Page 13 - Demo
P. 13
pagina 11
voor bij teken en in Rusland, Centraal Azië en Noord-China komt het RSSE-virus voor.
De Ziekte van Lyme.
Soms ontstaat er na een tekenbeet na enige da- gen tot 2 weken, soms pas na enkele maanden, een rode of blauwachtige ringvormige vlek op de plek van de beet. Dit kan duiden op infec- tie met de Ziekte van Lyme. Ga dan altijd di- rect naar de huisarts. De Ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door de Borrelia bacterie. Blijft de Lymebacterie in het lichaam zitten dan veroor- zaakt deze in eerste instantie griepachtige ver- schijnselen. Soms ook zwelt een oorlel of tepel op. Dit doet zich meestal binnen 3 maanden na de besmetting voor. Als de ziekte niet wordt opgemerkt dan kunnen later neurologische, gewrichts-, huid- of hartklachten ontstaan. De klachten verschillen van persoon tot persoon maar aandoeningen aan de zenuwen komen het meeste voor. De Ziekte van Lyme wordt behandeld met anti-biotica. Hierbij geldt: hoe eerder, hoe beter de behandeling zal aanslaan. Je kunt je niet laten inenten tegen deze ziekte.
Teken-encefalitis (FSMe/RSSe).
In Nederland is de virusinfectie FSME nog niet bij de teken gesignaleerd. In Zuid Duitsland, Polen, Scandinavië en vele andere Europe- se landen komt deze ziekte echter wel voor bij een groot percentage van de teken. RSSE is de Russisch/Aziatische variant van deze vi- russoort. De virussen worden direct na de beet overgebracht op de mens. Je kunt besmetting dus niet voorkomen door de teek direct na de beet te verwijderen. Het ziektebeeld bestaat in de 1e fase uit griepachtige verschijnselen zo- als koorts, hoofdpijn en misselijkheid. Bij één derde van de besmette personen zet de ziek- te door en wordt in de 2e fase het centraal ze- nuwstelsel aangedaan. Dit kan o.a. leiden tot encefalitis (ontsteking van het hersenweefsel) en meningitis (hersenvlies ontsteking). Tot bij- na de helft van alle encefalitis patiënten houdt blijvend last van hoofdpijn, spierstijfheid of ver- lammingsverschijnselen over aan deze besmet- ting. Er is geen specifieke behandeling tegen dit virus mogelijk. Alleen behandeling tegen de symptomen van deze ziekte is mogelijk. In de
2e fase van de ziekte is gemiddeld 3 weken zie- kenhuisopname noodzakelijk.
In landen om ons heen worden hele bevol- kingsgroepen ingeënt tegen dit virus. In Neder- land wordt dit niet gedaan. Uit eigen ervaring weten we dat niet elke huisarts op de hoogte is van de risico’s van het besmet raken en de mo- gelijkheid van het inenten hiertegen. De GGD weet hier meer over.
De inenting bestaat uit 2 injecties die elkaar binnen enkele maanden moeten opvolgen. Daarna is eens per 3 jaar een herhalingsinjec- tie noodzakelijk.
]
Meer weten?
Op de sites van de GGD en het RIVM vind je meer informatie over teken en de ziektes die zij met zich mee kunnen dragen. Ook de huis- arts kan je vaak verder helpen. Blijf in elk geval niet rondlopen met vragen of twijfels. Beter een keer te veel naar de huisarts gegaan dan lang- durige klachten die je verhinderen om te ge- nieten van het leven in de vrije natuur. Enne .... thuis blijven en binnen zitten is natuurlijk hele- maal niet de bedoeling van dit artikel.