Page 17 - HEDER DERGİSİ | ŞUBAT 2015
P. 17

 GÜNDEM
GÜNDEM
 BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?
ALO 170
ALO 170
Çalışma hayatı ve sosyal güvenlik hakkında her türlü Sertifika takibini yapabileceğimiz bir site var
soru, öneri, eleştiri, ihbar, şikâyet, başvuru ve taleple- rin, etkin ve hızlı bir biçimde çözüme kavuşturulabil- mesi amacıyla 15 Kasım 2010’da kurulan, ALO 170 hat- tı, merak edilen her türlü soruya yanıt veriyor.
ALO 170’e gelen tüm çağrılara uzmanlar doğrudan cevap veriyor. İlk görüşmede talepler sonuçlandırıl- maya çalışılıyor. Çağrılara hemen cevap üretilemediği durumlarda kurum ve kuruluşlarla iletişime geçilerek en geç 72 saatte taleplere cevap veriliyor.
www.alo170.gov.tr internet adresi üzerinden de başvurular yapılıp TC kimlik ve başvuru numarası ile takip edilebiliyor. İşte İş Sağlığı ve Güvenliği ile ilgili en çok sorulan sorular ve yanıtları:
İş güvenliği uzmanının çalışma saatleri nasıl
hesap edilir?
İş güvenliği uzmanları, görevlerini yerine getirmek için aşağıda belirtilen sürelerde görev yaparlar:
a) 10’dan az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde çalışan başına yılda en az 60 dakika. Diğer işyerlerinden; 1) Az tehlikeli sınıfta yer alan-
larda, çalışan başına ayda en az 6 dakika. 2) Tehlikeli sınıfta yer alanlarda, çalışan başına ayda en az 8 daki- ka. 3) Çok tehlikeli sınıfta yer alanlarda, çalışan başına ayda en az 12 dakika.
Sertifika almak için gerekli belgeler nelerdir,
bu belgeler nereye gönderilir?
Gerekli belgelere ilişkin detaylar İş Sağlığı ve Güven- liği Genel Müdürlüğü’nün internet adresinde (www.is- ggm.gov.tr) tüm duyurular kısmında sürekli duyurul- maktadır. Adaylar oradan takip etmelidirler.
İşyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanının
ücretleri nasıl hesap edilir?
Ücretler konusunda bakanlığın bir müdahalesi söz konusu değildir. Tarafların karşılıklı anlaşmaları esastır.
İşyeri hekimi kaç gün
rapor verebilir?
İşyeri hekimi iki güne kadar rapor verebilmektedir.
mıdır?
Yeni başvurularda ve yenileme başvurularında başvuru yapanların takip edebileceği işlemler ne aşa- mada eksik evrak var mı gibi sorulara yanıt olabilmesi için çalıştırılan bir sorgu ekranı mevcut.
http://www.isghaftasi.com/sertifika/sertifika- sorgu.html.
Ayrıca sertifikalar onaylandıktan sonra İSGKATİP sisteminden de takip edilebilir.
İş sağlığı güvenliği tedbirleri alınmazsa işçiler
çalışmaktan kaçınabilir mi?
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Çalışmak- tan kaçınma hakkı Madde 13:
1) Ciddi ve yakın tehlike ile karşı karşıya kalan ça- lışanlar kurula, kurulun bulunmadığı işyerlerinde ise işverene başvurarak durumun tespit edilmesini ve gerekli tedbirlerin alınmasına karar verilmesini talep edebilir. Kurul acilen toplanarak, işveren ise derhâl kararını verir ve durumu tutanakla tespit eder. Karar, çalışana ve çalışan temsilcisine yazılı olarak bildirilir.
2) Kurul veya işverenin çalışanın talebi yönünde ka- rar vermesi hâlinde çalışan, gerekli tedbirler alınınca- ya kadar çalışmaktan kaçınabilir. Çalışanların çalış- maktan kaçındığı dönemdeki ücreti ile kanunlardan ve iş sözleşmesinden doğan diğer hakları saklıdır.
3) Çalışanlar ciddi ve yakın tehlikenin önlenemez olduğu durumlarda birinci fıkradaki usule uymak zo- runda olmaksızın işyerini veya tehlikeli bölgeyi terk ederek belirlenen güvenli yere gider. Çalışanların bu hareketlerinden dolayı hakları kısıtlanamaz.
4) İş sözleşmesiyle çalışanlar, talep etmelerine rağ- men gerekli tedbirlerin alınmadığı durumlarda, tabi oldukları kanun hükümlerine göre iş sözleşmelerini feshedebilir. Toplu sözleşme veya toplu iş sözleşmesi ile çalışan kamu personeli, bu maddeye göre çalışma- dığı dönemde fiilen çalışmış sayılır.
5) Bu Kanunun 25’inci maddesine göre işyerinde işin durdurulması hâlinde, bu madde hükümleri uygulan- maz.
15
 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HİZMET VE EĞİTİM KURUMLARI DERNEĞİ DERGİSİ ŞUBAT 2015
  





























































   15   16   17   18   19