Page 53 - MAKSİMUM BİZ | EYLÜL 2014
P. 53
İş çevrelerİnde gİderek daha çekİcİ hale gelen kurumsal karne uygulaması, İlk duyulduğunda bİr puanlama sİstemİnİ hatırlatsa da bunun çok daha ötesİnde bİr sİstem. söz konusu yöntemle, salt sayısal bİr ölçümlemeden zİyade kurum stratejİlerİnİn uygulamaya alınması ve günlük İşleyİşİn de buna uygun şekİlde yapılandırılması sağlanıyor.
İster kamu kurumu ister özel sek- tör olsun, hangi faaliyet kolunda çalışırsanız çalışın, bir şirketi yönetiyorsanız en temel amaçla-
rınız, verimliliğinizi en üst seviyede tutmanız ve performansınızı, yani ne durumda olduğunuzu takip edebil- menizdir.
Bu bilgiye sahip değilseniz şirketi- nizin başarısını ölçmeniz, yatırım yapmanız bile olası değil. İşte bu sebeple büyüklü küçüklü bütün firmalar, mutlaka bir şekilde perfor- mansı takip eder ve bu amaçla çeşitli yöntemler uygular.
Peki, performans nasıl takip edile- bilir? Kurumsal yönetimin işlerliğini belirlemek amacıyla çok farklı yön- temler kullanılabilir. Bu yöntemler bazen birbiriyle çelişiyor gibi bile görünebilir. Zaten, hangi yöntemin kurum yapısına uygun olduğu, uy- gulamanın firma içinde beklentileri ne ölçüde karşılayacağı, gerçekten yararlı olup olmadığı bile her zaman tartışma konusudur. Bu durumun sebebi şudur; bu uygulamalar mut- laka yararlıdır ama önemli olan “o” kurum için yararlı olup olmadığı yani o kurumun ihtiyacına yönelik olup olmadığıdır.
İşte bu yöntemlerden biri de, iş çev- relerinde gitgide daha ilgi çekici hale gelen kurumsal karne uygulaması.
Puanlama sİstemİ değİl, fİrma İçİ denge
Karne ifadesi ilk duyulduğunda bir puanlama sistemini hatırlatıyor ola- bilir ancak kurumsal karne uygula-
ması bunun çok ötesinde bir sistem. Çünkü öncelikli amacı ölçüm yapmak değil. Kurumsal karne, firmanın stra- tejileri ile yapılan işlerin, çalışma- ların ve alınan kararların ne derece uyumlu olduğunu gösteriyor.
Bir başka ifadeyle, firmanın kendi içindeki dengesini ifade ediyor. Stratejisiyle yaptığı işler aynı çizgide olmayan bir kurumda, dengeden
söz edilemez. Dolayısıyla kurumsal karne aslında bir şeyi ölçmüyor. Bir yönetim disiplinini, şirket genelinde hayata geçirmeye yardımcı oluyor. İşte bu sebeple uygulamanın, kuru- mun tümünü kapsaması, firmanın vizyonu ve iş hedefleri arasında tutarlılığa katkıda bulunması gere- kiyor.
Kısacası, kurumsal karne ile yapıl- mak istenen salt sayısal bir ölçümle- meden ziyade, kurum stratejilerinin uygulamaya alınması ve günlük işleyişin de buna uygun şekilde yapı- landırılmasıdır.
kurumsal karnede şirketler için nihai uzun vadeli amaç, yatırımcılara kâr sağlamak ve şirketi ekonomik yönden güçlü kılmak.
nereden başlamak gerekİyor?
Peki, bu sistemi hayata geçirmek için ne yapmak, nereden başlamak gere- kiyor? Öncelikle, şirketin esas olarak neyi hedeflediği ve buna bağlı hangi stratejileri izlemesi gerektiğinin belirlenmesi gerekiyor. Sözgelimi, bir şirketin esas amacı kârlılık veya satışı, sürekli ve güçlü bir şekilde ar- tırmak olabilir. Diğer taraftan başka bir kurum; küçük yüzdeli, saldırgan olmayan ama uzun süreli büyümeyi hedefleyebilir. Bu hedeflere ulaş- mak için kritik başarı etkenlerinin belirlenmesi ve şirketin bir nevi röntgenini çekecek bir SWOT ana- lizinin yapılması gerekiyor. SWOT analizi; güçlü ve zayıf yönlerin, fırsat ve tehditlerin aynı tabloda masaya yatırıldığı bir analiz. Bu etkenleri ölçmek ve kurumsal performans değerlendirmesi yapabilmek için ölçümlenebilir hedefler konulması ve bu hedeflerle eşleşecek ölçüm kriterleri seçilmesi gerekiyor.
Psİkolojİk değerler de sürece dâhİl edİlİyor
Bu noktada kurumsal karnenin bir diğer özelliğine geliyoruz. Şirketle- rin ellerinde zaten kendileriyle ilgili finansal analizler, rakamlar, finan- sal durumlarını gösteren tablolar bulunuyor. Neden sadece bu verilere bakarak, geleceğe yönelik tahmin- ler, projeksiyonlar yapmıyorlar? Bunu yapmıyorlar, çünkü aslında yapamıyorlar. Bu data tek başına, o
maksimumbiz | 51