Page 27 - İSGLIFE | ŞUBAT 2018
P. 27

 Yaşlandıkça ve fıtıklaşma süre- ci ilerledikçe disk içindeki kıkırdak dejenere olur, sıvısı azalır. Süreç, ki- reçlenme dediğimiz duruma doğru gider. Disklerde bulunan sıvı kıkır- dağın zaman içinde yıpranması ve azalması nedeniyle Bel fıtığı ilerle- yen yaşlardaki bireylerde daha sık görülür.
Bel fıtığı belirtileri
1.Sırt ve bel ağrıları:
Omurganın her iki yanında bu- lunan kasların gerilmesidir. Strese girdiğimizde ilk önce boyun ve sırt kaslarımız gerilir. Bu gerilme sonu- cunda omurgamız düzleşir. Kasların uzun süre gergin halde kalması kas topaklarına neden olur. Buna ku- lunç, fibromiyozit adını veririz.
2.Şiddetli ve uzun süren kalçaya vuran bacak ağrıları:
Bel fıtığının en büyük habercisi belden başlayarak bacaklara doğ- ru uzanan hat boyunca hissedilen şiddetli ağrıdır. Bu ağrılar öksürük, hapşırık gibi ani hareketlerle şid- detlenir ve tutulmalar meydana ge- lir. Bu ağrılar bel, kalça, bacak, ayak ve en son parmaklara kadar hisse- dilebilir. Bel fıtığına sebebiyet veren omurgalarda bulunan hasarlı disk- lerin siyatik sinirine baskı yapması sonucu oluşan ağrılardır.
3.Uyuşukluk, yürümede zorluk ve hareketlerde zayıflama;
Bel fıtığına sahip olan kişilerde sık görülen belirtilerden biri de bacak- larda ağrı ile beraber görülen uyuş- ma, karıncalanma ve zayıflıktır.
4.İğnelenme, karıncalanma ve yanma hissi:
Uzun süren kök basıları sonucu oluşan nöropati bulgusudur.
5.Tuvaletini tutamama:
Bu belirti fıtığın son evrelerinde görülür ki fıtığın çok kritik şekilde ilerlediğinin de habercisidir.
yardım etmek de zordur. Hasta- nın ağrı oldukça daha çok zaman ayırarak yatarak istirahat bel fıtığı tedavisinin temel unsurudur.
Tıbbi tedavi: Belfıtığı tedavisinde görüldüğü gibi üçüncü kademede- dir. Ağrının şiddetine niteliğine göre hekim tavsiyesi ile alınacak ilaç- lar ağrının geçmesini ve adelenin spasmını geçirmeye yarayacaktır.
1
2
4
8
Fizik tedavi: Fizik tedavi ve ben- zeri birçok tedavi devamlı uygula- namaz ama bel fıtığı tedavisinde önemli yeri vardır.
Ameliyat: Bel fıtığında en son uy- gulanacak tedavi yöntemidir. Ameli- yetsız çözüm herzaman daha iyidir. Ancak; his kusuru, motor kusuru gibi bulguların varlığı, baskı altın- daki syatik sinirin hasar görmeye başladığını bize anlatır. Ameleyat bu durumlarda kesin çözümdür.
 ÇALIŞMA YAŞAMINDA OLUŞABİLECEK YANLIŞ YÜK KALDIRMALARIN SINIFLAMASI:
   Üst beden dik, dönüş yok, yük bedene yakın.
   Hafif öne eğilme veya dönme, yük bedene yakın ya da bedene yapışık.
   Aşağı eğilme veya ileri uzanma, hafif öne uzanma ile birlikte dönme, yük bedenden uzak ya da omuz hizasında.
   İleri uzanma ile birlikte dönme, yük bedenden uzakta, sağlam duruşta kısıtlılık, çömelme veya dizlerin üzerine çökme.
      Tedavi
Kollamak: Bel fıtığı yaşam boyu sü-
reç içindedir. Yazının başında yazdı- ğım gibi bel fıtığının tek nedeni vardır ‘tedbirsiz ağır kaldırmak.’ Yıllar içer- sinde yapılan tedbirsiz ağır kaldırma- lar, bir bardağın içine düşen damlalar gibidir. Bardağı doldurmamak gerek.
Yatarak istirahat: “Bel fıtığı ağ- rısını çeken bilir.” Hastalar tara- fından anlatıması oldukça güçtür. Bel fıtığı olan birinin hareketlerine
  ISGLife 27
  Sağlık




































































   25   26   27   28   29