Page 51 - Hayata Dair | Sayı 62 / 2024
P. 51
o Eski Foça Limanı: Popüler ziyaret noktalarından biri olan antik liman; tarihi taş binaları, renkli balıkçı tekneleri, salaş balık restoranları, hediyelik eşya dükkanları ve kafeleriyle insanı kendine çeken bir yerdir. Dinamik atmosferiyle ilçenin kalbi tam olarak burada atıyor diyebiliriz. Limanda bulunan balıkçı teknelerinden taze deniz ürünleri satın alabilir, bölgedeki tekne gezilerine katılarak Eski Foça kıyılarının güzelliklerini yakından görebilirsiniz.
o Beş Kapılar Kalesi: Zamanında kayıkhane olarak kullanılan Foça Kalesi, kayıkların çıkış noktası olduğu için Beş Kapılar Kalesi ismiyle anılmaktadır. 12. yüzyılda yapılmış olduğu tahmin edilen kalenin surları, 1538-1539 yılları arasında Osmanlılar tarafından onarılmış ve bu bölüme kuleler de eklenmiştir. Phokaia kent duvarları olarak geçen kale surları, 2013 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne dâhil edilmiştir.
o Yel Değirmenleri: Değirmenli Tepe üzerinde bulunan üç adet yel değirmeni Foça’ya hâkim bir manzaraya sahiptir. 19. yüzyılda Rumlar ve Türkler tarafından kullanılan yel değirmenlerinden sadece biri ayakta kalabilmiştir. Restorasyonu yapılmış olan
yel değirmeninin içindeki merdivenden çıkıp şahane manzarayı seyredebilirsiniz.
o Phokaia Antik Kenti: Eski Foça’yı Yeni Foça’ya bağlayan
yol üzerinde bulunan Phokaia Antik Kenti, İzmir’in en eski yerleşimlerinden biridir. Günümüze kadar tarihi dokusunu koruyan antik kent, kalıntılarıyla nadide bir mücevherdir. 1952 yılından itibaren gerçekleşen kazı çalışmaları sonucunda; ilk olarak Athena Tapınağı sonrasında ise sütun sur duvarları, tiyatro ve mimari kalıntılar gün yüzüne çıkarılmıştır. Korumaya alınan Phokaia Antik Kenti, sit alanı ilan edilmiştir.
o Ağalar Konağı: 300 yıllık bir yapı olduğu söylenen Ağalar Konağı’nın 1992 yılındaki yangında büyük bir kısmı tahrip olmuştur. Günümüzde konaktan geriye neredeyse hiçbir şey kalmamıştır. Cephe özellikleri bakımından Safranbolu, Kayseri ve Batı Anadolu sakız tipi evlerine benzetilen Ağalar Konağı, yığma taş zemin üzerine ahşap karkas bir yapıya sahipti. Atatürk, 1933 yılında Foça’ya geldiğinde bu yapıda kalmıştır.
Mutfak
Eski Foça sizin için ilginç bir lezzet durağı olabilir. Zengin bir mutfağa sahip olan ilçe, Ege lezzetlerini ve kendine özgü tatları bir araya getirerek leziz bir deneyim sunuyor. Yöreye özgü yoğurtlu kupes balığı, sarımsaklı yoğurt ve rokadan hazırlanan Foça salatası, sargoz, pekmez soslu ızgara mırmır, sakızlı Girit dondurması, karides, deniz tarağı, yengeç ve kalamar ile hazırlanan mezeler tadılması gereken ilginç lezzetler arasında. Ayrıca bölgenin zengin bir şarap kültürü olduğunu da söylemek gerekir. Hatta Foça Karası üzümü; bugün dünyanın en lezzetli şaraplarının üretildiği Fransa’da tanınan ve Avrupa’da yetiştirilen 2600 yıllık bir geçmişe sahip antik bir üzümdür. Sadece sokaklarından değil mutfağından da tarih taşan Eski Foça’ya hayran kalacaksınız.
Ulaşım
Şehirlerarası yolculuklarda öncelikle İzmir’e ulaşılması gerekmektedir. İzmir’e vardığınızda, ulaşım alternatifleri arasından seçim yaparak Eski Foça’ya rahatlıkla erişebilirsiniz.
Seyahatname
Hayata Dair 49