Page 22 - MAKSİMUM BİZ | BAHAR 2009
P. 22

  Risk Yönetimi ve ‹ç Kontrol Müdürlü¤ü
 Hande Özay
Hepimizin yak›ndan bildi¤i gibi, son yirmi y›l›n fi- nans haberleri peflpefle gelen felaket hikayeleriyle do- lu. Bu geliflmelerin nedenleri olarak strateji ve politi- kalardaki temel yanl›fllar, yetersiz gözetim ve ço¤u du- rumda piyasa oyuncular›n›n zay›f risk yönetimi anlay›fl› say›labilir. Ancak bunun da ötesindeki temel sorun, önceden bilinmeyen durumlara karfl› mali sistemlerin haz›rl›ks›z yakalanmas›d›r.
Risk yönetimi iflte bu noktada, ça¤dafl kurulufl- lar için temel becerilerden biri olarak öne ç›kmakta. Yapt›¤›m›z ifl; flirketlerin gelecekteki nakit ak›mlar›n›n içerdi¤i risk & getiri yap›s›n› ve buna ba¤l› olarak faali- yetlerinin niteli¤i ile düzeyini izleme ve kontrol alt›nda tutmakt›r. Ayr›ca gerekti¤inde de¤ifltirmeye yönelik olarak, maruz kal›nan risklerin tan›mlanmas›, ölçül- mesi ve takip edilmesi de risk yönetimi tan›m› içinde- dir.
Son y›llarda, risk yönetimi teorisinde ve uygu- lanmas›nda çok önemli geliflmeler kaydedildi. Kurum-
“Risk yönetimi ça¤dafl kurulufllar için en önemli temel becerilerden biri olarak
öne ç›kmakta ”
sal aç›dan risk yönetimi art›k finans teorisinin ayr› bir alt branfl› say›l›yor ve lisansüstü ya da MBA program- lar›nda ayr› bir ders olarak ele al›n›yor. Üstelik konu, sadece finans uzmanlar›n›n de¤il entelektüel aç›dan bakanlar›n da ilgisini çekmekte.
Ülkemizde bu konudaki somut geliflmeler Ban- kalar Kanunu’nda ele al›nan düzenlemeler neticesinde
 ‹nanç Duyar
20
  























































































   20   21   22   23   24