Page 41 - İSGLIFE | ŞUBAT 2018
P. 41

 işletme, acil durum yönetim sis- temleri ile birlikte proses uygunlu- ğu, personel ve yönetim yetkinliği öne çıkarılmalıdır.
Kurumsal hafızalar önemsenerek en az beş yıllık kayıt ve işletme ve yönetim kaynakları canlı ve erişile- bilir olmalıdır.
Öncelik, hassasiyetlerin öne çı- karılması ve algının yönetilmesidir.
Eğitim ve bilgilendirme, sürekli- likte güvenli yoldur.
Yönetimin her kademesinin etkin yaklaşımını sağlamak için eğitim ve bilgilendirme öncelikle ele alınma- lıdır. Yönetimin içinde bulunmadığı hiçbir sisteme hedef tanımlaması yapılamayacağından sonuca ulaşı- lamayacaktır.
Bilgilendirme ve farkındalık önce- likle yönetimde sağlanmalıdır.
Yönetimler, kendi yetki ve sorum- lulukları içine İş Yeri Sağlık ve Güven- lik Sistemlerini dahil etmelidirler.
Merkezi iş sağlığı ve yönetiminde kurumsal yapı gerçekleştirilmelidir.
Yönetimin de içinde yer aldığı iş yeri iş sağlığı güvenliği koordinasyon ku- rulu oluşturulmalıdır.
Üst yönetimde profesyonel bakı- şın sağlanması için ehli bir koordina- tör atanmalıdır.
Her birim sorumlusu sisteme da- hil edilmelidir.
Kurum içi eğitim birimlerine et- kinlik kazandırılarak algının tüm çalı- şanlara yayılması sağlamalıdır.
Her birimin teknik ve idari yapı- sı dikkate alınarak yeterli sayıda iş sağlığı ve güvenliği profesyoneli gö- revlendirmeli veya atanmalıdır.
Elde edilen tespit ve öneriler işyeri iş sağlığı ve güvenliği koordinasyon kurulunda değerlendirilerek düzel- tici ve önleyici tedbirler yönetim onayı ile uygulamaya konulmalı, ta- limat, yönergelerde yer bulmalıdır.
Tüm birimlerin sabit teçhizat ve donanımları ile taşınmazları dik- kate alınarak periyodik bakım, öl- çüm-test ve denetimlere yer veril- melidir.
Eğitim ve bilgilendirme her kade- meye yayılmalıdır.
Yaşanabilecek istenmeyen vaka ve olaylarda sosyal ekonomik ka- yıplara paralel yasal sorumluluklar öne çıkmaktadır. Buna izin verilme- melidir.
İş kazası, meslek hastalıkları ile yangın ve benzeri felaketlerde ön- celikle işveren / işveren vekilinin sorumlulukları çerçevesinde işyeri biriminin yöneticileri kusurları ora- nında sorumlu tutularak eksik ve umursamaz davranışları, uygula- maları ile değerlendirilmektedirler.
İşyerlerinin güvenli çalışma or- tamı, işveren / işveren vekili ve ça- lışanların sorumlu davranışları ile hayat bulacaktır. Yetkinlik ve farkın- dalılık esastır.
İş Sağlığı ve güvenliği ekonomik ve sosyal tabanlı bir kültürdür. Vaz geçilemez, ötelenemez. Kimsenin veya kurumların tekeline veya inisi- yatifine bırakılamaz.
 ISGLife 41
  Makale













































































   39   40   41   42   43