Page 6 - תבוסת הרוע
P. 6

דבר האוצרת
התערוכה "1973-יומן משא" מציגה את עבודותיהם של "לוחמים-אמנים" שחוו את אימת מלחמת יום הכיפורים ונושאים בליבם פצע פעור שמסרב להגליד. עדות חזותית למסע שהחל באוקטובר 1973, וממשיך כ"משא יומי" מאז ועד היום - חמישים שנה.
התערוכה מציגה את קולותיהם של היוצרים במגוון רחב של מדיה: יצירה פלסטית, קטעי כתיבה ושמע, חפצים ומזכרות אישיות. היא מנכיחה את מראות המלחמה, את הגבורה העילאית של לוחמיה, קורבנם של נופליה וחייהם של שורדיה. מעניקה אות הוקרה לגבורתו של הפרט ומאפשרת לצפות בשבר האישי יחד עם הרצון העז לשמור על מורשתה, וזיכרון קורבנותיה.
צמד המילים "לוחם-אמן" מביע סתירה פנימית בשל השוני הרב שבין כל אחד מהמושגים, ובשל הקונוטציות הפשטניות, פלקטיות, והתעמולתיות שיכולות לדבוק בהם. אולם, מאז ומתמיד תיעדה האמנות קרבות היסטוריים ומהפכות חברתיות, וזעקה את סבלותיו של הפרט. תערוכה זו בוחנת היבטים מקומיים של "לוחם-אמן". הנחת היסוד של התערוכה היא שהיצירה האמנותית
משמרת את כוח החיות והצמיחה של העוסקים בה, ומביאה להם מקלט.
מלמדים על-כך האמנים המציגים בה, בין אם עסקו באמנות בטרם קרב, ובין אם החלו לעסוק ביצירה לאחריה. רובם ככולם מעידים על נקודת מפנה שחלה בחייהם בעקבות חווית אש הקרב – "לידה מחדש" לפעילות אמנותית אינטנסיבית שבדרך לא דרך מאפשרת להם להתמודד עם הטראומה שעברו.
רבים מהמציגים השתמשו בקו הרישום ובכתמי הדיו כיומן אותנטי של תיעוד והנצחה של הזוועה שחוו, חלקם, איירו גלויות דואר ושלחו למשפחותיהם, אחרים עסקו ברישום דיוקנאות חבריהם לקרב. יש בתערוכה תיעוד ציורי-היסטורי לאירועים
6



























































































   4   5   6   7   8