Page 47 - MAKSİMUM BİZ | KASIM 2020
P. 47
PATARA
Ülkemizin önemli ören yerleri arasında yer alan Patara Antik Kenti’nde kazılar 1988 yılında başlatılmıştır. Kazı çalışmaları için Bakanlar
Kurulu kararıyla 1988-2008 yılları arasında Akdeniz Üniversitesi Fen
- Edebiyat Fakültesi Klasik Arkeoloji Bölümü öğretim görevlilerinden Prof. Dr. Fahri Işık kazı başkanı olarak görevlendirilmiş, 2009 yılından itibaren de başkanlık görevini Prof. Dr. Havva İşkan Işık üstlenmiştir.
2016 yılında başlatılan proje kapsamında Türkiye İş Bankası, iştirakleri Şişecam ve TSKB ile birlikte Patara Antik Kenti’nde sürdürülen kazı çalışmalarına 5 yıl süreyle katkı sağlamaktadır. 10 km2'lik bir alanı kapsayan kazı alanı içerisinde dünyanın en eski deniz feneri olduğu bilinen ve Piri Reis’in yazıtlarında bahsi geçen “Patara Deniz Feneri” ve “Yol Kılavuz Anıtı” (Milliarium Lyciae) gibi eserlerin yanı sıra 1905 yılına ait ilk Osmanlı Telsiz İstasyonu olma özelliğine sahip bir külliye de bulunmaktadır.
Kazı çalışmalarıyla alanda 2 km uzunluğunda bir antik liman için düzenleme yapılması ve limanın ülkemiz kültür-turizm hayatına kazandırılması planlanmaktadır. Bunun yanı sıra deniz fenerinin kule kısmının onarılması, Dünya Anıtlar Fonu (World Monument Fund) tarafından “tehlike altındaki çok değerli yapılar” listesine alınan Korinth Tapınağı’nın restorasyonu, antik tiyatronun onarılması, küçük hamam yapısının restore edilerek müze hâline getirilmesi ve limanda bulunan hamamın onarılması hedeflenmektedir.
Kazı Başkanı Prof. Dr. Havva İşkan tarafından hazırlanan “Patara Kent Liman Kült” başlıklı kitap, 2019 yılında Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları tarafından basılmıştır.
TEOS
Ionia Bölgesi’nin 12 kentinden biri olan antik liman kenti Teos, İzmir’in Seferihisar İlçesi Sığacık Mahallesi’nde küçük bir yarımadanın kıstağında kurulmuş ve gelişmiştir.
Teos’ta Türk bilim insanlarının kazı ve araştırmaları ancak 1960’lı yıllarda gerçekleştirilebilmiştir. 1962 ile 1967 yılları arasında, Ankara Üniversitesi’nden Yusuf Boysal ile Baki Öğün, Dionysos Tapınağı, Helenistik Sur, Agora ve Bouleuterion gibi yapıların yanı sıra Akropolis, Tiyatro ve Nekropolis’te de kazı ve araştırmalar yapmıştır. 1980-1992 yıllarında mimar Duran Mustafa Uz, hem Dionysos Tapınağı’nda hem de Akropolis’teki tapınakta sınırlı sondaj çalışmaları yapmış ve “Teos’taki Dionysos Tapınağı” isimli doktora tezini hazırlamıştır. 1993-1996’da Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden Numan Tuna, kentte kısa süreli yüzey araştırmaları gerçekleştirmiştir.
2010 yılında yeniden başlayan kazı, araştırma, koruma ve onarım çalışmaları, Ankara Üniversitesi, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Klasik Arkeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Musa Kadıoğlu başkanlığında devam etmektedir. 2018 yılından itibaren 5 yıl süreyle İş Bankası’nın desteği ile yapılan arkeolojik kazılarla, Teos’un en önemli yapılarından biri olan ve Helenistik dönem kent surunun içerisinde bulunan Dionysos Tapınağı’nın tamamen gün yüzüne çıkarılması hedeflenmektedir.
maksimumbiz 45