Page 47 - Hayata Dair | Sayı 61 / 2024
P. 47

 oDara Antik Kenti:
Kaya içine oyulan yapılardan oluşan ve geniş bir alana yayılan Dara Antik Kenti, Mardin’in 30 kilometre güneydoğusunda bulunan Oğuz Köyü'nde yer almaktadır. Tarihte Yukarı Mezopotamya'nın en önemli yerleşim yerlerinden birisi olan Dara, doğu sınırını korumak için askeri amaçlı bir garnizon kenti olarak kurulmuştur. Kent içinde kilise, saray, çarşı, zindan, tophane ve su bendi kalıntıları hâlen görülebilmektedir. Köyün etrafındaki Geç Roma Dönemi’nden kalma mağara evlerini, şehrin altında bulunan dev sarnıçları ve kentin içinde yer alan koruma altına alınmış mezarlığı mutlaka görmelisiniz.
oMardin Kalesi:
Hakkında birçok rivayet buluna kale, şehrin büyük alanının dayanmış olduğu zinin üst tarafına kurulmuştur. Kale, 10. yüzyılda Hamdaniler tarafından inşa edilmiştir ve 1 kilometre uzunluğunda, 30-150 metre genişliğindedir. Şehre hâkim bir manzaraya sahip olan Mardin Kalesi’nin içinde çok sayıda yapı bulunmaktadır.
oMardin Ulu Camii:
Mardin merkezde bulunan camii, Artuklular devri mimari örneklerinden biridir. Caminin kubbesi dıştan yivleme tekniği ile oluşturulan dilimli yapıdadır. Bu yapı modeli daha sonra Mardin mimarisinde gelenek hâline gelmiştir. Enine gelişen yapı, mihrap önü kubbelidir. Dikdörtgen biçimli avlusu caminin kuzeyinde bulunur. Cami, son olarak 2010-2012 yıllarında onarım görmüştür.
oMardin Müzesi:
Bölgenin tarihsel ve kültürel zenginliklerini yansıtan Mardin Müzesi, arkeolojik ve etnografik koleksiyonlara sahiptir. Arkeolojik koleksiyonda; MÖ 4000'den MÖ 7. yüzyıla kadar olan dönemi kapsayan eserler bulunmaktadır. Etnografya koleksiyonunda ise Midyat İlçesi'ne özgü gümüş işlemeciliğinin seçkin örnekleri ile hamam eşyaları, tespihler, ısınma araçları ve bakır eşyalar sergilenmektedir.
Mutfak
Mardin’in gastronomisi de en az kültürel tarihi kadar büyüleyici. Mutfağın temelini İpek Yolu’nun getirdiği baharatlar oluşturuyor. Tarçın, kişniş, mahlep, zencefil, yenibahar ve kakule gibi baharatlar sıklıkla kullanılmaktadır. Ayrıca Mardin mutfağında yerel bitkilerin kullanımı da oldukça yaygındır. Mutfak, et ağırlıkta ve özellikle kuzu eti tercih ediliyor. Sıkça kullanılanlar arasında tavuk ve keçi eti de bulunuyor. Ciğer kebap, kaburga dolması, kuzu tandır, kibbe, irok, ikbebet, soğan kebabı, dobo, firkiye, kiliçe, sembusek, alluciye, accin, harire tatlısı, zingil, mırra bu mutfağın popülerleri arasında. Bunun yanında sumak çorbası da Mardin’e özgü bir lezzet olarak bilinir. Mardin’e yolunuz düşerse bu zengin mutfağı mutlaka deneyimlemelisiniz.
Konaklama
Mardin’e gittiğinizde imkânınız varsa mutlaka Mezopotamya manzarası olan bir otelde konaklamalısınız. Batan güneşin kızıllığı eşliğinde kahvenizi yudumlarken Mardin’in tarihi dokusu ve bunca yıllık yaşanmışlığın kokusu ile kendinizi başka bir diyardaymış gibi hissedebilir, tarihin tozlu sayfaları arasında gezintiye çıkabilirsiniz. Mardin’de konaklamayı üç ayrı bölge olarak değerlendirmek gerekiyor. Eski Mardin, Midyat ve Yeni Mardin.
İklimi
Karasal iklim özellikleri görünen Mardin’de kış mevsimi soğuk, yaz mevsimi ise güneyden gelen çöl ikliminin etkisiyle kurak geçer. Kış masalı yaşamak isteyenler, Mardin’e gitmek için kış mevsimlerini seçebilir. Soğuğu sevmeyenler ise yazın rahat rahat gezebilir Mardin’i.
Ulaşım
Bütçenize ve konforunuza uygun olanı seçerek Mardin’e karayolu, demiryolu ve havayolu ile ulaşım sağlayabilirsiniz.
Seyahatname
        Hayata Dair 45
 
















































































   45   46   47   48   49