Page 16 - İSGLIFE | ŞUBAT 2018
P. 16

  Her şeyden önce iş sağlığı ve güvenliği bir kültürdür. Bu kültürü oluşturmanın yolu ise bu konuyu sürekli gündemde tutmak ve risk algısını üst noktalara taşımaktır.
   Mustafa Küçük Gazeteci
 Bu ahlak dersinden nasibini alma- yanlar da vardı. Kazanın meydana geldiği ocağın sahibi neredeyse kaybettiğimiz işçileri suçlayacak- tı. Kendi sorumluluğunu unutarak, basının karşısına çıktı ve kendi dı- şındaki pek çok kişiyi suçladı. Hatta ona göre kaza bir kaç ay sonra ol- saydı ‘yaşam odaları’ yapılacak ve belki de işçiler ölmeyecekti.
Bu kazayla bir iş adamının “Türki- ye’de makine pahalı, insan ucuz” sözü yeniden gündeme geldi. İnsan haya- tını korumak için harcayacağı paraları ve çalışanların sömürülen emeklerini gökdelenlere dönüştüren patron ve yöneticilerin basın toplantısındaki ta- vırları, vicdanları kanattı.
Soma’da yaşanan facianın birçok yönü var. Soma Faciası; kaybetti- ğimiz emekçiler ve onların geride bıraktığı hikâyeler ile insani, çalış- ma hayatını ilgilendiren bir iş kazası olması nedeniyle teknik, sonuçları itibariyle sosyal ve siyasal yönleri de
olan bir vakadır. Bu nedenle yaşadı- ğımız bu faciayı değerlendirirken tüm yönleriyle ele almak gerekir. Ülkemiz tarihinin en fazla emekçi kaybettiğimiz iş kazası olarak ge- çen Soma Faciası sonrası bir taraf- tan acılı ailelerin yaraları sarılırken, diğer taratfan böyle faciaların ya- şanmaması için neler yapılabilece- ği üzerin kafa yorulmalıydı. Özelde Soma genelde Türkiye’deki iş ka- zalarının temel nedenleri üzerinde ciddiyetle durulmalıydı.
Günlerce Türkiye’nin gündemine oturan Soma Faciası ne yazık yeni gündemlerin arasında unutulup gitti. Aslında, Soma bir milat ola- rak kabul edilip atılacak adımlarla yeni Soma’ların olmasının önüne geçmek için iyi bir fırsattı. Fakat ne yazık ki her zaman olduğu gibi bolca verilen ama bir süre sonra unutulan sözler, çıkarılan ama uygulanmayan kanun ve yönetmelikler, değişen gündemler bu fırsatı kaçırttı.
Soma Faciası sonrasında Türki- ye’nin resmi, yarı resmi ve STK’ları sayfalarca raporlar hazırladı, kaza- nın nedenlerini ve çözümlerini kendi pencerelerinden ortaya koydu.
Gelinen noktada bu yıl 4’üncü se- neyi devriyesinde Soma Faciası; sa- dece o hafta Türkiye’nin gündemine gelecek, hükümet yetkilileri neler yaptıklarını, muhalefet ise neler ya- pılmadığını anlatacak, televizyonlar canlı yayınlar yapacak, gazeteler manşetler atacak ama gerçek an- lamda bir çözüm üretilmeyecek ve Soma Faciası da Türkiye’nin yoğun gündeminde sadece sırasını sava- cak ve uyumaya bırakılacak. Taa ki bir sonraki anma gününe kadar. Ve bu böyle yıllarca sürüp gidecek.
Ve bir gün, Soma’dan ders çıkar- madığımız, gerekli önlemleri ve iyi- leştirmeleri yapmadığımız için yeni Soma’ları yaşayacağız.
 16 ISGLife
 























































































   14   15   16   17   18