Page 33 - HEDER DERGİSİ | ŞUBAT 2015
P. 33
olan teknik eleman, mimar ya da mühendislerden, Bakanlığa ait birimlerde en az 10 yıl görev yapmış müfettişlerden B sınıfı iş güvenliği uzmanlığı eğiti- mine katılanlar C sınıfı belge alabilecek kişiler ka- tegorisinde yer alıyorlar.
A sınıfı uzmanlar tüm tehlike sınıflarındaki iş- yerlerinde,
B sınıfı uzmanlar tehlikeli ve az tehlikeli işyerle- rinde,
C sınıfı uzmanlar ise sadece az tehlikeli işyerle- rinde görev yapabilirler.
İş Güvenliği Uzmanı’nın görevleri nelerdir?
İş güvenliği uzmanı, görev aldığı işyerinde yapı- lacak teçhizat, makine ve tasarım değişikliklerinin, işin uygulanması, organizasyonu ve planlamasının iş sağlığı ve güvenliği konularına uygun bir şekilde yapılabilmesi için işverene öneriler sunar.
Sağlık ve güvenlik tedbirleriyle ilgili olarak yapılması gerekenleri işverene yazılı olarak bildi-
rir.
İşyerinde yaşanan iş kazalarının ya da mes-
lek hastalıklarının nedenlerini tespit eder ve bir daha yaşanmaması için gerekli çalışmaları yapar. İş sağlığı ve güvenliği konularını kapsayan
risk değerlendirmesi yapar.
Çalışma ortamlarını inceleyerek gerekli gör-
düğü ölçüm, bakım ve kontrollerin yapılmasını sağlar.
Patlama, yangın, doğal afet ve kaza gibi du- rumlar için tatbikatların yapılmasını sağlar ve acil durum planları hazırlar.
İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili eğitimleri plan- lar ve işverenin onayına sunar.
Çalışanların iş sağlığı ve güvenliği konuları hakkında bilgilenmelerini sağlar.
İşyeri hekimi ile birlikte çalışarak iş kazaları ve meslek hastalıkları hakkında incelemelerde bulunur. Bu tarz olayların tekrar yaşanmaması için araştırmalar yapar.
İşyeri hekimi ile birlikte yıllık çalışma planını hazırlar.
Çalışan temsilcilerinin çalışmalarına destek olur.
İş Güvenliği Uzmanı’nın yetkileri nelerdir?
İşletmenin tüm alanlarında, çalışma yön- temlerinde ve iş sırasında kullanılan ekipmanlar- da çalışanlar açısından tehlike oluşturabilecek durumların belirlenmesini sağlayıp işverene bil- dirirler. İşveren gerekli önlemleri almadığı takdir- de durumu derhal bağlı bulunulan çalışma ve iş kurumu il müdürlüğüne rapor ederler.
İşletmede belirlenen ve tehlike oluşturan bir durumun acil müdahale edilmesi gerektiği şartlar- da işverenin onayını alarak geçici olarak işi durdu- rurlar.
İşletmenin tüm bölümlerinde iş ile ilgili sağlık ve güvenlik konularında inceleme yaparlar. İhtiyaç
duyulan tüm belgelere ulaşırlar ve çalışanlarla gö- rüşürler.
Gerekli görülen konularda işverenin bilgisi dahilinde işletmenin iç düzenlemelerine uygun bir şekilde işbirliği yapmak için ilgili kurum ve kuru- luşlarla iletişime geçerler.
Tam zamanlı olarak çalıştırılan iş güvenliği uzmanları, işletmedeki mesleki gelişimlerini sağ- lamak amacıyla panel, seminer, eğitim gibi organi- zasyonlara katılabilirler. Bu organizasyonlarda bir yıl içerisinde 5 iş gününe kadar geçen süre çalışma süresinden sayılır. Geçen bu süreler nedeniyle iş güvenliği uzmanının ücretinden herhangi bir ke- sinti yapılamaz.
İş Güvenliği Uzmanı’nın yükümlülükleri neler-
dir?
İşyerlerinde görevli işyeri hekimi, görevlerini yaptıkları sırada, işin normal akışını mümkün ol- duğu kadar aksatmamaya çalışırlar. Verimli bir ça- lışma ortamının sağlanmasına katkıda bulunurlar. İşverenin ve işyerinin meslek sırlarını, ekonomik ve ticari durumları hakkındaki bilgiler ile çalışan- ların kişisel sağlık dosyalarındaki bilgileri gizli tut- makla yükümlüdürler.
Ayrıca işyeri hekimi, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin yürütülmesindeki ihmallerinden dolayı, hizmet sundukları işverene karşı sorumlu- durlar.
İşyerinde meydana gelen maluliyetle ya da ölümle sonuçlanan iş kazasında veya meslek has- talığında iş güvenliği uzmanının ihmali tespit edi- lirse, yetki belgesi 6 ay süreyle elinden alınır.
İş güvenliği uzmanı görev aldığı işyerinde yaptığı tüm tavsiye, tespit ve çalışmaları, işyeri he- kimi ile beraber yaptığı çalışmalar da dahil olmak üzere ilgili deftere yazar.
İş Güvenliği Uzmanı’nın çalışma süresi nasıldır?
İş güvenliği uzmanının çalışma süresi; tehlike sı- nıfı ‘az tehlikeli’ olan ve 10 kişiden daha az çalışanı bulunan işyerlerinde, yılda en az 60 dakikadır. Ça- lışan sayısı 10 kişiden fazla ise; tehlike sınıfı ‘az teh- likeli’ olan işyerlerinde, her bir çalışan için ayda en az 6 dakikadır. Tehlike sınıfı ‘tehlikeli’ olan işyer- lerinde, her bir çalışan için ayda en az 8 dakikadır. Tehlike sınıfı ‘çok tehlikeli’ olan işyerlerinde, her bir çalışan için ayda en az 12 dakikadır. 2000 kişiden daha fazla çalışanı olan az tehlikeli sınıfta bulunan işyerlerinde de her 2000 çalışan için tam gün çalı- şılır. 1500 kişiden daha fazla çalışanı olan tehlikeli sınıfta bulunan işyerlerinde de her 1500 çalışan için tam gün çalışılır. 1000 kişiden daha fazla çalışanı olan çok tehlikeli sınıfta bulunan işyerlerinde de her 1000 çalışan için tam gün çalışılır.
İş Güvenliği Uzmanı çalıştırmamanın cezası ne- dir?
Çalıştırılmayan her bir iş güvenliği uzmanı için bir aylık ceza miktarı 6 bin 167 TL’dir.
30-31