Page 36 - HEDER DERGİSİ | ŞUBAT 2015
P. 36
BİLGİ
BİLGİ
İDiğer Sağlık Personeli
şyerlerinde daha sağlıklı ve güvenli çalışma görev alır.
ortamının oluşmasını sağlamak amacıyla çıka- İşyeri binasının ve eklentilerinin hijyen şart- rılan İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nda yardımcı larını sürekli izlenip denetlenmesi konusunda sağlık personeline “İşyeri Hemşiresi”, İş Sağlığı İşyeri Hekimi’yle birlikte çalışır. İşyeri Hekimi ve Güvenliği Yönetmeliği’nde ise “Diğer Sağlık tarafından kendilerine verilecek, iş sağlığı ve gü- Personeli” denilmektedir. venliğiyle ilgili tüm görevleri yürütür. İşyerinde
görevli bulunan elemanların ve çalışan temsilci- İşyerlerindeki sağlık ve güvenlik hizmetlerinin sinin çalışmalarına destek sağlar.
uygulanmasında önemli bir role sahip olan Diğer
Sağlık Personeli; iş sağlığı ve güvenliği hizmet- Diğer Sağlık Personeli’nin yetkileri nelerdir? lerinde görevlendirilmeleri için, sağlık memuru, İşyerinin tüm bölümlerinde, iş sağlığı ve güven- hemşire, çevre sağlığı teknisyeni, acil tıp teknis- liği konularında inceleme ve araştırma yapmak,
yeni diplomasına sahip olan kişiler ve Bakan- lıkça verilmiş işyeri hemşireliği belgesine sahip olan kişilerdir.
Her işveren, işyerinin çalışma sayısını ve tehli- ke sınıfını dikkate alarak diğer sağlık personelini görevlendirmek zorundadır. Fakat tam zamanlı işyeri hekimi görevlendirilmiş olan işyerlerinde, Diğer Sağlık Personeli görevlendirilmesi zorunlu değildir.
Diğer Sağlık Personeli Belgesi nasıl alınır?
Diğer Sağlık Personeli, eğitim programına katı- lan ve eğitim sonunda Bakanlık tarafından yap- tırılan Diğer Sağlık Personeli sınavında başarılı olanlar belgeyi almaya hak kazanırlar. İş sağlığı ve güvenliği ya da iş sağlığı programlarında lisan- süstü eğitimini bitirenler de bu belgeyi alabilirler. Ayrıca Genel Müdürlük ve bağlı birimlerinde aktif olarak 5 yıl çalışmış olanlara eğer isterlerse Ge- nel Müdürlük tarafından belge verilebilir.
Diğer Sağlık Personeli’nin görevleri nelerdir?
Diğer Sağlık Personeli işyerlerinde, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini planlar, değerlendirir ve izler. Ayrıca diğer sağlık personeli, işyeri hekimi ile beraber çalışır, veri toplar ve gerekli kayıtları tutar. İşyerindeki çalışanların sağlık ve çalışma durumlarını, işe giriş ya da periyodik muayene formlarına yazar, Muayene sırasında işyeri heki- mine yardımcı olur.
Özel uygulama gerektiren çalışan gruplarının takip edilmesini ve gereken sağlık kontrollerinin yaptırılmasını sağlar. İlkyardım hizmetini orga- nize eder ve yürütülmesinde İşyeri Hekimi ile beraber çalışır. Çalışanların sağlık eğitimlerinde
gerekli belge ve bilgilere ulaşmak, çalışanlarla görüşmek, görevinin gerektirdiği tüm konularda işveren ve İşyeri Hekimi’nin bilgisi dahilinde, ilgili tüm kurum ve kuruluşlarla işyerinin iç düzen- lemelerine uygun olarak işbirliği yapmak Diğer Sağlık Personeli’nin yetkilendirildiği alanlardır.
İş sözleşmelerinde tam süreli olarak görevlen- dirilmiş Diğer Sağlık Personeli, işyerinde mesleki gelişim sağlayacak panel, eğitim ve seminer gibi organizasyonlara da katılabilir. Bu tür organi- zasyonlarda geçirilen süre de (5 iş gününe kadar) çalışma süresinden sayılır ve ücret kesintisi ya- pılmaz.
Diğer Sağlık Personeli’nin yükümlülükleri ne- lerdir?
İşyerlerinde görevli diğer sağlık personeli, gö- revlerini yaptıkları sırada, işin normal akışını mümkün olduğu kadar aksatmamaya çalışırlar. Verimli bir çalışma ortamının sağlanmasına kat- kıda bulunurlar. İşverenin ve işyerinin meslek sırlarını, ekonomik ve ticari durumları hakkın- daki bilgiler ile çalışanların kişisel sağlık dosya- larındaki bilgileri gizli tutmakla yükümlüdürler.
Ayrıca Diğer Sağlık Personeli, iş sağlığı ve gü- venliği hizmetlerinin yürütülmesindeki ihmalle- rinden dolayı, hizmet sundukları işverene karşı sorumlu olup, görevlendirildiği işyerinde iş sağ- lığı ve güvenliğine ilişkin tespit ve tavsiyelerini işyeri hekimine iletmekle yükümlüdürler.
Diğer Sağlık Personeli’nin çalışma süresi na- sıldır?
Diğer Sağlık Personeli’nin çalışma süresi; çalı- şan sayısı 10 ila 49 kişi arasında olan ve tehlike
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HİZMET VE EĞİTİM KURUMLARI DERNEĞİ DERGİSİ ŞUBAT 2015