Page 40 - İSGLIFE | ŞUBAT 2018
P. 40
Her ekonominin vazgeçilmezi, lo- komotifi ve öz güveni çalışma haya- tındaki istikrardır. Ülke ekonomisi her daim güvenli büyümek, büyür- ken verimlilik ve iş gücünün kalitesi ile güvenirliği sağlamak zorundadır. İş gücünde kalite, güvenli ve ve- rimlilikle paraleldir. Yetkinlik ve işte güvenlik, çalışma barışının mihenk taşıdır. İş gören (çalışan) ve iş gör- düren (işveren) arasındaki iş ilişkisi güvenli çalışmaya dayanır.
İç ve dış ilişkilerinde kurumsallık düzeyi ne olursa olsun var olmadaki süreklilik, karşılıklı güven ve saygı- nın gücü, üretim ve üretimdeki ve- rimlilik, ekonomik güç çalışma barı- şını tanımlar.
Saygı dediğimizde emek ve hizmet ile birlikte nasiplenmenin öne çıka- rılması, güven dediğimizde yetkinlik ve kalitenin dürüstlükle birleştirilmesi, ekonomik güç dediğimizde ülke kal- kınmasındaki istikrarlı gelişim dikkate alınmalıdır. Bu da hizmet ve yönetim- deki hedeftir. Olması zorunludur.
İş ve hizmetin varlığında kamu her zaman lokomotif görevini üstlen- miştir. Ülke ekonomisini yönlendir- miş ve güç vermiştir. İş barışında hep modeldir.
Sektör bazda düşünüldüğünde ka- muda statü varlığı göze çarpar. Var olan hiyerarşi, verimli iş gücünün kullanılmasındaki iş sağlığı ve gü- venliği yapılanmasının önemini bir kat daha artırmaktadır.
Maalesef bu algı henüz tam olgun- laşmamış ki henüz hazır değil savı ile kamu sisteme dahil edilmek isten-
memektedir. Sürekli ötelenmeler ve ertelenmeler yaşanmaktadır.
Niyet ve heyecan ile iş sağlığı ve güvenliği sistemi içinde saygınlığa adım atmak isteyenlerde karamsar- lık ve ümitsizliğe neden olmaktadır. Model olmaktan uzaklaşmaktadır.
Bu ümitsizlik süratle aşılmalıdır. Tesis edilecek heyecan, çalışanların yetkin mesleki tecrübeleri ile des- teklenerek iş yeri sağlık ve güvenlik sistemleri kurulmalıdır.
Unutulmamalıdır ki dün ve bugün olduğu gibi kamuda yönetim sis- temlerinden kaynaklanan kalite ve verimlilik etkisi, yarında özel sektö- re model ve örnek olmak zorunda- dır. Güvenli yapıda olmalıdır.
Kamu işyerleri yönetimindeki yet- kinlik ve kalite anlayışı iş yerlerinde- ki iş sağlığı ve güvenliği kültürünün oluşumunu gerçekleştirecektir.
Ötelemeden kaçınarak güvenli ça- lışma kültürü oluşturulmalıdır. Kaçın- manın ülke ekonomisindeki olum- suzluklarının farkına varılmalıdır.
İş sağlığı ve güvenliği bir kültürdür. Kaçınılamaz. Kamu işyerleri örnek yönetim sistemlerini oluşturmalıdır.
Özel sektörün maddi değerlendir- meyi öne çıkarması yanlış da olsa ticari kaygı olarak anlaşılabilir. Kamu kurum ve kuruluşları bünyelerindeki tüm ge- niş kadro ve mesleki yeterliliklere rağ- men hazır olmadığını öne sürmekteki yaklaşımı anlaşılamamaktadır.
Bu sav niyet eksikliğinden, yöne- ticilerin emek ve hizmette güvenlik kültürüne aykırı bakışından kaynak- lanmaktadır.
Yöneticilerde İş sağlığı ve gü- venliği yapılanması ile sağlanacak güvenli ortam, güvenli ve sağlıklı çalışma, verimlilik ile sosyal ve eko- nomik farkındalık yaratılamamıştır.
Ötele kurtul, öde kurtul en kolay kaçış yoludur. Tercih bu yöndedir. Kamu ve özel sektör çalışma sitem- lerine zarar vermektedir. Ekonomik ve sosyal kayıplara neden olmaktadır.
Niyet hasıl olmalı ki çalışanların korunabilmesi ve hizmetin güvenli hale getirilmesi sağlanabilsin. Gü- venli çalışma ortamı yaratılabilsin.
Yapı
Altı doldurulmuş teknik ve idari yapılanmalar gerçekleştirilmelidir. Kanun, yönetmelik, yönetim sistem ve talimatlar uygulamaya konulma- lı, kayıt ve proseslerde risk tanım- lamaları öne çıkarılmalıdır. Önleme odaklı yapılanma sağlanmalıdır.
Ölçüm ve testler ile risk tanımla- maları netleştirilmeli, periyodik kont- rol uzmanları ile önleme amaçlı tes- pit, takip ve değerlendirmeler hayata geçirilmelidir. Periyodik bakım ve re- vize uygulamalar ile güvenli çalışma- da stabil ortam yaratılmalıdır.
İş Kazaları ve meslek hastalıklarının gerçekleşmesinde iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı görevlendirerek alınan profesyonel rehberlik ve danış- manlıkileyapılanmadaverimliğevegü- vene dayalı farkındalılık başlatılmalıdır.
İş sağlığı ve güvenliği tüm çalışma hayatında olduğu gibi kamu yapı- lanmasında da çevre, kalite, bakım,
Kamu + İş sağlığı güvenliği
M. Atilla Barutçu
İş Güvenliği Uzmanı - A
Saygı dediğimizde emek ve hizmet ile birlikte nasiplenmenin öne çıkarıl- ması, güven dediğimizde yetkinlik ve kalitenin dürüstlükle birleştirilmesi, ekonomik güç dediğimizde ülke kalkınmasındaki istikrarlı gelişim dikkate alınmalıdır. Bu da hizmet ve yönetimdeki hedeftir. Olması zorunludur.
40 ISGLife