Page 55 - İSGLIFE | ŞUBAT 2018
P. 55

 ma, riskleri belirleme ve analiz etme, risk kontrol tedbirlerinin kararlaştı- rılması, yapılan çalışmaların güncel- lenmesi ve gerektiğinde yenileme” aşamaları izlenerek “risk değerlen- dirmesi” yapılması ya da yaptırılması ön şart olarak verilmiştir.
Çalışana görev verirken “sağlık” (6331/15), yaş (genç, yetişkin, yaş- lı), cinsiyet (kadın, erkek, engellilik) vs) ve “güvenlik” (mesleki eğitim (6331/17), genel ve işe özel iş sağ- lığı ve güvenliği eğitimi (6331/17) ve bilgilendirme (6331/16)) yönün- den “işe uygunluğu”nun göz önüne alınması gerekmektedir.
Tehlikeler (T) ile bu tehlikelerin çalı- şanlar ve işyerine zarar vermesinin önlenmesi için gerekli Tedbirler (T) ve belirlenen tedbirlerin hayata geçiril- mesi ya da çalışırken dikkat edilmesi gereken kurallar bütünü olan Talimat- larla (T) birlikte Risk Değerlendirmesi de dahil olmak üzere diğer yüküm-
lülükler yerine getirilmeden çalışana görev verilmesi söz konusu değildir. Çalışan(lar)a talimat vermenin yön- temi; eğitim yapmak, bilgilendirme veya talimatların yazılı olarak tebliğ edilmesidir.
Özet olarak, çalışana görev verirken yapılması gereken işlem; tehlikele- rin belirlenmesi, tedbirlerin belirlen- mesi ve talimatların tebliğ edilmesi- dir. (Tehlike–Tedbir–Talimat/3T)
Ayrıca, işverenin “işyerinde alınan iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerine uyulup uyulmadığını izleme”, “de- netleme” ve “uygunsuzlukları gi- derme” yükümlülüğü bulunmakta- dır. Bu durumu Takip (T) olarak da adlandırabiliriz.
İşveren yükümlülüklerinin genel çer- çevesi, kısa olarak, “Tehlike-Ted- bir-Talimat-Takip” (4T) olarak da özetlenebilir.
Çalışanların yükümlülükleri
İş sağlığı ve güvenliği açısından çalışan genel yükümlülüğü “çalı- şanlar, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili aldıkları eğitim ve işverenin bu ko- nudaki talimatları doğrultusunda, kendilerinin ve hareketlerinden veya yaptıkları işten etkilenen di- ğer çalışanların sağlık ve güvenlik- lerini tehlikeye düşürmemek” şek- linde özetlenebilir.
İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’da çalışanların yükümlülükleri;
Çalışmaktan Kaçınma Hakkı (Madde 13)
Çalışanların Yükümlülükleri (Madde 19)
Bağımlılık Yapan Maddeleri Kullanma Yasağı (Madde 28) olarak verilmiştir.
 ISGLife 55
  Makale




















































































   53   54   55   56   57