiniz. Yak›ndaki bir tepeye t›r- man›p etraf› daha iyi görmek de ifle yara- yabilir. Her zaman oldu¤u gibi, bu yar›fl- mada da birkaç kez yerimizi tekrar bulma- m›z gerekti.
‹ki defa dere yata¤›n›n içinde yürümek zo- runda kald›k. Bunun en kötü yan› ›slan- mak de¤il, düflme riski ve dere yataklar›n- daki bitkilerin sizi yavafllatmas›.
Kontrol noktalar›na geldikçe bizden önce kaç tak›m›n vard›¤›na bak›yorduk. Yar›fl- maya 22. s›rada bafllam›flt›k. ‹lk kontrol noktas›na 11., ikinciye 8. vard›k. Bu da iyi
52