Page 33 - LCW LIFE | HAZİRAN 2020
P. 33

Bir süre etrafımızda olup biteni kaygıyla izlediğimiz, görüp duyduklarımızdan tetiklendiğimiz bir evredeydik. “Şimdi ne olacak? Ne zaman bitecek bu günler? Evden nasıl çalışabilirim ki? Yapılacak birçok proje vardı, şimdi onları rafa mı kaldıracağız? Peki ya sporum ne olacak?” sorularını veya benzerlerini sorduğumuz bu evreyi “Kaygılı Ben” evresi diye adlandıralım.
Etki alanımız dışında olan, kontrol edemeyeceğimiz şeylerden usta bir hamle ile sıyrılmaya çalıştığımız, gelen çok fazla bilgi ültimatomunun içindeyken bu bilgileri doğruluğundan emin olana kadar ailemiz ve arkadaşlarımız ile paylaşmaktan imtina ettiğimiz, bağışıklık sistemimizi korumak için düzenli uyku, sağlıklı beslenme ve egzersizlere devam ettiğimiz, yeni hobiler edindiğimiz, e-eğitimlere, işte yürüttüğümüz proje ve sorumluluklarımıza dört elle sarıldığımız bir evredeysek gezimizi oldukça verimli geçiriyoruz demektir. Alternatif seçenekleri değerlendirerek, farklı şeyleri deneyerek kişiliğimizin yenilikçi, hızlı adapte olabilen, yaratıcı, meraklı yönlerini
azaltmakta öncü olmaktadır. Öyle ki yeni deneyimlere açık olmak ile kendini daha genç hissetme, özgüvenin artması, yaratıcılığın artması, kendini daha iyi ifade edebilme gibi özelliklerin arttığı ortaya konulmuştur (Sutin et.al, 2019).
Bu günlerde güvenli alanlarımızdan çıkmanın faydalarını aklımızın bir köşesinde tutmalıyız. Nasıl bir “ben” ile huzurla yaşayacağımızın cevabı; öğrenme ve büyüme alanına geçebilen bir “ben” olacaktır. Zihnimizin korkulu alandan çıktıkça yavaş yavaş hangi aşamaya geldiğini görelim:
KORKU-KAYGI ALANI: Korku ve tedirginlik hissi, bahaneler bulma aşaması, şikâyet etme, olup bitenleri tehdit algısı içerisinde görme, kaygı ile olup biteni izleme, olumsuzlukları aşabileceğine dair kendine güvenmeme.
ÖĞRENME ALANI: Olası problemlerle başa çıkma, yeni beceriler geliştirme, güvenli alanı genişletme
BÜYÜME VE GELİŞME ALANI: Başarı ve özgüven hissi,
beslediğimiz bu evreyi ise “Öğrenen
Ben” olarak tanımlayabiliriz.
2019 yılında yapılan bir araştırma göstermiştir ki stresli durumlar altında yeni deneyimlere açık olan kişilerin bu durumlarla başa çıkma özelliği
çok daha fazladır. İster yoğun
olsun ister hafif, çaba gerektiren görevlerde kişinin kendi kalıplarından çıkabilme
arzusu bu stresi
For a while, we watched everything that surrounds us with concerns and we were triggered by what we saw and heard. “What now? When will these days end? How can I work from home? There were many projects to be done, are we going to forget them now? What about my sport? ” Let us call this stage as “Anxious Phase”, where we ask so many questions mentioned above.
If we are experiencing a phase, we are not in our comfort zone, we are getting away from the things we cannot control, we are avoiding to share the news with our friends and family since we cannot verify all the incoming information, we continue to maintain regular sleep, health nutrition routine and exercises
to maintain our immune system strong, we acquire new hobbies, we are following the e-trainings, we have our heart in the projects and responsibilities, we may say we have a productive phase. This stage can be defined as “Learning Phase”, when we evaluate the alternative options, try different things, we nurture our innovative, curious aspects of our personality and we can adapt quickly.
A study conducted in 2019 showed that people, who are open to new experiences under stressful situations are much more capable to cope with these situations. Whether intense or light, the person’s desire to break
the rules is pioneering for reducing the stress. It has been revealed that opening to new experiences enhances the characteristics such as feeling younger, increasing self- confidence, increasing creativity, better expressing the self, etc.
We need to remind ourselves the benefits of getting out from the comfort zone. The answer
to how we are going to live peacefully with ourselves is the identity we are going to achieve
in developing. Let’s see the stage our mind is getting to after fearful area:
FEAR-ANXIETY AREA: The feeling of fear and anxiety,
the stage of finding excuses, complaining, understanding what is happening as threat, watching what is happening with anxiety, not being confident to overcome the negativity.
LEARNING AREA: Coping with potential problems, developing new skills, expanding the safe area GROWTH AND DEVELOPMENT AREA: Feeling of success and self-confidence, living dreams with goals, finding new goals and purposes.
Contrary to what is known, our minds are elastic and not rigid. Neurons expand with learning new things, different efforts, and the capacity of the mind increases. Let’s start with a few steps to experience that our comfort zone is expanding with our expanding mind:
hedefler
ile hayalleri yaşama, yeni amaçlar ve hedefler bulma.
Zihnimiz bilinenin aksine sabit ve katı değil, elastik bir yapıdadır. Nöronlar öğrenmeyle, yeni şeylerle, farklı uğraşlarla genişler, zihnin kapasitesi artar. Zihnimizle birlikte alanımızın da genişlediğini deneyimlemek için şu birkaç adımdan başlayalım:
31






































































   31   32   33   34   35