Page 45 - MAKSİMUM BİZ | İLKBAHAR 2012
P. 45
Sonrasında Avrasya Maratonu’nun resmi sitesini incelerken bu oluşuma rastladım. Adım Adım ile ilk tanışmam böyle oldu ve Ocak 2012’de üye oldum. Beni bu oluşuma üye ol- maya çeken spor yaparken birilerine de faydalı olmak fikriydi. Zaten sosyal sorumluluk ile ilgili bir şeyler yapmak istiyordum, nereden başlayacağıma da bu sayede karar verdim.
Spor ve sosyal sorumluluk Türkiye için yeni bir kavram galiba. Bize biraz bundan bahsedebilir misiniz?
Aslında özellikle ABD’de ve Avrupa ülkelerinde spor ve sosyal sorumluluk kavramları uzun süredir iç içe yer alıyor. Kanser, AIDS, eğitime muhtaç çocuklar ve diğer sosyal so- rumluluk projeleri için gönüllü spor yapan kişilerden oluşan derneklerin sayısı oldukça fazla. Kansere yakalanan ve sonra kanseri yenen dünya şampiyonu ünlü bisikletçi Lance Edward Armstrong’un kurucuları arasında yer aldığı dernek “Athletes for Hope” buna güzel bir örnek olur. Armstrong’un 2009 yılında gönüllü olarak Pelotonia adlı bağış sürüşü (charity ride) ile 100 mil katederek, kanser hastaları için milyonlarca dolar bağış toplaması bu tarz oluşumların bilinirliğine çok olumlu katkı sağladı. Bizde ise benim bilgim dahilinde sosyal sorumluluk ve sporu birleştiren tek kuruluş Adım Adım.
Yardımseverlik koşusuna yönelik oluşum ve gönüllü koşucular ne gibi çalışmalar yapıyor?
Oluşum her yıl bazı sivil toplum kuruluşlarını belirliyor ve bu kuruluşlar yararına koşmak isteyen gönüllü üyeler, bu yıl 4 Mart’ta Antalya’da gerçekleşen Runtalya ve 11 Kasım’da İstanbul’da yapılacak olan Avrasya Maratonları’ndan biri veya ikisinde istedikleri kategoride yardımseverlik koşusu gerçekleştiriyor. Gönüllü antrenörler eşliğinde her hafta hava şartları da elverdiği ölçüde ormanda antrenmanlarımız oluyor, bunlara katılım da tamamen ücretsiz. Bu yıl 4 tane
STK için bağış toplanıyor; Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği (TOFD), Türk Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV), Toplum Gönül- leri Vakfı (TOG) ve Buğday Derneği.
Benim Runtalya’da yardımseverlik koşusu için seçtiğim kuruluş, TOFD. Her bağış koşucusu maratondan belli bir süre önce kendi çevresindekilere e-mail yolu ile kuruluşun he- sap numaralarını yazıyor ve desteklerini istiyor. O koşucuyu destekleyenler doğrudan yararına koştuğumuz derneğe istediği miktarda bağış yapabiliyor. Bazı kuruluşlar t-shirt, su, spor malzemeleri gibi konularda da bizlere sponsor olabiliyorlar. Örneğin, Şirketimizin Runtalya Maratonu’nda Adım Adım şemsiyesi altında yarışan koşucuların ferdi kaza sigortası sponsorluğunu üstlenmesi çok gurur vericiydi.
Runtalya 2012 Maratonu sanırım ilk maratonunuz. Maratona katılmak konusunda tereddütleriniz oldu mu? Evet ilk maratonumdu. Daha önce hiç koşmamıştım, koşu bandında 2-3 km.lik mesafeleri saymazsak tabi. Her ne ka- dar sporla aram iyi olsa da, koşmak düzenli antrenman ve kondisyon isteyen bir spor. İlk başta hedefimi çeyrek mara- ton yani 10 km olarak belirledim. Oluşumun websitesindeki bilgilerden, gönüllü antrenörlerden de destek alarak ken- dime bir pogram hazırladım. Haftada en az 3 gün olacak şekilde önce 5 km. koşmaya, sonrasında, bunu belli oranda artırıp, zorluk derecesini de kademe kademe yükselt- meye başladım. Maratondan 2 hafta önce Adım Adımcılarla yaptığımız orman koşusunda ilk defa 10 km.lik mesafeyi 1 saat 15 dk.da bitirdim. Daha önce hiç bu mesafeyi bir so- lukta koşmadığım için bu bana moral verdi. Eski hedefim 10 km.yi önce bitirebilmekti, yeni hedefim ise bunu 1 saat 10 dakikalık sürede koşmak!
Maratondan önceki akşam heyecandan sanırım, uyuyamadım. Üstelik sadece koşmuyordum, birileri için
43