Page 82 - קטלוג משא - 1973
P. 82

צרפתי לביא
במלחמת יום הכיפורים שירת כחובש בסוללה א’, גדוד תותחנים 329, שנלחם בסיני וברמת הגולן.
צרפתי נולד ב-1945 במרוקו. בוגר “בצלאל” בשנת 1970, במגמת עיצוב גרפי. צרפתי אייר, צייר ופיסל לאורך כל השנים, והתמקצע בעיצוב מוזיאונים, תערוכות היסטוריות וספרים. את יצירת האמנות פיתח צרפתי במהלך התקופות הארוכות של שירות המילואים, במלחמת יום הכיפורים ובמלחמת לבנון. הוא הציג בתערוכות יחיד בארץ ובעולם והשתתף בתערוכות קבוצתיות רבות. תערוכת היחיד הראשונה שלו נפתחה ב-1975, ובה העלה לראשונה את נקודת המוצא לשפתו האמנותית – מושג ה’גבול’ ומשמעותו, במקומיות הישראלית. בתערוכה מוצגים, בעקבות מלחמת יום הכיפורים, ציורי אקוורל של נופים, שניבטו מעברם השני של גבולות הארץ, ללא ייצוג תיעודי של קרבות או של מאבק. אולם, עדות כואבת ושקטה מהדהדת מציורי
הסלעים האדומים הבוערים או מהבתים המפוזרים.
דיוקנאות של חיילים, רישום על נייר, 1973, 28/21 בתערוכה “1973 – יומן משא” מציג צרפתי רישומי דיוקנאות ועבודות אקריליק מופשטות, שמצוירות על אלומיניום מקופל.
בימי המלחמה צרפתי רשם את חבריו, כשהיוד הרפואי, שהיה זמין בנרתיק החובש, שימש כתחליף לדיו. ידו הוירטואוזית ברישום תיארה את רגעי הפורקן והרוגע של החיילים. לעתים היה זה הדיוקן האחרון של חבר לקרב, שנפל.
סידרת עבודות האלומיניום של צרפתי מאפשרת לו לחקור את המרכיבים האוניברסליים של יצירת האמנות לשמה – צבע, צורה, אור וקומפוזיציה – בעוד שהמצע המתכתי מסמן בבוֺטוּת מעשית את ההקשרים המקומיים של היצירות לחוויית הלחימה.
בעוד שרישומי הדיוקן מעוגנים ברגעים אותנטיים ומוחשיים של הלוחמים בעת הקרב, עבודות האלומיניום שואבות את חומריותן וצורתן ממרחק הזמן והזיכרון. הן מציעות שקט מדיטטיבי של צורות גיאומטריות מופשטות.
80
לביא צרפתי

























































































   80   81   82   83   84