Page 48 - Hayata Dair | Sayı 62 / 2024
P. 48

  Hobi
  Gönüllü Olmak Hem Kişiyi Hem Toplumu İyileştiriyor
   Gönüllü kelimesi; Türk Dil Kurumunda “Bir işi yapmayı hiçbir yükümlülüğü yokken isteyerek üstlenen” anlamında kullanılmaktadır. Gönüllülük, kişinin tamamıyla kendi isteği doğrultusunda, dayanışma ve yardımlaşma amacıyla, bireysel çıkarlarını gözetmeksizin, hiçbir maddi beklentisi olmadan, sadece topluma faydalı olma arzusuyla; fiziksel gücünü, zamanını, bilgi birikimini, yeteneğini ve deneyimini birlikte ya da ayrı ayrı kullanabilmesi durumudur. Gönüllü olmak; kişinin yaşam kalitesini artırır, ruh ve beden sağlığına iyi gelir, kişiyi hem daha mutlu ve huzurlu bir insan yapar hem de insanlığa faydalı bir iz bırakmasına vesile olur. Yapılan araştırmalar, 40 yaş ve üzeri kişilerin gönüllü olmaya daha istekli olduğunu ve yaş ilerledikçe gönüllülük faaliyetlerinin de yaşla orantılı olarak arttığını gösteriyor.
Gönüllüler, çoğunlukla bir sivil toplum kuruluşu içinde kendi maddi, fiziki güçlerini ve imkânlarını kullanarak ya da kaynak temin ederek faaliyet gösterebilirler. Gönüllülerin çalışma alanları genellikle sivil toplum kuruluşlarıdır. Yaptıkları
işler için hiçbir ücret ya da farklı bir kazanç talep etmeyen gönüllüler, toplumsal içerikli projeler ve doğal afetler gibi durumlarda ön plana çıkar. Gönüllüler, sivil toplum kuruluşlarının çalışmalarını etkileyebilecek, yönlendirebilecek bir role
ve güce de sahiptir. Gönüllülüğün kritik noktası, sadece kendi istekleri ile bir amaç doğrultusunda çalışmalarıdır. Gönüllüler; kimsesizler, çevre, kadınlar, çocuklar ya da sokak hayvanları gibi birçok alan ve konuda emek harcayabilir, değişimin bir parçası olabilirler. Çocukları gönüllü faaliyetler içinde olmaya teşvik etmenin temelleri aile içinde atılır. Gönüllüler, katıldıkları etkinlikler ya da uzun soluklu çalışmalar sonucunda maddi bir kazanç elde etmiyor olsalar da bu durum hayatlarında birçok olumlu değişikliğe sebep olur. İşte gönüllü olmanın faydaları:
Sosyal İzolasyonu Tersine Çevirir
Yapılan araştırmalar, modern toplumlarda ve özellikle de büyük metropollerde yaşayan kişilerin kendilerini yalnız hissettiğini gösteriyor. Gelişen teknoloji, akıllı telefonlar ve sosyal medya gibi faktörler nedeniyle insanlar, yalnız birer birey olma yolunda hızla ilerliyor. Yalnızlık ve sosyal izolasyonu tersine çevirmenin en güzel yollarından biri ise gönüllü olmaktır.
Sağlıklı Bir Yaşam Sunar
Toplumun ya da bir başkasının yararını gözeterek gerçekleştirilen “iyiliklere” prososyal davranış denir. Prososyal davranışlar, başkasına yardım etme motivasyonu ile gerçekleştirilse de aslında kişinin bir süreliğine kendi endişelerine ara vermesini, kendinden başka bir şeylere odaklanmasını sağlar. İyilik yapmanın beyni pek çok açıdan olumlu etkilediğini gösteren araştırmalara göre başkalarına yardım eden insanlar, hem daha mutlu hem de fiziksel ve zihinsel olarak daha sağlıklı oluyor. Başkalarına hiç karşılık beklemeden iyilik yapan kişilerin beyni dopamin ve endorfin gibi hormonları salgılar. Gençler veya genç yetişkinler gönüllü olduğunda güven ve benlik hissi duyguları gelişir; yeme bozuklukları, sosyal kaygı ve depresyon rahatsızlıkları iyileşir. Bu tür davranışlar, insanlara daha mutlu, daha sağlıklı ve çok yönlü bireyler olabilmeleri için gereken araçları sağlar, bazı kişilerin de yaşamını değiştirebilir.
  46
Hayata Dair
 






















































































   46   47   48   49   50