Page 8 - HEDER DERGİSİ | ŞUBAT 2015
P. 8
GÜNCEL
GÜNCEL
İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmet ve Eğitim Derneğİ (İS- GHEDER) Başkanı, Yrd.Doç.Dr. Turhan Şalva, son dönemde önlenebilir kazalarda çok sayıda işçinin hayatını kaybettiğini belirterek, “Bu kazalar kader değil. Herkes üzerine düşeni yaparsa, sorumluluk- larını yerine getirirse bu kazaları minimuma indi- rilebiliriz. Bu ülkede artık yeni Soma faciaları yaşa- mak istemiyoruz” dedi.
Son dönemde Türkiye’de meydana gelen iş ka- zalarının minimuma indirilmesi ve bu konudaki eksikliklerin giderilmesi için 4 yıl önce kurulan, ‘İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmet ve Eğitim Derneği (İS- GHEDER), Bolu Gazelle Resort Otel’de, iki günlük çalıştay gerçekleştirdi. Dört çalışma gurubu halin- de yoğun tartışmalar yaşanan çalıştayda ortaya çıkan sonuçlar son gün masaya yatırıldı. İSGHEDER Başkanı, Yrd. Doç. Dr. Turhan Şalva, toplantı sonrası yaptığı açıklamada; Manisa Soma, Karaman Erme- nek, İstanbul Mecidiyeköy ve Isparta Yalvaç başta olmak üzere son dönemde Türkiye’de meydana ge- len ve çok sayıda işçinin hayatına mal olan kazaların tekrar yaşanmaması için gerek şirketler, gerekse şirketleri kontrol eden kurumların yapmaları gere- kenleri tartıştıklarını belirtti. Türkiye’de, önlenebilir kazaların, önlenebilmesi için her bireyin, kuruluşun ve kurumun sorumluluktan kaçmaması gerektiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Şalva şunları söyledi:
Facia ülkesi olduk
“Sorumluluğun yerini sorumsuzluk alınca ne yazık ki Türkiye bir facia ülkesine dönüştü. 13 Ma- yıs’ta Soma Faciası’nda 301 işçimiz kömür made- ninde çıkan yangın sonucunda hayatını kaybetti. 6 Eylül’de Mecidiyeköy’deki bir gökdelen inşaatında meydana gelen asansör kazasında 10 işçimiz yok yere öldü. 31 Ekim’de Yalvaç’ta 24 kişilik midibü- se 45 kişiyi doldurdular. K, kazada 17 işçi öldü, 28 işçi yaralandı. 28 Ekim’de Ermenek’teki bir kömür
madenini yeraltı sularının basması sonucu 18 işçi- miz mahsur kaldı. 2 işçimizin ölü bedenine ulaşıldı, 16’sına hala ulaşılamadı. Bunun gibi saymakla bit- meyen önlenebilir kazalar, ne yazık ki işçilerimizin hayatlarına mal oluyor.
Herkes kendine o soruyu sorsun
Tüm bu kazalar sonrasında sorumluluk sahibi her birey, kuruluş ve kurum suçu hep başkalarına atıyor. Suçu başkalarına atıp kurtulma kolaycılığın- dan sıyrılıp herkesin elini taşın altına koyup, ‘acaba benim bir hatam var mı, ben şunu yapsaydım kaç canı kurtarabilirdim’ sorusunu kendine sormaya davet ediyoruz. Biz, bu çalıştayda, bunu kendimize sorduk. Derneğimizi daha aktif hale getirmek, so- runların çözümünde önemli bir aktör haline dönüş- türmek için yapmamız gereken 61 maddelik eylem planı hazırladık. Bu alanda hizmet veren şirketleri aramıza katılmaya davet ediyoruz. Şimdi güçlerimi- zi birleştirme, sorunlara çare olma zamanı. Umuyo- rum, sektördeki diğer oyuncular da kendine bunu yüreklice sorar ve bu kazalar Türkiye’nin kaderi olmaktan çıkar.”
Hizmet odaklı hale
gelmemiz lazım
Dernek çatısı altında hizmet veren OSGB (Ortak
Sağlık ve Güvenlik Birimi)’lerin İş kazalarını mini- muma indirmek için hizmet verdiklerini, şirketleri bu konuda eğittiklerini ve sonrasında sahada kont- rol ettiklerini belirten Yrd. Doç. Şalva, “4 yıl önce Ça- lışma Bakanlığı’nın çıkardığı yönetmeliklerle Avru- pa’da uzun zamandır var olan ‘OSGB Sektörü’ doğdu. Büyük zorluklarla bugünlere geldik. Bakanlıktan, çıkarılacak kanun ve yönetmeliklerde, bizi hizmet odaklı çalışmalara yönlendirecek değişiklikler bek- liyoruz. Bu konudaki görüşlerimizi Bakanlıkla da sürekli paylaşıyoruz” diye konuştu.
Kazalar sonrasında sorumluluk sahibi her birey, kurum ve kuruluş suçu hep başkalarına atıp kurtulma alışkanlığını terk etmeli, elini taşın altına koymalı. ‘Ben şunu yapsaydım acaba kaç can kurtulurdu’ sorusunu kendine sormalı.
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HİZMET VE EĞİTİM KURUMLARI DERNEĞİ DERGİSİ ŞUBAT 2015