Page 68 - 1973 משא קטלוג
P. 68

לפיד יעקב (קובי)
במלחמת יום הכיפורים היה חניך בקורס קציני שריון, ומילא תפקיד מפקד טנק. המשיך בתפקיד תותחן בגדודים 196 ו-79 במסגרת חטיבה 14. השמיד עשרות טנקים וחילץ נפגעים רבים בקרב ״החווה הסינית״.
לפיד נולד ב-1953. למד בפנימייה הצבאית שליד ביה"ס הריאלי, למד ארכיטקטורה והנדסה בטכניון ותואר שני בכלכלה. מצייר משחר ילדותו, ובאמתחתו מאות יצירות במיגוון נושאים: אנשים, נופים ואירועים היסטוריים. תערוכות קבע של יצירותיו מוצגות ב"יד לשריון" וב"מוזיאון הלוחם היהודי" שבלטרון. לפיד הינו שילוב של לוחם ואמן. בניסיון להעביר את חוויית הלחימה במיתווה היסטורי, פעולת הציור שלו הינה אמוציונלית ואקספרסיבית כאחד. בציוריו הוא משתמש בתנועות מכחול אינטנסיביות, בשכבות צבע רבות ובגוונים דחוסים ורוויים. הוא חי את מעשה הציור בצורה חיה ודינמית, כמי
שמשתתף באירוע בזמן אמת.
מה שנותר אחר הקרב, שמן על בד, 2005, 200/150 יומן המלחמה, רישום בעת על מחברת של חייל מצרי, 1973
בתערוכה "1973 – יומן משא" מוצגים מספר ציורי שמן גדולי מימד, באמצעותם הוא מנגיש את מוראות הקרבות בהם השתתף – צריח טנק מלא בפצועים שחולצו מ״החווה הסיני״, שישה טנקים מתוך גדוד שריון, ששרדו את ליל הפריצה, וחציית התעלה. חלק אחר מעבודות השמן, כמו 'פינוי ממוצב פורקן׳, מתאר אירועים מהמלחמה, בהם לא השתתף אישית.
רובם ככולם מבקשים להנציח את מעשי הגבורה והניצחון בימי מלחמת יום הכיפורים. מיצב רישומי אחר בתערוכה מציג דפים מאויירים מיומן המלחמה, שהקפיד לפיד לרשום בזמן אמת בפנקס של קצין מצרי, אותו מצא בחולות סיני. חלק מציורי השמן שמוצגים בתערוכה, ואחרים שהוצגו לאורך השנים במקומות אחרים, הם פיתוח ועיבוד של אותם רישומים אותנטיים משדה הקרב. לפיד רואה בעבודתו האמנותית שליחות לחיזוק מורשת גבורת הלוחמים וזיכרון הנופלים, שרבים מהם היו חבריו. לדבריו – קורבנות המלחמה לא היו לשווא, כיוון שהניצחון סלל את הדרך להסכם השלום עם מצרים.
66
יעקב (קובי) לפיד


























































































   66   67   68   69   70