Page 19 - MAKSİMUM BİZ | BAHAR 2009
P. 19
Türk sigorta sektörünü daha da gelifltirmek için neler yapmak gerekir?
Sigorta sektörü geliflmifl olan ülkeler incelendi- ¤inde, söz konusu ülkelerde gelir da¤›l›m›n›n dengeli bir yap›ya sahip bulundu¤u, tasarruf bilincinin ve e¤i- tim düzeyinin son derece yüksek oldu¤u göze çarp- maktad›r. Ülkemiz sigorta sektöründe ise arz yönünde önemli bir aksakl›k bulunmamakla birlikte, sigorta ürünlerine olan talebin yeterince geliflmedi¤i ve belirli alanlarda yo¤unlaflt›¤› gözlenmektedir.
Sigortalanma bilinci yeterli seviyede olmad›¤›n- dan, sigorta ürünleri, çok temel alanlarda sunulanlar d›fl›nda, toplumun önemli bir bölümü taraf›ndan lüks olarak alg›lanmaktad›r. Sigorta sektörümüzün gelifle- bilmesi için öncelikle bireylerin refah seviyesinin yük- seltilmesi, tasarruflar›n ve mali birikimlerin art›r›lma- s› gerekmektedir. Di¤er taraftan, toplumun sigorta fa- aliyetleri konusunda bilgilendirilmesinde sigorta flir- ketlerine de büyük görevler düflmektedir. Özellikle ül- kemizde sigorta bilincinin gelifltirilebilmesini teminen, akademik kurulufllardan da destek sa¤lanmak suretiy- le, farkl› platformlarda yo¤un çaba harcanmas› gerek- ti¤ini düflünmekteyim.
Küresel krizin sektörümüze ne gibi yans›mala- r› oldu. Sonraki süreci nas›l öngörüyorsunuz?
2008 y›l›n›n ikinci yar›s›ndan itibaren, baflta ABD olmak üzere geliflmifl ülkelerin mali piyasalar›ndan bafllay›p, k›sa bir süre içinde tüm dünyay› etkisi alt›na alan ekonomik kriz, tüm sektörleri oldu¤u gibi sigorta sektörünü de son derece olumsuz yönde etkilemekte- dir. Sigorta ve reasürans flirketlerinin hem yat›r›m ge- lirleri hem de verdikleri güvence nedeniyle teknik ge- lirleri ciddi olarak gerilemifl ve 2008 y›l sonu itibariyle birçok flirket faaliyetlerini zararla kapatmak durumun- da kalm›flt›r. Sektörümüz aç›s›ndan de¤erlendirildi- ¤inde, bahsedilen krizin sigorta flirketlerinin 2008 y›l›- na ait mali gelirleri üzerinde çok önemli bir olumsuz- luk yaratmad›¤›n›, teknik gelirlerde ise özellikle 2008 y›l›n›n dokuzuncu ay›ndan itibaren etkisini hissettirme- ye bafllad›¤›n› söylemek mümkündür.
Bilindi¤i üzere sektörümüzde üretilen primlerin önemli bir bölümü motorlu tafl›tlardan ve gayrimen- kullerden sa¤lanmaktad›r. Ekonomimize iliflkin mev- cut veriler 2009 y›l›nda kayda de¤er ölçüde daralma yaflanaca¤›n› iflaret etmekte olup, özellikle tafl›t ve ko- nut sat›fllar›ndaki ciddi orandaki gerilemeler de bu du- rumu teyit etmektedir. Bu hususlar birlikte de¤erlen- dirildi¤inde, 2009 y›l›n›n sektörümüz aç›s›ndan bir k›- s›m olumsuzluklar içerdi¤ini söyleyebiliriz. Özellikle daralan ifl hacimlerini telafi edebilmek amac›yla, fiyat rekabetinin yo¤unlaflmas› durumunda, birçok flirketin teknik faaliyetlerini zararla kapatmalar› söz konusu olabilecektir. fiahsen 2010 y›l›ndan önce, ekonomiye iliflkin göstergelerde kayda de¤er bir düzelme bekle- memekteyim.
Anadolu Sigorta hakk›ndaki görüflleriniz ne- lerdir?
Anadolu Sigorta Cumhuriyet döneminde Türkiye ‹fl Bankas› taraf›ndan kurulmufl bir sigorta flirketi ola- rak, birçok konuda sektörümüze öncülük etmifltir. Anadolu Sigorta, mevcut büyüklü¤ü, yenilikçi anlay›fl›, yo¤un rekabetin yafland›¤› sigortac›l›k alan›nda milli sermayeyi temsil etmesi ve sa¤lad›¤› katk›larla sektö- rümüzün en sayg›n flirketleri aras›nda yer almaktad›r.
Eklemek ‹stedikleriniz?
Önceki bölümlerde yer verdi¤im tüm olumsuz- luklara ra¤men, sektörümüzün özellikle son y›llarda kayda de¤er bir geliflme gösterdi¤ini, ülkemizin mev- cut potansiyeli de dikkate al›nd›¤›nda, sigortac›l›k fa- aliyetlerinin uzun vadede ciddi olanaklar sunaca¤›na ve hak etti¤i büyüklü¤e ulaflaca¤›na olan inanc›m›n tam oldu¤unu ifade etmek isterim.
17
RÖPORTAJ