Page 57 - LCW LIFE | HAZİRAN 2019
P. 57
Aşkın Matematiği – Hannah Fry
Bir sevgili bulmak zorken bir de bulunan sevgiliyle evliliğe kadar gidebilecek bir ilişki kurmak bence bu dönemin en zor işi. Bu konuya değinen sevgili matematikçiler bu işin nasıl olacağı ile alakalı bize bir yol haritası çıkarmışlar.
Hannah Fry, UCL Center’da gelişmiş uzay analizleri bölü- münde çalışan bir matematikçi. 2014 yılında yaptığı TED konuşmasında “Aşkın Matematiği” isimli kitabında yazmış olduğu teoriyi anlatmıştı. Teorisinde, pozitif <-> negatif çiftlerin birbirlerine nasıl davrandığını gözlemleyerek, ki- şilerin davranışlarına göre bir ilişkinin uzun sürüp sürme- yeceğini tahmin etmenin yollarından bahsetmişti.
Hannah Fry, psikoloji bilimi adına önemli araştırmalar ya- pan John Gottman ve ekibinin çalışmalarından referans almıştır. John Gottman ve ekibi, uzun yıllar boyunca yüz- lerce çift üzerinde araştırma yapmış ve çiftlerin mimikle- rini, kalp atışlarını, kan basınçlarını, deri iletkenliklerini ve partnerleriyle olan konuşmalarında kullandıkları kelime- lerin kaydını tutmuş.
Araştırmalarının sonucunda, düşük ayrılık riskine sahip çiftler birbirleriyle daha pozitif etkileşime girerken, yük- sek riske sahip çiftlerin daha çok negatif
etkileşime yatkın olduğu ortaya çıkmıştır.
Fry çalışmayı şu şekilde belirtiyor: “Her iki tarafın da mutlu olarak nitelendirdiği ilişki- de alınganlık ya da önyargılar daha düşük. Mesela bir kadın, kocasının eve geldiğinde suratsız oluşunu işte geçirmiş olduğu kötü bir güne ya da iyi alınmamış bir uykuya bağ- layabiliyor. Negatif ilişkide ise bu durum tam tersi. Kötü davranış bir norm olarak kabul ediliyor. Mesela, bir adam eşinin su- ratsızlığını kadının ‘bencilliğinden’ kaynaklı ‘tipik’ davranışı olarak görüyor.”
Kitapta ilişki kurmanın tüm taktikleri ma-
tematiksel olarak açıklanmış. Reddedilme
korkusu olanlar için temeli matematiksel denklemlere dayalı bir chat (sohbet) uygulaması önerisi de var. Uygu- lama bir grup matematikçinin bir araya gelerek yaptığı bir çalışma. Sizden ilk girişte 15 soruluk bir anket doldurma- nızı istiyor. Bu yanıtlara uygun en yakın kişiler ile sizi eş- leştiriyor. Bulunduğunuz konum ve uyum dereceleri de size sunulacak kişilerin çeşitliliğini arttırıyor ya da azal- tıyor. Seçtiğiniz kişilere göre alt tabanda bir yapay zekâ programı sizin eleme kriterlerinizi algılıyor ve yeni sunu- lan seçimlerde beğeneceğiniz kişileri önünüze getiriyor.
Aşka matematiksel yaklaşmanın duygusallığı azaltacağı düşünülebilir ama denemekte fayda var. Kim bilir? Belki de matematik bizi gerçek ruh eşimiz ile buluşturmaya çok yakındır.
Son olarak Hannah Fry’ın şu cümlesi ile yazımızı sonlandı- ralım. “Sizi farklı kılan şeylerin üzerinde durmalısınız, bazı insanların bunu çekici bulmayacağını düşünseniz bile. Çünkü sizi beğenen insanlar her hâlükârda beğenecek ve beğenmeyen önemsiz insanlar, yani onlar sadece sizin yararınıza olacak.”
Bir sonraki yazıya kadar...
Mathematics of Love - Hannah Fry
While it is very difficult to find a lover, it is also very challenging to build a relationship that would end up in marriage. Beloved mathematicians, who handled this is- sue, gave us a road map about how this would be.
Hannah Fry is a mathematician working at the UCL Cen- ter, in the Department of Advanced Spatial Analysis. In her TED speech in 2014, she talked about the theory she wro- te in her book, “Mathematics of Love”. In her theory, she mentioned the ways of predicting whether the relations- hip would last long time by observing the behaviors of the positive-<->negative couples.
Hannah Fry takes the studies of John Gottman and his team as the reference as they conducted significant stu- dies on the science of psychology. For many years, John Gottman and his team studied hundreds of pairs and kept a record of couples’ gestures, heartbeats, blood pressure, skin conductivity, and the words they used to talk to their partners.
At the end of the research, it has been found out that couples with low separation risk interact more positively with each other while the couples with high sepa- ration risk tend to interact more negatively
with each other.
Fry notes the study as follows: “Both par- ties have a lower sensibility or prejudice in the relationship if they describe themselves as happy. For example, a woman may think that her husband had a bad day at work or didn’t sleep enough when he came home unhappy. In the negative relationship, this is the exact opposite. Bad behavior is consi- dered a norm. For example, a man considers the behavior of an unhappy woman as her “selfishness” and “typical” behavior.
All the tactics of relationship are explai- ned mathematically in the book. For those who have fear of rejection, there is also a proposal for an online dating application based on mathematical equati- ons. This application is a study conducted by many mat- hematicians. She wants you to fill out a questionnaire con- sisting of 15 questions when you first use the application. It matches you with the closest people that match your answers. Your location and degree of harmony increase or decrease the diversity of the people you will be offered. Based on the people you choose, an artificial intelligence program will detect your qualifying criteria and offer the
people you like.
You may think it would reduce the emotionality when you approach love with mathematics, but it’s worth tr- ying. Who knows? Perhaps mathematics is very close to bringing us together with our real soul mate.
Finally, let’s end our article with a sentence of Hannah Fry. “You must focus on what makes you different, even if you think some people will not find this unattractive. Because people who like you will like you no matter what and the people that didn’t like are unimportant people, so only they are just for your benefit.”
Until the next issue...
55