Page 77 - LCWLIFE5-TR
P. 77
parazit aşıları yapılıyorsa, böyle bir olasılık yok. Kist ya- pan şey, aslında onun tüyleri değil. “Aaaa tüy yuttum, iç organlarımda kist olur!” böyle bir şey yok. Kisti yapan, hayvanların tüylerindeki parazit yumurtaları. İç-dış pa- razit aşılarını düzenli olarak yaptırırsak, zaten böyle bir şey olma olasılığı imkansız. Akciğerlere geçme olasılığı ise, hiç yok. Bu tamamen bir şehir efsanesi. Hamilelik- te toksoplazma konusu merak ediliyor. Aslında, tok- soplazmayı kediden köpekten değil, yıkanmamış ya da pişmemiş çiğ sebze ve meyvelerden, dışarda yediğimiz salatalardan çok daha fazla oranda alabiliyoruz. Belki, birçoğumuzda toksoplazma pozitif bile olabilir. Hamile iken, toksoplazma alınan durumlarda düşük yapma ihti- mali çok yüksek. Bunun için de gebelik öncesi test yapı- labilir. Hamile kişi, kedi - köpek dışkısı ile temas etmedik- çe toksoplazma alamaz.
Peki, kısırlaştırma konusunda ne düşünüyorsunuz? Bazı hayvan sahiplerinin “Onların da anne olma, do- ğum yapma hakkı var.” gibi bir düşüncesi var. Bizi bu konuda aydınlatır mısınız?
Bu konu, aslında tamamen bizim içsel tatminimiz. Baş- ka bir şey değil bence... Çünkü hayvanlar için çiftleşmek, bir zevk olayı değil; bu onlarda tamamen hormonal bir ihtiyaç. Eğer, bir hayvanı alıp kendi ortamımıza sokuyor ve evcilleştiriyorsak, onu kısırlaştırmak durumundayız. Aslında, evcilleştirmenin ilk aşaması, kısırlaştırmak... Örneğin kedi.. Yemek yemiyor, iştahsızlaşıyor, keyifsiz- leşiyor Köpek de aynı şekilde... Dişi ise, dışarı çıkardınız diyelim, bu sefer erkek köpekler rahat vermiyor. Başka hayvanlar ile belki istenmeyen çiftleşmeler olabiliyor. Kavgalar, yaralanmalar oluyor. Yine kediler, kızgınlık dö- nemine girdikleri zaman, sürekli evden kaçma eğiliminde oluyor. Camdan atlıyolar, yaralanıyorlar ya da başlarına istenmeyen başka bir durum gelebiliyor. Özellikle, kı- sırlaştırılmayan erkek kedileri evde zapt etmek çok zor. Dişi kediler, bir-iki tane doğurmuyor; en az beş-altı tane doğuruyor. Peki, yavrular ne olacak? Bu sefer, yuvalan-
is no such possibility. What makes the cyst, in fact, is not their hair. There is no such thing like “I swallowed a hair, I will have cysts!” What causes the cyst is the parasitic eggs on the animal hair. If we carry out internal-exter- nal parasitic vaccinations regularly, it is impossible that they cause cysts. Besides, there is no possibility of hair passing through the lungs. It is totally a popular legend. People are curious about the e ects of toxoplasma dur- ing pregnancy. In fact, we may get toxoplasma not only through cats and dogs but even more through raw veg- etables and fruits that are not washed or cooked, and the salads we eat at restaurants. Perhaps, many of us have positive toxoplasma. The miscarriage possibility is very high during pregnancy if toxoplasma is positive. In order to determine this, blood tests can be made before pregnancy. A pregnant woman cannot get toxoplasma unless she touches cat-dog droppings.
What do you think about sterilization? Some animal owners believe that animals also have the right to be a mother, to give birth. Could you please illuminate us in this regard?
This is, in fact, entirely related to our inner satisfac- tion. It’s nothing short of this... Because, for the animals mating is not about pleasure. It is a hormonal need for them. If we take an animal in our own environment and tame it, we have to neuter it. In fact, neutering is the rst step of taming... Think of a cat... It does not eat, it loses appetite, and gets sick. It’s the same for the dog too... Let’s say you take it out, if it is female, this time male dogs badger. There may be unwanted mating with other animals. Fights and injuries may occur. Moreover, when the cats are in heat they tend to run away from home. They can jump out of the windows, get injured or other undesirable things may happen. Especially, it is very di cult to restrain male cats at home if they are not neutered. Female cats do not give birth to one or two, they give birth to at least ve-six kittens. What will happen to these kittens? Then, the adoption processes
75