Page 21 - MAKSİMUM BİZ | BAHAR 2009
P. 21

 l›d›r. Cibinlik kullanmak, cibinlikleri ilaçlamak da bu anlamda etkili olacakt›r. Hava ak›m› sineklerin uçma- s›n› zorlaflt›rd›¤›ndan klimal› otellerde bu tarz önlem- lere gerek olmayacakt›r.
Birçok enfeksiyon hastal›¤› su ve yiyeceklerden geçer. Bu nedenle birkaç saattir oda s›cakl›¤›nda bulu- nan piflmifl yiyecekler yenmemeli, tamamen piflmifl ve hala s›cak olan yemekler yenmelidir. Kabuklu sebze ve meyveleri ancak kendimiz soyarsak yemeliyiz.
Sokak sat›c›lar›ndan yemek ve dondurma al›n- mamal›, sular›n güvenli¤inden emin olmad›¤›m›z yer- lerde ya a¤z› kapal› sular veya kaynat›lan sular tüketil- meli. Böyle bölgelerde buz küpleri de kirli olabilir ve tüketilmemesi daha do¤ru olur. Difl f›rçalarken dahi mutlaka temiz oldu¤u bilinen sularla f›rçalanmal›d›r. Yiyecek ve içeceklerle ilgili temel kural “kaynat›n, pifli- rin, soyun veya unutun” olmal›.
Özellikle sa¤l›k hizmetlerinin iyi olmad›¤› ülke- lere uzun süreli seyahatler için aktif tüberkülozu olan kiflilerin uçakla seyahatine izin verilmemeli. Seyahat s›ras›nda kalabal›k ortamlardan ve öksüren kiflilerden uzak durulmaya çal›fl›lmal›.
HIV ve cinsel yolla bulaflan di¤er hastal›klar da seyahatlerde risk teflkil etmekteler. Bu nedenle yete- rince tan›nmayan kiflilerle cinsel temastan kaç›nmak veya kondom kullanmak önerilir. Ancak unutulmama- s› gereken kondomda dahi y›rt›lma veya dökülme ne- deniyle yüzde 3 ile 5 oran›nda risk bulundu¤u.
Son olarak seyahat s›ras›nda herhangi bir ne- denle sa¤l›k kurulufluna baflvurmak gerekti¤inde kul- lan›lacak i¤nelerin mutlaka tek kullan›ml›k olmas›na
dikkat edilmeli, dövme gibi ifllemlerden, hijyen koflul- lar›ndan tam olarak emin de¤ilsek kaç›nmal›y›z.
Seyahat öncesi afl›lama
Dünya Sa¤l›k Örgütü baz› ülkelere giderken çe- flitli afl›lar›n yap›lmas›n› önerir. Bugün için zorunlu tu- tulan tek afl› sar› humma afl›s›d›r. Sar› humma Afri- ka’n›n ekvator çevresindeki tropikal bölgelerinde ve Amerika’n›n orta ve güney bölümlerinde bulunmakta. Afl›lamayla seyahat edenleri korumakla birlikte duyar- l› ülkelere sar› humma hastal›¤›n›n gelmemesi de amaçlanmaktad›r. Seyahatten en az 10 gün önce yap›l- mas› ve seyahat s›ras›nda yap›ld›¤›na dair belgenin ta- fl›nmas› da zorunludur.
Bunun haricinde afl›lama takviminde bulunmas› gereken rutin afl›lar›n da seyahat öncesi gözden geçi- rilmesi ve güncellenmesi gerekir. Örne¤in tetanoz afl›- s› yap›l›fl›n›n üzerinden 10 y›l› geçti ise, mutlaka tekra- r› yap›lmal›d›r.
Yaz› içeri¤i size bir parça korkutucu gelmifl ola- bilir. Ancak tatile giderken amac›m›z›n hoflça vakit ge- çirmek oldu¤unu düflünürsek, ne kadar çok önlem al›rsak tatilimizin o kadar iyi geçece¤ini bilmemiz ge- rekir.
Uzm. Dr.
ASLI KARADEM‹R
Bay›nd›r Hastanesi Sö¤ütözü Enfeksiyon Hastal›klar›
 19
  



















































































   19   20   21   22   23