Page 32 - MAKSİMUM BİZ | YAZ 2008
P. 32

                                          iflimiz ifl
   l›k, hayat, konut sigortas› mevcuttur. Sektörümüz hala kasko, trafik a¤›rl›kl› çal›flmakta. Bu talebin önemli bir bölü- münü ise yasal zorunluluklar olufltur- makta.
Türk toplumunda genel olarak görünen kadercilik anlay›fl› da bireysel sigortalar›- n›n geliflimini olumsuz yönde etkilemek- te. Ama bu bak›fl bir parça kurumsal si- gortac›l›kta afl›lmaya bafllanm›flt›r. S›nai sigortalar, deniz sigortalar› ve ticari rizi- kolarda ise baflar›l› neticelere ulafl›labil- di. Bu alanlarda sigortal›l›k oran› yük- sektir.
Kasko trafik a¤›rl›kl› olan sektörümüzün kârlar›n›n istenen seviyede olmamas›n›n en büyük nedeninin, afl›r› rekabet ve ne- ticesinde düflük primler oldu¤u görül- mekte. Türkiye’de sigortac›l›kta ‘en dü- flük prim en do¤ru primdir’ diye bir yakla- fl›m var. Ancak bu flirketlerin kârl›l›¤›n›n istenen seviyede olmamas›na sebep olu- yor. 2006 y›l›nda görülen düflük kârl›l›¤›n 2007 y›l›nda toparlanmaya bafllad›¤›n› görüyoruz. Ancak yine de istenen düzeye ulaflmamakta.
Günümüzde ülkemiz sigorta sektöründe- ki yabanc› sermaye pay› yüzde 70 oran›- na yaklaflmakta. Türkiye ve Türk sigorta- c›l›¤›n›n gelecekteki potansiyeli düflünül- dü¤ünde yap›lan sat›fllarda verilen fiyat- lar›n düflük oldu¤u söylenenebilir.
2006 y›l› sonunda sigorta sektörüne 500 milyon dolar yabanc› sermaye girifli olur- ken, sadece 2007 y›l›nda 1 milyar dolara
rin, gönüllülük esas›yla bireysel emeklili- ¤e aktar›lmas›na imkan sa¤lamas›. 250 den fazla oldu¤u ve birikimlerinin de 4 Milyar YTL yi aflt›¤› tahmin edilen bu ku- rulufllar›n bireysel emeklili¤e aktar›ld›k- lar›nda daha fleffaf ve denetlenilebilir ha- le gelece¤i düflünülmekte. Vak›f ve san- d›k üyelerinin yo¤un talebi üzerine bu düzenleme yap›l›rsa vak›f ve sand›klar- daki toplam birikimin yaklafl›k yar›s›n›n sisteme aktar›laca¤› beklenmekte.
2008 y›l›nda da Sigortac›l›k Kanunu ile il- gili düzenlemelere a¤›rl›kl› olarak devam edilece¤i tahmin edilmekte.
Sigorta sektöründe 2008 y›l› beklentile- rim, bir taraftan yasal düzenlemelerin ta- mamlanmas›, di¤er taraftan da yabanc› sermayenin getirece¤i rekabet sayesinde sektörün geçmifl y›lara nazaran çok daha h›zl› ve kârl› büyümesi olacak.
Ayr›ca, uzun vadeli konut finansman› (Mortgage) sisteminin hayata geçirilmesi ile birlikte yap›lacak ipotek sigortalar›, zorunlu deprem sigortalar›, konut sigor- talar› ve hayat sigortalar› poliçe say›lar›n- da da bir art›fl olaca¤›n› tahmin etmekte- yim.
2008 sonras›na bakt›¤›m›zda ise bence iyimser bir tablo bizleri bekliyor; sigorta sektörü, finans sektörünün içinde önemli bir yere sahip ve yak›n gelecekte inan›yo- rum ki, Avrupa Birli¤i ve Yeni Sigortac›l›k Yasas›n›n da katk›lar›yla ve toplumun bi- linç seviyesinin artmas›yla sigorta sektö- rünün büyüklü¤ü önemli ölçüde artacak.
 kadar ç›kt›. Yabanc› sermaye ilgisinin 2008 y›l›nda da tüm h›z›yla devam ede- ce¤i, hatta yabanc› sermayenin art›k sa- t›n alma yoluyla de¤il de daha çok flirket kurarak sektöre girece¤i tahmin ediliyor. Yabanc› sermayenin artmas›yla önümüz- deki günlerde yaflanacak rekabetin hiz- met kalitesini art›rma odakl› olaca¤› se- vindiricidir. Türkiye’ye gelen yabanc›lar›n hepsi köklü ve güçlü sigorta flirketleridir ve uzun vadede sektöre, uygulama, fiyat ve hizmet aç›s›ndan birçok yenilik ve iyi- leflme sa¤layacaklard›r.
Sektör aç›s›ndan 2007 y›l›n› de¤erlendi- recek olursak; 2007 y›l›n› yap›sal de¤i- flimler y›l› olarak nitelendirmek mümkün. Yeni Sigortac›l›k Yasas› ile getirilen en önemli düzenlemelerden biri; personeli- ne emeklili¤inde ek gelir sa¤lamay› he- defleyen vak›f ve sand›klardaki birikimle-
 30
  




















































































   30   31   32   33   34