Page 35 - HEDER DERGİSİ | ŞUBAT 2015
P. 35
İşyeri Hekimi Belgesi nasıl alınır?
İşyeri Hekimliği eğitim programına katılan ve eğitim sonunda Bakanlık tarafından yaptırılan
işyeri hekimliği sınavında başarılı olanlar belge- yi almaya hak kazanırlar. İş sağlığı ve güvenliği ya da iş sağlığı bilim uzmanı unvanını elde etmiş kişiler de bu belgeyi alabilirler. Ayrıca Genel Mü- dürlük ve bağlı birimlerinde iş sağlığı ve güvenliği alanında aktif olarak 8 yıl çalışmış olanlara eğer isterlerse Genel Müdürlük tarafından belge veri- lebilir.
İşyeri Hekimi’nin görevleri nelerdir?
Çalışanların işe giriş süreçlerinde işle ilgili uyumlarının sağlanmasına yardımcı olurlar. Ya- pacağı işle ilgili sağlık sorunu yaşama tehlikesi bulunan çalışanları belirlerler. Sağlıklı ve güvenli çalışma şartlarının yakalanması için çalışanlara oryantasyon sağlarlar.
İşyerinde yürütülen faaliyetler, kullanılan ekipmanlardan kaynaklanan etkiler sebebiyle çalışanların karşılaşabilecekleri hastalıkları, he- nüz ortaya çıkmadan saptamak amacıyla gerekli muayeneleri belirli aralıklarla yaparlar.
İşletme genelinde sağlık risklerinin tespit edil- mesi amacıyla sürekli olarak inceleme ve gözlem yaparlar.
Çalışma ortamı ile ilgili ölçüm ve analizler ya- parak sonuçları değerlendirirler.
İşe giriş ve periyodik muayenelerinden, tanı ve tedavi hizmetlerinden, çalışma ortamı ana- lizlerinden elde edilen verileri kayıt altına alarak istatistik çıkarırlar. Çıkarılan istatistikler ile de- ğerlendirme araçları kullanılarak iş sağlığı prob- lemlerinin yaygınlık ve sıklıklarını tanımlarlar.
İşyeri çalışanlarına, karşılaşabilecekleri risk- lere karşı önlem alma, tehlikeli davranışlardan kaçınma, sağlıklarını geliştirme konularında bilgi verirler.
Özel sağlık sorunlarının tanımlanması için işyeri dışındaki kaynaklardan da yararlanarak araştırma yaparlar.
İşyerinde yürütülen sağlık uygulamalarının kapsamını, miktarını, bulgularını ve sonuçlarını işyeri yöneticilerine ve ilgili müdürlüklere rapor- larlar.
İşyeri Hekimi’nin yetkileri nelerdir?
İşyeri hekimi görev yaptığı işyerinde, engelle- nemez, acilen müdahale edilmesi gereken ve ha- yatı tehdit eden bir durum tespit ederse işverene
işin durdurulması için başvuruda bulunabilir. İşyerinin tüm bölümlerinde iş sağlığı ve güven- liği ile ilgili konularında araştırma yapar ve ihti-
yacı olan tüm bilgi ve belgelere ulaşabilir.
Gerekli gördüğü konularda işverene de bilgi vererek, ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği ya- pabilir.
İş sözleşmelerinde tam süreli olarak görevlen- dirilmiş işyeri hekimi, işyerinde mesleki gelişim sağlayacak panel, eğitim ve seminer gibi organi- zasyonlara da katılabilir. Bu tür organizasyonlar- da geçirilen süre de (5 iş gününe kadar) çalışma süresinden sayılır ve ücret kesintisi yapılmaz.
İşyeri Hekimi’nin yükümlülükleri nelerdir?
İşyerlerinde görevli işyeri hekimi, görevlerini yaptıkları sırada, işin normal akışını mümkün olduğu kadar aksatmamaya çalışırlar. Verimli bir çalışma ortamının sağlanmasına katkıda bu- lunurlar. İşverenin ve işyerinin meslek sırlarını, ekonomik ve ticari durumları hakkındaki bilgiler ile çalışanların kişisel sağlık dosyalarındaki bilgi- leri gizli tutmakla yükümlüdürler.
Ayrıca işyeri hekimi, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin yürütülmesindeki ihmallerinden dolayı, hizmet sundukları işverene karşı sorum- ludurlar.
İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili işin acil olarak durdurulması gereken kimyasal sızıntı, göçme, patlama, yangın gibi durumları yazılı olarak işve- rene bildirirler. Alınması gereken tedbirler işve- ren tarafından yerine getirilmez ise durum işyeri hekimi tarafından işyerinin bağlı olduğu çalışma ve iş kurumu il müdürlüğüne bildirilir.
İşyeri hekimi, iş güvenliği uzmanı ile beraber yaptıkları çalışmaları ilgili deftere yazar ve mes- lek hastalığı teşhis ettiği kişileri ilgili kurumlara sevk eder.
İşyeri Hekimi’nin çalışma süresi nasıldır?
İşyeri hekiminin çalışma süresi; tehlike sınıfı ‘az tehlikeli’ olan işyerlerinde, her bir çalışan için ayda en az 5 dakikadır. Tehlike sınıfı ‘tehlikeli’ olan işyerlerinde, her bir çalışan için ayda en az 10 dakikadır. Tehlike sınıfı ‘çok tehlikeli’ olan işyer- lerinde ise, her bir çalışan için ayda en az 15 da- kikadır. 2000 kişiden daha fazla çalışanı olan az tehlikeli sınıfta bulunan işyerlerinde de her 2000 çalışan için tam gün çalışılır.
İşyeri Hekimi çalıştırmamanın cezası nedir?
Çalıştırılmayan her bir işyeri hekimi için bir ay-
lık ceza miktarı 6 bin 167 TL’dir.
32-33