Page 57 - סיפור סוללה א
P. 57
מפקד הסוללה נהרג מרסיס בראשו
״כשהפיצוצים שככו״, מספר מפקד צוות 3 אלי פאר, ״הייתי במרחק של 700-800 מטר מהסוללה. פגשתי שם את כל מפקדי הצוותים ואת מפקד הסוללה סרן רון זלמנוב, שביקש להכין את רשימות הנפגעים״. ״רון ביקש גם ממני להכין רשימה של החיילים שניצלו״, מוסיף הקשר שלמה יהודה. ״לא הכרתי את כולם בשמותיהם, ולכן כתבתי ׳נעלי פלדיום׳, ׳כובע אוסטרלי׳, ואז הזחלילית החלה להתפוצץ״. ״רון סיפר לנו״, ממשיך אלי פאר, ״שהוא סייר במתחם הסוללה עם הזחלילית כדי לאתר פצועים, אך נטש אותה לאחר שהחלה לבעור. הוא לא הספיק לסיים את דבריו ורסיסים טסו לעברנו מכיוון הזחלילית. אני נשכבתי על החול ונפגעתי קלות. רון, שעמד שניים-שלושה מטר ממני, נפגע בראשו״.
״שיחת סוללה״
(צילום: שלמה יהודה, רפרודוקציה: שרון צור)
״חבשתי את רמי וימר בחבישת ׳בייגלה׳״, מספר החובש לביא צרפתי, ״ואז ראיתי רון שאמר לי: ׳אני נכנס לעמדה לחפש נפגעים׳. עניתי לו שאין טעם להיכנס שוב, הכל מתפוצץ ומי שנשאר שם ודאי אינו כבר בחיים יותר, אלה היו מילותיו האחרונות״.
מפקד הסוללה רון זלמנוב נפטר בדרכו לבית החולים. הוא היה רק בן 24, סטודנט בטכניון. ״לא הכרתי אותו קודם כי לפני המלחמה לא הייתי שייך לגדוד״, אומר האפסנאי צביקה סגל (71) מגבעתיים. ״אחרי שרון נהרג ביקרתי אצל הוריו בהרצליה, התחברתי אליהם ולחברה שלו, ושמרתי איתם על קשר במשך תקופה ארוכה״.
המס״ול: רון זלמנוב ז״ל
הנצחה, זיכרון וצל״ש
סוללה א׳ נמחקה מסדר הכוחות הצה״לי עד שחייליה קיבלו תותחים חדשים, חצו את התעלה במסגרת אוגדה 252 והגיעו עד הקילומטר ה־101. ״באחת ההפוגות חזרתי לעמדה הקודמת של הסוללה שלנו״, מספר החובש צרפתי. ״נערכו שם חיפושים אחרי שרידי הנעדרים והתותחים השרופים עדיין ניצבו במקום. אספתי כמה גרוטאות והקמתי אנדרטה על הכביש. לאחר הסכם השלום ולקראת פינוי סיני המצרים החזירו לנו את האנדרטה, ומאז היא לא הוצבה בשום מקום״. לאחרונה החליטו הלוחמים להיפגש. ״הצלחנו לאתר כ־40 איש מתוך כ־70 שהיו בסוללה בעת הפגיעה״, אומר מארגן הכנס גורי ורד (71) מרעננה, קצין השלישות הגדודי בתקופת המלחמה. ״חלקם לא נפגשו 48 שנים״. לקראת הכנס הכין החובש לביא צרפתי, כיום מעצב מוזיאונים ובעל הוצאת ספרים, חוברת דיגיטלית הכוללת את הפורטרטים של חבריו לסוללה שאייר במהלך המלחמה ואת התמונות שחולצו מתוך המצלמה האבודה.
57