Page 45 - HAYATA DAİR | SAYI 59 / 2023
P. 45

 Hobi
  Dijital Dünya Artık Geleceğimiz
Bütün dünya, gelişen teknolojiye ayak uydurmaya çok hızlı bir şekilde başladı ve drone’lar eğitim sektöründe de öğretmenlerin, öğrencilerine etkileşimli ve ilgi çekici dersler vermelerine yardımcı oluyor. Bu sebeple, dünyanın dört bir yanında bu cihazlar artık
temel eğitim araçlarından biri hâline geliyor. Aynı zamanda, öğrenciler bu cihazları farklı proje çalışmalarında kullanmak üzere deneyip gerçekten yararlı buluyorlar. Dijital dünya artık geleceğimiz ve bu cihazlarda, gençlerin bu dünyaya hazırlanmasına yardımcı oluyor.
Öne Çıkmak Artık Çok Kolay
Sosyal medya kullanımının son derece artmış olduğu günümüzde, neredeyse herkesin birden fazla platformda hesabı var. Bu yüzden, kullanıcı
sayısı arttıkça sosyal medyada öne çıkmak bir hayli zor olabiliyor. Bir drone’nun havadan fotoğraf çekme özelliğiyle paylaşılan içerikler daha da geliştirilebiliyor ve internetin gündemine taşıma konusunda endişelenmeye gerek kalmıyor.
Uçarken Sosyalleşin
Bir drone sahibi olmak sosyalleşmeye yardımcı olabilir çünkü evden çıkıp ilginç fotoğraflar ve videolar çekmek için farklı yerlere gitmeye teşvik eder. Dışarıdayken ve drone uçururken genellikle diğer insanlar soru sormaya ve nasıl uçtuğuna bakmaya gelirler. Gerçekten de ilgi çekici bir cihaz olduğu yadsınamaz. Bir köpeğe sahip olmaya benzer ama tabii ki çok daha az bakıma ihtiyaç olanından.
Mevzuatı Takip Edin
Drone’ları öyle her istediğiniz yerde her istediğiniz vakit uçuramıyorsunuz maalesef. Belirli izin ve ehliyet gereklilikleri var. Eğer drone, 500 gramdan ağır ise mutlaka yapmanız gereken ilk şey, drone’u İHA Kayıt Sistemi’ne kayıt ettirmek. Eğer drone’nun kalkış ağırlığı 500 gramdan hafif ise İHA Kayıt Sistemi’ne kayıt yaptırmak zorunda değilsiniz. Hobi amaçlı 500 gramdan hafif drone’lar için herhangi bir izin almanız gerekmez.
Uçuş Kuralları
u Uçuşunuzu yalnızca Uçuş Bölgeleri Haritası‘nda gösterilen “Yeşil Bölge”lerde yapabilirsiniz.
u Uçuşunuzu gün doğumu ile gün batımı saatleri arasında yapmalısınız. İzin almadan gece uçuş yapmak yasaktır.
u Uçuşunuzu en az 2 km görüşe açık havalarda yapmalısınız. Sisli, yağmurlu, fırtınalı havalarda uçuş yapmak yasaktır.
u Drone, yatayda 500 metreyi geçmeyecek şekilde görüş alanınız içerisinde olmalıdır. Yerden (AGL) 400 feet (120 metre) yüksekliğin üzerine çıkılmamalıdır.
u Uçuşunuzu insan ve yapılardan
en az 50 metre uzaklıkta gerçekleştirmelisiniz.
u İrtifaya bağlı olmaksızın havalimanlarında, en yakında bulunan pistin kenarından 9 km mesafeden daha yakın sahada Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nden izin almadan uçmak yasaktır.
u İrtifaya bağlı olmaksızın seyrüsefer yardımcı cihazları, heliport, heliped, hava parkı, Genel Müdürlük resmi internet sitesinde yayınlanmış olan denize/iniş kalkış alanları olmak üzere 5 NM (9 km) yarıçaplı sahada Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nden izin almadan uçmak yasaktır.
u Türkiye AIP’si ENR 5.1 bölümünde yer alan “Yasak, Tahditli ve Tehlikeli Sahalar”da Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nden izin almadan uçmak yasaktır.
u Askeri binalar ve tesisler, cezaevi, akaryakıt depoları ve istasyonları, silah/fişek fabrika ve depoları gibi kritik yapı, tesis ve varlıkların çevresinde Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nden izin almadan uçmak yasaktır.
u NOTAM ile ilan edilen sahalarda Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nden izin almadan uçmak yasaktır.
u İHA0 için en az 12 yaş, İHA1 için ise en az 15 yaş şartı var.
     Hayata Dair 43
 









































































   43   44   45   46   47