Page 51 - BODRUMDergi | KASIM 2023
P. 51
Bunun sonucu olarak fonksiyon, estetik görünüm fonasyon ve temporomandibular eklem sancıları yaşanabilir. Bu madde kayıpları geri dönüşümsüz olması nedeniyle çoğunlukla tedaviye gereksinim duyulur.
İnsanlar yaşamları boyunca birçok fonksiyonel aktiviteden dolayı dişleri aşınmaya maruz kalabilir. Dişin mine dokusunda yıkım başladığında, zamanla ileri derecede aşınmalara neden olur. Bu aşınmalarda etiyolojik nedenler, mekanik, kimyasal ve psikolojik etkenler, ideal kapanış olmaması, kötü alışkanlıklardır. Aşınmış dişlerde hassasiyet, çiğneme problemi, konuşma fonksiyonunda bozulma ve estetik ciddi olarak sorun yaratmaktadır. Hastanın ağzını kapattığında dudakların inceldiği, dudak kenarlarının düştüğü, alt çene ucunun çıkık durduğu, nasolabial derinlik artmaktadır. Bazı durumlarda hasta yaşını olduğundan daha fazla göstermektedir.
Dikey boyut dediğimiz yükseklik düştüğünde burun ve çene ucu yaklaşmaya başlar, dudak kenarları hafif aşağı düşer ve dudaklar incelir. Hatta ileri dönemde yanak kasları kısalır ve buldog görüntüsü oluşabilir. Bu kaybedilen sert doku da facelift etkisi yaratır.
Estetik işlemler yaptırmadan önce mutlaka diş hekimine gidip diş kontrolleri yaptırılmalı, eksik sert doku kaybı varsa onarılmalı sonra estetik işlere girilmelidir.
Diş Aşınmalarında Erezyon: Bakteriler, mekanik ve travmatik nedene bağlı olmayan herhangi bir kimyasal etki sonucu geri dönüşümsüz sert doku kaybına neden olur. Abrazyon: Mekanik olarak sert diş fırçalamak, iğne, ısırmak ve tütün çiğnemekle oluşur. Atrizyon: Isırma ve çiğneme sırasında karşılıklı dişlerin birbirlerine sürtünmesi suretiyle veya diş gıcırtdatma gibi kötü alışkanlıkların sebep olduğu diş aşınmalarının adıdır. Diş dişe değmesi sonucu oluşan sert doku kaybıdır.
Günümüzde diş sıkma (bruksizm) ile beraber bu faktörlerde etkileyerek dişlerde aşınmalar hızla artmıştır. Stresli bir hayat sürmek dişleri gıcırdatmak hem fiziksel hem de duygusal olarak insanları olduğundan yaşlı gösteriyor. Diş sıkmada sadece stres faktörü yoktur. Diş uyumsuzlukları, yüksek dolgular, kırık dişler, ağızda dengesiz kapanış, kas rahatsızlıkları da etkendir.
Diş gıcırdatma tedavisinde önce temel etkeni bulmak gerekir. Dişlerle ilgili sorun varsa çözülmeli, plaklar yapılmalı ya da botoks uygulanmalıdır. Böylece kaslarda rahatlama olur. Psikolojik tedavide ise nöral terapi, gece plağı ile dişleri koruyabiliriz.
Bütün bunları erken kontrol altına almak için diş hekimini belli aralıklarla ziyaret etmek gerekir. Ağız bakımı ve koruyucu tedavilerin yapılması gerekir. Yüz kasları doğru ve düzgün çalıştığında yüz
de daha fresh görünür. Daha ileri aşınmaların olduğu durumda ise kaybedilen sert dokuyu yerine koymak gerekir. Bunun için dijital diş hekimliğinde kişiye özel yapılan protezlerle daha sağlıklı dişler ve kas dokusu sağlanır. Diş hekiminizle birlikte ağzınızı takip etmeniz, küçük tedbir ve dokunuşlar uzun vadede daha büyük sorunlarla karşılaşmanızı önler. Sağlıklı Günler.
49