Page 54 - MAKSİMUM BİZ | NİSAN 2016
P. 54
sağlık ajandası
yarlar nedeniyle uzağı görememe sorunuyla karşı karşıya kalacağı öngörülüyor. Hem toplumun geneli için görme yetisinin önemi- ni hem de gelecekte bizleri bekleyen tehlike- leri gözler önüne seren bu araştırmalar, göz sağlığını korumak için uzmanlar tarafından önerilen önlemleri dikkate almamız ge- rektiğini hatırlatıyor bizlere. Ama hemen umutsuzluğa kapılmayın; ofiste göz sağlığı- nı korumak birkaç basit önlemle mümkün.
1 YANLIŞ IŞIKLANDIRILMIŞ BİR OFİS ORTAMINDAN KAÇININ
Ofiste göz sağlığınıza ilk ve sürekli etki edecek en önemli nokta aydınlatma. Abar- tılmış bir ofis içi aydınlatmasından ve direkt yüzünüze vuran gün ışığından kaçınmaya çalışın. Dışarıdan gelen ışığın gözlerinizi rahatsız etmemesi için perdelerinizi kapalı tutun. Mümkünse masanız pencerenin tam karşısında olmasın. Yapabiliyorsanız pence- reyi karşınıza değil yanınıza alacak şekilde oturun. Diyelim ki mesaiye kaldınız, işiniz de başınızdan aşkın, hiç dikkatinizi çekmeyen ama size büyük rahatlık sağlayacak bir öneri- miz daha var. Ofis içinde fazladan yanan ışık varsa kapatın. Hem gözlerinizdeki baskının azaldığını fark edeceksiniz hem de ay sonun- da faturanızın ve dünyanın gülümsediğini.
2 EKRAN UZAKLIĞINI VE PARLAKLIĞINI DOĞRU AYARLAYIN
Bu konuya zaten sosyal medya hesapların- daki görsel ayarlamalarından biraz hakimsi- nizdir. Temel kuralımızı hatırlayalım: Bilgisa-
İş yerinde göz sağlığınızı korumak için abartılmış ofis içi aydınlatmasından ve direkt yüzünüze vuran gün ışığından kaçınmaya çalışın.
yar ekranını gözümüzden 50-60 cm uzakta ve göz seviyemizde (veya biraz altında) olacak şekilde konumlandırıyoruz. Ayrıca, ekran parlaklığını ve kontrast ayarlamalarını gözlerinizi rahatsız etmeyecek hale getir- melisiniz. Bu ayar kişiden kişiye değişeceği için bir değer paylaşmıyoruz ama bir fikriniz yoksa bir sonraki muayenenizde doktoru- nuza danışmanızı tavsiye ederiz. O zamana kadar yine bir temel prensiple destek olalım: Ekranı çok parlatmayın ya da çok karartma- yın, tüm gününüzü ona bakarak geçireceği- nizi unutmayın.
3 GÖZLERİNİZİ KURUTMAYIN
Özellikle kış aylarında sıcak veya yapay ısıtılan ofisler gözlerin kurumasına neden olur. Ofisteki hava kalitesinin ve yine çoğu ofi- sin demirbaşı olan klimaların işveren tarafın- dan düzenli olarak kontrol ettirilmesi gerekir. Klimanın tam karşısında oturmak, gözleri- nizin olduğundan çabuk kurumasına neden olur. İmkanınız varsa yerinizi seçerken bunu da göz önünde bulundurun ancak çoğu zaman böyle bir imkan doğmuyor. O noktada bizim tavsiyemiz doktorunuzun tavsiye edeceği bir göz damlasını yanınızda bulundurmanız ve günde iki üç kez gözlerinizi nemlendirmeniz.
52 | maksimumbiz