Page 93 - LCW LIFE | ŞUBAT 2020
P. 93

Kitaplar, çocukların okul başarısını nasıl etkiliyor?
✔Kitaplar, çocuğun okul başarısını her anlamda olumlu yönde etkiliyor. Kitap okuyan çocuk, genel olarak araştı- ran, sorgulayan, empati kuran, çevresine duyarlı, dünya- yı algılayışı ise evrensel bir çizgide oluyor. Sadece Türk- çe derslerinde değil, tüm derslerinde de başarısı artıyor. Okuduğunu anlayan, anladığını kavrayan, kavradığını uy- gulayan bir birey olarak kendini hayata da hazırlıyor hâliy- le. Kitap okuyarak edindiği geniş kelime dağarcığıyla hem kendini daha iyi ifade edebiliyor hem de tanıyabiliyor.
Kitap okumanın hayal gücüne katkısı nedir?
✔Kitaplar, çocuklara yeni ve farklı bir evrenin kapısının açılmasına aracı oluyor. Kitap okuyan çocuğun hayal gücü gelişiyor, bu da yaratıcılığının gelişmesine yardımcı olu- yor. Çocuk belki de hiç düşünmeyeceği, hayal etmeye- ceği şeyleri hayal etmeyi kitapla birlikte öğreniyor. Kitap toplumun, ailenin, etrafındaki insanların koyduğu sınırları aşmayı, engel tanımamayı, kendine inanmak gibi edinim- leri çocuğun kazanmasını sağlıyor.
Aslında çocuklar sevdiklerini okuyor, sevmediklerini oku- mak istemiyor. Diretmemek gerek sanki, ne dersiniz?
✔Çok doğru bir tespit. Bunu bir şımarıklık olarak yorumla- mamak gerekir. Kitap, her yaş okura sonsuz yaşam dene- yimleri sunan bir dünyanın kapısını aralar. Okur, belki de o kitabın sunacağı deneyime ya da o deneyimi anlatma yol- culuğuna çıkmak istemiyor. Bu durumda, okura okumak is- teyeceği kitapları araştırırken veya bulmaya çalışırken eşlik edersek, yol gösterirsek, sadece kitap okumanın değil onu bulma yolunun da zevkini tatmasına izin vermiş oluruz. Bir örnek vermek gerekirse, ilk defa gittiğimiz bir restorandan memnun kalırsak oraya tekrar gideriz, memnun kalma- dığımız zaman ise bazen tabağımızdakini bitirmeden bile restorandan çıktığımız olur. Yani istemediği kitabı zorla okutmak onu okumaktan uzaklaştırır. Okumakla ilgili ola- rak çocuklar üzerinde ne baskı kurulmalı ne de onlardan çok beklenti içinde olunmalı. Sürecin kendisinin bile küçük okurumuzu kitapsever yapacağı kanısındayım.
Ebeveynlerin sık yaptığı hatalar neler oluyor?
✔Ebeveynlerin sıklıkla yaptığı hatalardan biri öncelikle çocuğunu kitap tercihleri konusunda yeterince tanıma- mak ve bazen de çocuğun ilgilerini göz ardı etmek. Ebe- veynlerde bazen maalesef “her kitap bir mesaj vermeli” gibi bir beklenti de mevcut. Bu yanlış bir yaklaşım. Ebe- veynler tarafından yapılan hatalardan bir diğeriyse kitabı iyice araştırıp incelemeden almak ve okumadan çocuğu- na okutmak.
Tavsiyeleriniz neler olur?
✔Dışarı çıkarken matarasına su doldurduğumuz gibi çan- tasına koyacağımız bir kitapla bu bağın kurulma aşamala- rından birini de yapmış oluruz. Çimlerde birlikte kitap oku- mak, alışveriş yaparken kitapçıya uğrayıp çocuk kitapları bölümünde birkaç saat geçirmek, kitap okuma etkinlikle- rine katılmakla çocuk ve kitap arasında güzel bir bağ kuru- lacaktır. Lafı icraata dökmek önemli olan, kitabı yaşamın içine soktuğumuzda çark kendiliğinden işleyecektir.
How do the books affect children’s academic achievement?
✔Books affect the academic achievement of the child in every sense positively. The child, who reads books is gene- rally researching, questioning, empathizing, sensitive to the environment, and perceiving the world more universally. The achievement rate is increasing not only in Turkish classes but also in all courses. As an individual, who understands what s/ he reads, grasps what s/he understands and applies what s/ he understands, s/he prepares himself/herself for life. With his/her extensive vocabulary gained by reading the books, s/ he can both express and recognize himself/herself better.
What is the contribution of reading a book to the imagination?
✔Books help children open the door of a new and diffe- rent universe. The imagination of the child reading a book is developing, which helps to develop his/her creativity. With the book, the child learns to imagine things that s/he would never think or imagine. The book enables the child to gain acquisitions such as crossing the limits set by the society, the family, the people around him/her, not knowing the obs- tacles and believing in himself/herself.
In fact, children read what they love, they don’t want to read what they don’t like. As if we shouldn’t insist, what would you say?
✔It is very accurate indeed. It should not be interpreted as a caprice. The book opens the door of a world that offers end- less life experiences to all ages. The reader does not want to go to the experience that the book will offer or the journey of explaining that experience. In this case, if we accompany the reader in researching or trying to find the books s/he would like to read, we allow him/her to enjoy the pleasure of not only reading, but also the way to find it. To give an example, if we are satisfied with a restaurant we have visited for the first time, we will go there again. But sometimes, we are not satis- fied and we are going out the restaurant without finishing our meal. In other words, forcing a reader to read the book s/he doesn’t like detracts the reader from reading. Regarding rea- ding, there should be no pressure on children or we shouldn’t expect much from them. I think that even the process itself will make our little reader a book lover.
What are the common mistakes parents make?
✔One of the mistakes that parents often make is not knowing their child enough about their book preferences and sometimes ignoring the interests of the child. Unfor- tunately, parents sometimes have the expectation that “every book should give a message”. This is an incorrect approach. Another mistake made by parents is to take the book thoroughly without researching it and examining it and reading it to the child before reading it first.
What would you recommend?
✔When we go out, we fill the water with the flask and place a book in the child’s bag, and we will do one of the steps to estab- lish this bond with the book. A nice connection will be establis- hed between the child and the book by reading books together on the grass, visiting the bookstore while shopping, spending a few hours in the children’s books section, attending the book reading activities. The significant thing is to put it into action. When we put the book into life, it will go on automatically.
91














































































   91   92   93   94   95