Page 17 - MAKSİMUM BİZ | ŞUBAT 2019
P. 17
2018 Yılının ‘‘Bir Usta Bin Usta’’ Kursları Başarıyla Tamamlandı
ANADOLU SIGORTA TARAFINDAN HAYATA GEÇIRILEN ‘‘BIR USTA BIN USTA’’ PROJESI KAPSAMINDA 2018 YILININ SON 2 KURSU, KASTAMONU SARIKIVRAK ÇARŞAF DOKUMA KURSU ILE IZMIR’IN KEMALPAŞA ILÇESINE BAĞLI NAZARKÖY’DE AÇILAN GELENEKSEL NAZAR BONCUĞU YAPIMI KURSU BAŞARIYLA TAMAMLANDI.
Eğitmenliğini Sevgi Güngör’ün yaptığı Kastamonu Sarıkıvrak Çarşaf Dokuma kursunu başarıyla tamamlayan kursi-
yerler, 10 Eylül 2018 tarihinde başlayan kursta iki ay boyunca 256 saat eğitim görerek mezun oldular. Kurs süresince usta adaylarının do- kuduğu ürünler Kastamonu, Rıfat Ilgaz Kültür Merkezi Güzel Sanatlar Galerisi’nde bir hafta boyunca sergilendi.
Geleneksel Kastamonu Sarıkıvrak
Çarşaf Dokumaları
Dokumacılık tarih boyunca Kastamonu’nun en büyük gelir kaynaklarından birisi oldu. Cumhuriyetin ilk yıllarında hemen her evde bir dokuma tezgahı kurmuş olan aileler, mutlaka evde dokuma işleri yaparlardı. O dönemde bölgede bin dokuma tezgahının varlığından bahsediliyor. Geleneksel Kastamonu Sarıkıv- rak Çarşaf Dokumaları geleneksel haşıllama tekniği kullanılarak sarıkıvrak ve fantazi ipten hazırlanan çözgülerle el dokuma tezgahla- rında dokunmaktadır. Bu dokumaların ucu
ise kenar süsü olarak Kastamonu geleneksel çarşaf bağları ile bağlanıyor. Kastamonu dokumalarında yaygın kullanılan desenler Gelinduvağı, Selalmaz Bezi, Azdavay Masa, Gelincik ve Azdavay Kaydırma, Antikalı Masa, Gıcı, Zehilli, Karanfil ve Mantardır.
2018 Yılının Son Kursu
İzmir’de Düzenlendi
2018’in son kursu ise, İzmir’in Kemalpaşa ilçesine bağlı Nazarköy’deki Nazar Boncuğu ya- pımı kursuydu. 1940’lı yıllardan bu yana köyde sadece erkek ustalar tarafından yapılan Nazar boncuğu, Bir Usta Bin Usta projesi ile kez kadın ustalar da kazandı. UNESCO tarafından, nazar boncuğu yapımında, ‘Yaşayan İnsan Hazinesi’ seçilen Mahmut Sür’ün eğitmenliğini yaptığı Eylül 2018’de başlayan Nazar Boncuğu Yapımı kursunda, 3 ay boyunca 352 saat eğitim verildi. Kursu tamamlayan kursiyerler, kapanış törenin-
de başarı sertifikalarını alarak mezun oldular. Kurs süresinde usta adaylarının ürettiği ürünler Nazarköy Köy Meydanı’ndaki kurs için inşa edilen atölyede bir hafta boyunca sergilendi.
Nazar Boncuğu Efsanesi
Göz figürü; insanlık tarihi boyunca, her kültür- de ve dinsel inançta, kötülükleri savan güçlü bir tılsım olarak kabul edilmiştir. Nazar boncuğu yapımı ise Anadolu’nun 3000 yıl öncesine dayanan cam sanatında yeni bir kimlik kazanır.
Anadolulu bir cam ustası, göz figürünün gücünü ateşin gücüyle birleştirerek yepyeni bir tılsım yaratır. Türkiye’de, insanı nazar değmesine karşı koruduğuna inanılan en yaygın kullanım nesnesi mavi renkli nazar boncuğudur. Genellikle, parmakları açık bir el ya da göz biçiminde tasarlanan küçük nazar boncukları olarak üretilir.
Boncuklar İşinin Ehli Ustalara Emanet
Genellikle yuvarlak ya da oval şekildeki bon- cuk ocakları (furun-fırın), İzmir Nazarköy’deki işinin ehli ustalar tarafından yapılır. Ocağın duvarları, düzeltilmiş 8 zemin üzerine 13
sıra ateş tuğlası, kil ve demir dökümünde kullanılan cüruflar kullanılarak nal biçiminde örülür. Bu bölümün üzerinde yine ateş tuğlası ve diğer malzemeler yardımı ile eritme potası veya tava diye tabir edilen camların eridiği en az beş bölmeden oluşan odalar oluşturulur. Her odada ana malzeme olarak kullanılan mavi renkli camın eritildiği ana bölmenin yanında farklı renkte camların bulunduğu
2- 3 adet küçük bölme oluşturulur. Ocağın tamamı kil ile sıvanır. Her gün 1000 - 1200 derecelik ısı ile çalışan ocaklar, en çok bir yıl dayanmaktadır. Nazar boncukları bu fırınlarda üretilir ve şekillenir.
MAKSİMUMBİZ 15