Page 55 - MAKSİMUM BİZ | NİSAN 2016
P. 55
4 GÖZ KIRPIN!
Araştırmalara göre bilgisayar ekranı- na bakarken gözlerimizi normalden 5 kat daha az kırpıyoruz. Göz kırpmak, gözün dış etkenler nedeniyle kaybettiği nemi geri kazanmasını sağlar ve göz kuruluğu riskine karşı alınabilecek belki de en basit ve etkili önlemdir.
5ARA VERİN, ETRAFINIZA BAKIN
Bilgisayarın başında tek bir yere odak- lanarak çok fazla vakit geçirdiğinizde göz kırpmayı unuttuğunuz oluyordur. Bunun için uygulaması son derece kolay bir kural payla- şalım sizinle: 20-20-20 kuralı. Her 20 daki- kada bir 20 saniye boyunca 20 metre uzağa bakmayı deneyin. Gözlerinizde ciddi bir rahatlama hissedeceksiniz. Tabii yapabili- yorsanız daha fazla hareket ve diyalog içeren bir ara vererek aynı zamanda gün içindeki veriminizi de artırabilirsiniz. Mesela şöyle bir temiz hava almaya çıkın. Ufak egzersizler ya da açık havada kısa bir meditasyon hem gözlerinize hem de zihniniz çok iyi gelecektir.
6 DOĞRU BESLENİN
Bu maddeyi görmediğiniz bir sağlık yazısı oldu mu? Her sağlık önerisi paketinin olmazsa olmaz maddesine gelmiş bulunuyo- ruz. Bunun böyle olmasının bir sebebi var:
Her 20 dakikada bir 20 saniye boyunca
20 metre
uzağa bakmayı deneyin. Gözlerinizde ciddi bir rahatlama hissedeceksiniz.
Çok önemli ve göz ardı edilemeyecek bir etken olması. Hem psikolojik hem de fizyolo- jik sağlığınızın gözleriniz üzerinde ciddi bir etkisi olduğunu unutmayın. Taze ve dengeli beslenme yaşam tarzınızda vazgeçilmez olmalı. Mesela havucun gözlere iyi geldiğini duymayanınız yoktur diye düşünüyoruz. Ünü havuç kadar yayılmış olmasa da göz sağlığı konusunda onu gölgede bırakan diğer sebze ve meyveleri de de yabana atmayın. Ispanak, lahana, karalahana, brokoli, fındık, yumurta ve avokado gibi besinleri sık sık tüketmeye çalışın. Bu besinlerde bulunan lutein göz sağ- lığı için oldukça faydalıdır. Bunlara ek olarak, somon ve ton balığı gibi omega 3 yağ asitleri bakımından zengin balıkları tüketmenin
göz sağlığına faydaları da ispatlanmıştır. Bu besinlerin düzenli olarak tüketilmesi glakom ve sarı nokta hastalığının önlenmesi bakı- mından da hayati önem taşımaktadır.
7 SU İÇİN
Bu listelerin bir başka olmazsa olmazı. Yemek alışkanlıklarından bahsetmişken suyu unutmak olmaz. Gün boyunca içebildiğiniz kadar su için. Eğer sabahları bir kahve içme- den kendinize gelemiyor veya gün boyu eliniz- den çay eksik olmuyorsa içtiğiniz su miktarını arttırmalısınız. Çok miktarda tüketilen kafein göz bebeğinin kurumasına neden olur.
8 SİGARA MOLALARINI BIRAKIN (YA DA EN İYİSİ HİÇ BAŞLAMAYIN!)
Çay, kahve ve arkadaşlarla sohbet sırasında fark etmeden de olsa normalden çok daha fazla sigara içildiğini hepimiz biliyoruz. Hatta bazıları var ki eve gidip tek başına kaldığında aklına gelmeyen sigarayı içmek için günde belki on mola veriyor. İş yoğun- luğunun arasında verilen küçük bir molayı sohbet ve sigarayla taçlandırma fikri çok güzel geliyor olabilir. Ama bizler sigaranın tahtını çay gibi daha az zararlı eşlikçilere kaydırmaya çalışmanızı öneriyoruz. Sigara içmek, sarı nokta hastalığı riskini arttırdığı gibi katarakt gelişimini hızlandırıyor ve optik sinirlerin zarar görmesine neden ola- biliyor. Vücudunuzun geri kalanına verdiği zararlara burada değinmiyoruz bile. Sigara içiyorsanız, hele bir de bahsini geçirdiğimiz gibi sosyal içiciyseniz, hazır bağımlı olma- mışken bırakın gitsin. Hiçbir şey sizin o güzel gözlerinizden daha değerli değil!
maksimumbiz | 53