Page 17 - MAKSİMUM BİZ | HAZİRAN 2024
P. 17

 Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Kavramları
#DahaEşit adını taşıyan toplumsal cinsiyet eşitliği farkındalık çalışmaları kapsamında, Anadolu Sigorta’da bugüne dek pek çok adım attık. Şirket olarak toplumsal cinsiyet eşitliğinin temel ve ihlal edilemez bir insan hakkı olduğunun bilinciyle hareket edip buna göre aksiyon alıyoruz. Bu bölümümüzde toplumsal cinsiyet eşitliğini konuşurken en çok kullanılan kavramlara yer veriyoruz.
    Cinsiyet | Sex: Bireyin doğuştan sahip olduğu cinsiyet tanımıdır. Kromozomlarda, hormonlarda, birincil ve ikincil cinsel özelliklerdeki farklılığı anlatır.
Toplumsal Cinsiyet | Gender:
Toplumların, bireylere verdiği rolleri anlatmak için kullanılan
bir kavramdır. Aynı zamanda toplumsal bir sınıflandırma sistemine dayanak olan bir kavramdır. Toplumsal olarak belirlenir, kültürün içinde öğrenilir, zaman ve mekân içinde değişir.
Ayrımcılık | Discrimination: Cinsiyet, ırk, dil, mezhep-din, cinsel kimlik, sosyal statü, medeni durum, engellilik gibi birey tarafından denetlenemeyen koşulların getirdiği özsel kimlikler ve özellikler ile edinilen konum
ve durumlara hak ve özgürlük açısından farklı davranış biçimidir.
Taciz | Abuse: Kişinin onurunu zedeleyecek, düşmanca, aşağılayıcı, küçük düşürücü ya
da saldırgan bir ortam yaratmak amacı veya etkisiyle istenmeyen bir davranış yaratmak taciz olarak nitelendirilmektedir.
Cinsiyetçilik | Sexism: Biyolojik
ve toplumsal cinsiyete karşı önyargılar nedeniyle yapılan söz ve davranışlardır.
Şiddet |Violence: Bireyin; fiziksel, cinsel, psikolojik veya ekonomik yönden zarar görmesiyle ya
da acı çekmesiyle sonuçlanan veya sonuçlanması muhtemel hareketleri, buna yönelik tehdit ve baskıyı ya da özgürlüğün keyfi engellenmesini de içeren davranıştır.
Ekonomik Şiddet | Economic Violence:
Çalışmaya veya çalışmamaya zorlamak, kişinin gelirini kontrol altına almak, kişinin parasına
veya banka kartlarına el koymak, kişiyi borçlanmaya zorlamak, kişiye hiç para vermemek veya çok az miktarda para vermek, kişinin çalışmasını zorlaştıracak hareketlerde bulunmak, kişiyle ailenin gelir ve giderleri hakkındaki bilgileri paylaşmamak gibi ekonomik baskı içeren her türlü tutum ve davranıştır.
Psikolojik Şiddet | Psychological Violence:
Hakaret etmek, aşağılayıcı söz söylemek, küçük düşürmek,
aşırı kıskançlık yapmak, tehdit etmek, kişiye kendisini yetersiz hissettirecek söz veya davranışta bulunmak, küfür etmek, kişinin kendisini ifade etmesine engel olmak, kişinin hareket özgürlüğünü kısıtlamak, kişinin aile üyeleri
ve arkadaşlarıyla görüşmesini engellemek, kişinin istediği gibi giyinme özgürlüğüne engel olmak gibi fiziksel bir baskı olmaksızın uygulanan, ruh sağlığını etkileyen her türlü söz ve davranıştır.
Dijital Şiddet | Dijital Violence:
Dijital iletişim araçlarının; bir
kişiyi kontrol etmek, baskılamak, korkutmak, yıldırmak, aşağılamak, tehdit etmek ve hedef göstermek amaçlı kullanılmasıdır.
Fiziksel Şiddet | Physical Violence:
Tokat atmak, iteklemek, tekmelemek, bir şey fırlatmak, yumrukla veya bir nesneyle vurmak, silah veya bunun gibi bir nesneyle zarar vermek
ya da tehdit etmek, sağlık hizmetlerinden yararlanmasına engel olmak gibi kişinin bedenine zarar verecek her türlü davranıştır.
DEVAM EDECEK >>>
 maksimumbiz | 15






































































   15   16   17   18   19