Page 23 - MAKSİMUM BİZ | SONBAHAR 2008
P. 23

     ne tan›kl›k etmifl biri olarak sektördeki geliflimi nas›l görüyorsunuz?
Türkiye’de insanlar sigortan›n halen önemli bir ihtiyaç olmad›¤›n› düflünüyor. Bence Türkiye ile yabanc› ülkeleri bu alan- da ay›ran en önemli fark bu. Türkiye’de si- gorta ürünleri satabilmek için çaba sarf ediyoruz oysa yurtd›fl›nda insanlar kendi- leri size gelip sigorta yapt›rmak istedikle- rini söylüyorlar. Yine de haks›zl›k etmeye- lim bu durumun son dönemde de¤iflmeye bafllad›¤›n› da görüyoruz ama tam olarak istedi¤imiz seviyeye varm›fl m›d›r derse- niz, ne yaz›k ki evet diyemiyorum.
Sigortac›l›k yasas›n›n ç›kmas›yla sona er- mifl olan, sektörümüzde y›llardan beri de- vam etmifl olan yasal boflluk s›ras›nda hem sa¤l›ks›z bir piyasa ortam› olufltu hem de sektörümüzün imaj› zarar gördü. Her ne kadar bu durum flimdilerde de¤ifli- yor bile olsa sektörümüzün ekonomiye hâlâ Avrupa ve Amerika’dakiyle ile k›yas- land›¤›nda önemli bir fon yaratamad›¤›n› görüyoruz.
Ekonomimiz hacim itibariyle dünyan›n sa- y›l› ekonomilerinden ama sigorta sektörü- müz ayn› baflar›y› gösteremiyor. Aradaki bu fark nereden ileri geliyor? Bunu araflt›- r›p, bu fark› azaltarak geliflmemizi sa¤la- mak sektörümüzün en önemli görevlerin- den birisidir. On bir milyonluk Yunanis- tan’›n sigorta üretimi, yetmifl iki milyonluk Türkiye’nin üretimi kadar büyük. Böyle ol- mamas› laz›m. Sosyal bak›mdan sigorta bilinci orta s›n›f›n popüler kültürüne gire-
 fiirketimizin 1925 y›l›nda bast›¤› bir poliçe. David Kohen’in arflivinden.
medi. Sigortalanma oran›m›z çok düflük kald›. Tabii böyle olunca flirketlerimizin kapasiteleri de yetersiz kald›. Sektörümüz geliflen ekonomimize lay›k olmal› ve va- tandafllar›m›za güven vermeli
Sektörde de¤iflim nas›l olacak peki?
Türkiye’de sigorta daima sat›lan bir hiz- metti, hiçbir zaman aran›lan istenilen bir hizmet olmad›. Ancak baz› felaketlerden sonra yaklafl›m de¤iflti. Mesela, 1870’de Pera yang›n›nda befl bin ev yand› ve on- dan sonra yang›n sigortas›na talep olufltu. T›pk›, 17 A¤ustos 1999 depreminden son- ra deprem sigortas›na talep oldu¤u gibi. Sosyal bak›mdan sigorta bilinci orta s›n›- f›n popüler kültürüne giremedi. Türki- ye’de orta direk dedi¤imiz s›n›f maalesef tam olarak büyüyemedi. Mesela Yunanis- tan’da dikkat ettim; zenginler az, fakirler az, ancak orta direk çok genifl. Bireysel olarak sigortac›l›¤› yaflatan orta direktir. Orta dire¤in zenginleflmesi refaha kavufl- mas› da gereklidir. Düflünün adam›n ken- dine ait bir mal› yoksa neyi nas›l sigortala- tacak. Bu bak›m›ndan Türkiye’de kasko
sigortas›n›n bu kadar çok sat›l›yor olmas›- n›n bir nedeni de bu durumdur. Zira y›llar- dan bu yana Türkiye’de insanlar›n eline biraz yüklü para geçti mi ilk ald›klar› fley araçt›r.
Sonuç olarak sektörü büyütmek için ne öneriyorsunuz?
Bu sektörü kesin büyütmeliyiz. Bu asl›nda biraz da bizim d›fl›m›zda geliflen bir fley. Örne¤in bireysel ifllerde, halk›m›z›n gelir seviyesi yükseldikçe, gelir da¤›l›m› düzel- dikçe, e¤itimi de gelifltikçe sigorta bilinci ve gereksinimi de de¤iflecektir.
Kurumsal ifllerde baz› geleneksel branflla- ra daha çok önem vermeliyiz. Üretimi ar- t›rmak için, nakliyat, tar›m ve sorumluluk branfllar›n› büyütmeliyiz. D›fl ticaretimiz ithalat ve ihracatta harikalar yaratmakta. Fakat sektörümüz bu parlak neticeden faydalanam›yor. Türkiye nüfusunun önemli bir k›sm› tar›mla u¤rafl›yor ama ta- r›m branfl›m›z›n prim üretimi orant›sal ola- rak çok geride. Bu branfllar›n büyümesine konsantre olursak sektörümüz de bu du- rumdan muazzam faydalanacak.
‹lker Demircio¤lu Halkla ‹liflkiler Müdürlü¤ü
a posse ad esse
  21
 



















































































   21   22   23   24   25