Page 49 - Hayata Dair | Sayı 62 / 2024
P. 49

  Hobi
   Sosyal Çevre Kazandırır
Gönüllü kişi, bir amaç doğrultusunda bir araya geldiği kişilerle oluşturduğu topluluğu ve sosyal ağını güçlendirir. Yardımcı olduğu insanlarla bağlantı kurar ve diğer gönüllülerle arkadaş olur. Gönüllülük, gönülden gönüle bir köprü oluşmasını sağlar. Gönüllü çalışmalar sayesinde yeni arkadaşlar edinir, toplumsal ilişkileri gelişir. Gönüllülük, sosyalleşmenin en etkin yöntemlerinden biridir. Gönüllüler, farklı toplum tabakalarından kişilerle tanışarak önyargılarından kurtulabilir, farklı yaş grupları ve farklı kültürlerden insanlarla arkadaşlık ederek bakış açısını genişletebilir.
Kendini Tanıma Fırsatı Bulur
Özellikle genç yaşlardaki gönüllülük çalışmaları, kişinin kariyerini hangi yöne doğru şekillendireceğine karar vermesini ve potansiyelini keşfetesini kolaylaştırır. Kişi, kurumsal organizasyonların işleyişini öğrenerek deneyim kazanır, hayatta keyif veren işlerin kârına varır, zayıf ve güçlü yönlerini tanıyarak gelecek planlarını yetenekleri doğrultusunda şekillendirebilir.
Ekip Çalışmalarına Hazırlar
Bireylerin iş hayatında en çok sıkıntı yaşadığı konulardan biri ekip çalışmasına uyum sağlayamamaktır. Günümüzde işe alım süreçlerinde ekip çalışmasına yatkın kişiler tercih edilmektedir. Özellikle öğrencilik sırasında gönüllülük çalışmalarına katılanlar, gerçekleştirdikleri ekip çalışmaları ile iş süreçlerine uyum sağlamayı ve zamanı doğru kullanmayı öğrenir. Profesyonel iş hayatı öncesi ekip çalışması, zaman yönetimi ve sorumlulukları yerine getirme gibi konularda önemli bir deneyim sağlar.
Mutluluk Verir
Uzmanlar, depresyon tedavisi gören insanlara gönüllü faaliyetlerde çalışmalarını tavsiye eder. İnsanlara yardım etmek, onların mutluluğuna ortak olmak içsel olarak kişiyi olgunlaştırır. Yararlı olma hissi, iyi bir organizasyona dahil olma fikri insanı iç huzura götüren yollardan biridir.
İletişim Becerileri Kazandırır
Faaliyetler sayesinde gönüllüler; duygusal zekâyı geliştirme, empati kurma, duyguları yönetme gibi iletişime katkıda bulunacak birçok beceriye sahip olur. Diğer insanları anlama konusunda daha ileri düzeyde bir yeteneğe erişir.
Sorunlarla Baş Etmeyi Öğretir
Gönüllü çalışmalar sırasında karşılaşılabilecek sorunlar, gönüllüye tecrübe kazandırır. Gönüllülük deneyimi olan kişiler, sorunlarla etkili bir şekilde mücadele edebilir, yapılması gerekeni yapma ve kriz anını yönetme konusunda daha başarılıdır. Gönüllülük faaliyetleri, kişiye problemlerle başa çıkma konusunda eğitim veya seminerlerle ulaşılamayacak bir uygulama alanı sağlar.
Özgüveni Artırır
Gönülülük haz ve manevi zenginleşme ile beraber özgüven gelişimine katkıda bulunur. Faydalı olma hissi; iç huzur konusunda yardımcı olduğu kadar kişinin kendi öz benliğini sevmesi ve kendine güvenmesi hususunda da etkilidir. İletişim becerisi gelişmiş kişiler, çevreleriyle çok daha özgüvenli bir şekilde bağ kurar.
Hayata Renk Katar
Gönüllülük, kişiyi diğer insanlarla buluşturan en eğlenceli faaliyetlerden biridir. Farklı insanlar tanımak, değişik yaş gruplarından kişilerle bir araya gelmek, ayrı uzmanlık alanlarında çalışanlarla aynı grubun içerisinde yer almak sanıldığından çok daha eğlencilidir ve kişinin hayatına renk katar.
Aktif Bir Yaşam İmkânı Sunar
Rutin bir işiniz var... Sabah belli bir saatte ofise gidiyorsunuz, hiç hareket etmeden hep masa başındasınız ve akşam da çalıştığınız şirketin servisiyle evinize dönüyorsunuz. Neredeyse sıfır hareketle günlerinizi geçiriyorsunuz. Bu tip yaşam tarzı; bel ağrısı, obezite ve stresi de beraberinde getiriyor. Gönüllü olduğunuzda aktif hareket edebileceğiniz projeleri tercih edebilirsiniz. Böylece fiziksel olarak da kendinizi daha sağlıklı hissedersiniz.
  Hayata Dair 47
 














































































   47   48   49   50   51