Page 9 - MAKSİMUM BİZ | YAZ 2011
P. 9
Ustas›ndan Karagöz tasviri
fiirketimizin sosyal sorumluluk projesi “Bir Usta Bin Usta” kapsam›nda Bursa’da kursiyerlere Karagöz Tasvir e¤itimi veren fiinasi Çelikkol ile tarihi Aynal› Çarfl› içindeki dükkan›nda görüfltük.
Bize biraz kendinizden bahseder misiniz?
Bursa, 1947 do¤umluyum. Bursa Kapal›çarfl›’da ticari faaliyet yap›yorum bunun yan› s›ra Karagöz sanat›n›n yayg›nlaflt›r›lmas› için faaliyetler içindeyim, UNIMA* Bursa fiubesi’nin baflkanl›¤›n› yürütmekteyim.
Karagözü ilk ne zaman izlediniz?
‹lkokulda izledim. Senede bir-iki defa karagözcüler ge- liyordu. Daha sonra dü¤ünlerde seyrettim. 1957-58’de Ankara Radyosu’nda ramazanda iftardan sonra, sa- hurda, bayram günleri Hayali Küçük Ali’den Karagöz gösterileri dinlerdik. 1972’de kardeflimin sünnetinde Karagöz oynatt›rd›k.
Sizin Karagöz ile ilginiz nas›l bafllad›?
Okul y›llar›nda bafllad›. 1960’larda babam›n hediyelik eflya dükkan› vard›. 1963–64 y›llar›nda turistler ilgilen- di¤i için ‹stanbullu bir çocuktan Karagöz figürleri sat›n almaya bafllad›k. Biz o zamandan beri Karagöz figürle- ri sat›yoruz. Bu nedenle Karagöz ile ilgim ticaretle de ilgili. Gelen yabanc› turistler hep soruyordu, Karagöz nerede oynuyor diye. 1965’li y›llarda diyorduk ki “Kara- göz ramazanda oynuyor”, ramazanda gelenlere de “bayramda oynuyor” diyerek idare ediyorduk. Turistle- re cevap veremiyorduk.
E¤itim ald›n›z m›? Yoksa Karagöz’ü usta-ç›rak çal›fl- mas›yla m› ö¤rendiniz?
1983-1994 y›llar› aras›nda yardakl›k** yapt›m, Metin Özlen, Orhan Kurt, Taceddin Diker ve Torun Çelebi gi- bi ustalarla çal›flt›m ve onlardan ders ald›m.
*UNIMA (Union International de la Marionette: Uluslararas› Kukla ve Gölge Oyunlar› Birli¤i/Fransa)
**Yardak: Karagöz oynatan sanatç›n›n yard›mc›s›
ROPÖRTAJ
7