Page 18 - MAKSİMUM BİZ | BAHAR 2009
P. 18
Kendinizi k›saca tan›t›r m›s›n›z?
1964 y›l›nda Ankara’da do¤dum. ‹lkokul, ortao- kul ve lise ö¤renimimi TED Ankara Koleji’nde tamam- lad›ktan sonra ODTÜ Ekonomi bölümünden mezun ol- dum. Üniversite e¤itimimi ard›ndan ‹ngiltere’de Bir- mingham Üniversitesi’nde uluslararas› bankac›l›k ve finans konusunda yüksek lisans program›n› tamamla- d›m. Müfettifl yard›mc›s› olarak çal›flmaya bafllad›¤›m Türkiye ‹fl Bankas›’nda 14 y›l süre ile çeflitli unvanlar- da çal›flt›ktan sonra 2003 y›l›n›n Temmuz ay›nda Milli Reasürans’ta göreve bafllad›m. 16 Ocak 2009 tarihin- den itibaren Milli Reasürans Yönetim Kurulu Üyeli¤i ve Genel Müdürlü¤ü görevini yürütmekteyim. Evli ve iki çocuk babas›y›m.
Türkiye’de sigortac›l›k sektörünün mevcut du- rumunu nas›l de¤erlendiriyorsunuz?
Ülkemizin mevcut ekonomik büyüklü¤ü ve nüfu-
Hulki Yalç›n’la sohbet
su dikkate al›nd›¤›nda, sigortac›l›k sektörünün olmas› gereken seviyenin bir hayli gerisinde kald›¤›n› düflün- mekteyim. Özellikle kat›lmay› hedefledi¤imiz Avrupa Birli¤i ülkeleri ile mukayese edildi¤inde kifli bafl›na dü- flen sigorta primi üretiminin ve üretilen toplam sigorta primi tutar›n›n gayr› safi yurt içi has›laya oran›n›n son derece yetersiz oldu¤u görülmektedir. Yasal düzenle- meler aç›s›ndan de¤erlendirildi¤inde, 2007 y›l›ndan iti- baren yay›mlanan Sigortac›l›k Kanunu ve muhtelif yö- netmeliklerle sektörümüzde mevzuat bofllu¤undan kaynaklanan olumsuzluklar ortadan kald›r›lm›fl, yasal düzenlemeler aç›s›ndan sektörümüzün geliflmifl ülke uygulamalar› ile paralel hale getirilmesi sa¤lanm›flt›r. Yine son 3 y›l içerisinde sektörümüze olan yabanc› ya- t›r›mc› ilgisi ciddi olarak art›fl göstermifl, mevcut du- rum itibariyle prim üretiminde ve flirket sermayelerin- de yabanc› pay› yüzde 60’lar seviyesine ulaflm›flt›r.
Sektörümüzdeki prim üretiminin branfllar ba- z›nda da¤›l›m› incelendi¤inde, toplam prim üretiminin yaklafl›k olarak yar›s›n›n, kasko ve trafik sigortalar›n- dan kaynaklanmak üzere, kara araçlar› branfllar›ndan sa¤land›¤› görülmektedir. Bu branfllar› yang›n, hayat ve sa¤l›k branfllar› izlemektedir. fiirketlerin pazar pay- lar›na bak›ld›¤›nda ilk 20 flirketin prim üretiminin, top- lam prim üretimi tutar›n›n yüzde 85’ine ulaflt›¤› ve flir- ketlerin piyasa paylar›n› art›rabilmek amac›yla, teknik esaslar› yeterince gözetmeden, sunulan hizmetin kali- tesinden çok fiyat›na odaklanan bir anlay›fl çerçevesin- de, yo¤un bir rekabet içinde olduklar›, bu nedenle de Trafik Sigortas› gibi baz› branfllarda ciddi boyutlarda zarar edildi¤i görülmektedir.
Sektörümüze iliflkin olarak memnuniyet verici bir geliflme ise, istihdam edilen personelin e¤itim sevi- yesine iliflkindir. Özellikle son y›llarda, profesyonel ka- riyer olarak sigortac›l›k sektörünü tercih eden, kaliteli e¤itim alm›fl kifli say›s›nda gözle görülür bir art›fl sa¤- lanm›flt›r.
16