Page 90 - LCW LIFE | ŞUBAT 2020
P. 90

çocuk - child
Çocuğunuza Baskı Kurmayın
DON’T PUT PRESSURE ON YOUR CHILD
Aslıhan GÜNDÜZ
  2006 yılından beri çocuk kitapları ile ilgilenen ve aynı tarihte yayınevini kuran Dr. Asya Çağlar, Boğa- ziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nden mezun ol- duktan sonra Marmara Üniversitesi İletişim Anabilim Dalı Radyo–Televizyon Bilim Dalı’nda yüksek lisans ve doktora eğitimini tamamladı. Sevgili Asya Çağlar ile çocuk kitaplarıyla ilgili hikâyesini, oğlu ile yaşadı- ğı deneyimleri ve ailelerin kitap okuma konusunda sık yaptığı hatalara kadar pek çok şeyi konuştuk.
Siz de bir annesiniz. Çocuğunuzla kitap okuma seans- larınız nasıl geçiyor?
✔Doğduğundan beri ona kitap okudum. Renkli resimli kitaplar, sessiz kitaplar, bilmediğimiz dillerde yazılmış ki- taplar... Uyumadan önce kitaplar okuyoruz. Ailece okuma saatleri yapıyoruz. Bazen bir sayfasını ben okuyorum, di- ğer sayfasını o okuyor. Okumamızı istediği kitapları ken- disi seçiyor. Uluslararası ve ulusal fuarlara birlikte gittik. Kitapçılarda ve fuarlarda kitaplarını kendi seçer. Kitap okumayı sevmesini dikte etmedim, -çok sevmesi de ge- rekmiyor- ama kitabın her an yanında olduğunu, ilgilendi- ği her konuda bir kitabın olduğunu göstermeye çalıştım.
Rutin oluşturma konusunda neler yaptınız?
✔Çok şey denedim; tek bir uygulamanın bir başına fay- dası olmadığını düşünüyorum. Çocuğa uyumadan önce ve gün içinde kitap okumanın, hem anne-baba ile çocuk arasında sağlıklı bir iletişim kurulması hem de çocuğun ki- tapla bir bağ kurması açısından özel bir etkinlik olduğunu biliyoruz. Bunun dışında birlikte kitabevleri gezmek, kü- tüphane düzeltmek, kitap okuma etkinliklerine katılmak da bu rutini oluşturma konusunda önemlidir. Tüm bunlara rağmen okumadı mı? Bir de şunu deneyin: Kitabı birlikte okuyun. Kitabın bir sayfasını siz okurken, sonraki sayfa- sını çocuk okuyabilir. Sevmediği kitabı yarım bırakmasına izin verin. “Bu kitabı çok istedin, aldık. Oku şimdi!” Baskısı kurmamak lazım diye düşünüyorum.
Dr. Asya Çağlar, who has been interested in children’s books since 2006 and founded the publishing house on the same date, graduated from Boğaziçi University, Department of Sociology. She completed her master’s and doctorate studies at Marmara University, Depart- ment of Communication, Radio - Television. We talked with Asya Çağlar about her story about children’s bo- oks, her experiences with her son and the mistakes that families often make about reading books.
You are a mother too. How do you spend your reading sessions with your child?
✔I have read him since he was born. Colorful books, silent books, books written in languages we don’t know... We read books before going to sleep. We organize reading hours as a family. Sometimes I read one page, he read the other page. He chooses the books he wants us to read. We visited in- ternational and national fairs together. He chooses his own books in bookstores and fairs. I did not force him to like rea- ding books, - he doesn’t have to love it too much - but I tried to show that the book is always with him and there is a book about anything he would be interested in.
What did you do for creating a routine?
✔I tried a lot; I think that a single application does not be- nefit by itself. We know that reading a book before and du- ring the day of the child is a special activity both in terms of establishing a healthy communication between the parents and the child and establishing a connection with the book. Apart from that, it is also important to visit bookstores, or- ganize the bookshelves and participate in reading activities. Despite all this, if your child doesn’t like reading? Also, let’s try this: Read the book together. While you are reading one page of the book, the child can read the next page. Let the child leave the book s/he doesn’t like the book. “You wanted this book a lot, we bought it. You need to read it now!” I think you shouldn’t put pressure on your child for this.
88
 



















































































   88   89   90   91   92