Page 13 - SportKontakt 16-2019
P. 13

Titel ver uit zicht voor Lyra na nederlaag tegen KMD
Lyra heeft gisteren op Sportpark De Zweth slechte zaken gedaan voor het kampioenschap. In de topper tegen KMD werd er met 1-3 verloren waar- door het gat met koploper Wateringse Veld Kranenburg 5 punten is.
Vandaag was voor zowel Lyra als KMD een belangrijke dag. Lyra staat vooraf- gaand 3e met 41 punten, maar slechts één punt achter op de nummer 2 Schi- pluiden en twee punten op koploper Wateringse Veld Kranenburg. KMD staat 4e en heeft 39 punten, zij doen dus ook mee voor de titel. Daarbij komt nog dat vandaag ook Schipluiden-Wateringse Veld Kranenburg gespeeld wordt, een zeer belangrijke dag dus.
In de openingsfase gaan er al gelijk een aantal dingen fout. Toch krijgt Lyra wel een kans. Marc den Toom haalt na 8 minuten als eerste uit, maar vindt de keeper op zijn weg. Even later is het Robin Vijverberg die met een kop- bal gevaar sticht. In de 18e minuut redt doelman Odens van der Zwan moei- zaam op een schot van Roy van der Sar. Lyra is in de 1e helft veel aan de bal, maar heeft het de doelman niet echt lastig gemaakt. KMD heeft nog helemaal niks van zichzelf laten zien. In de eerste vijf á tien minuten kwamen er nog wat gevaarlijke voorzetten, hierna is KMD amper meer voor het doel van Ritchie de Vreeden geweest.
Pas in de 40e minuut kwam er weer een kans voor Lyra. Keeper Odens van der Zwan slaat een voorzet weg, maar recht in de voeten van Thom Kuyvenho- ven. Doordat de doelman wat ver voor zijn goal staat probeert Kuyvenhoven de bal over de keeper te schieten. Dat lukt, maar de bal gaat ook rakelings over het doel. Dit was de grootste kans van de wedstrijd, maar niet voor lang. Nog geen minuut later had Dennis Voskamp de 1-0 moeten maken. Plots komt de bal voor de voeten van Voskamp, maar hij schiet van dichtbij via de keeper over! Hier had Lyra op voorsprong moe- ten komen, want dit was één van de spaarzame kansen. KMD komt met de schrik vrij en gaat de rust in met een 0-0 stand.
Lyra heeft veel de bal, maar komt niet veel verder dan 16 meter voor de goal. Ook gaat er aan beiden kanten veel fout. KMD staat achterin goed, maar heeft voorin nog niks van zich laten zien.
In de 2e helft komt KMD veel feller de kleedkamer uit en krijgt het meteen kansen. Bij een corner van KMD krijgt Lyra de bal met moeite weg. Twee minu- ten later komt het eerste schot van KMD, maar Ritchie de Vreeden kan de bal simpel vangen. Een minuut later moet De Vreeden voor het eerst duiken als Arend Balijon opnieuw van afstand schiet. Moeilijke reddingen waren het niet, maar het geeft wel aan dat KMD gevaarlijker wordt.
De wedstrijd wordt wat opener en ook Lyra krijgt een kans. Luke Boeters geeft voor en Thom Kuyvenhoven schiet uit die voorzet naast. Ondanks deze kans blijft de 0-1 in de lucht hangen en die valt ook in de 58e minuut. Een voorzet vanaf de rechterkant van KMD komt bij Vinnie Vrolijk als Dennis Voskamp de bal niet goed wegwerkt. Uiteindelijk is het ook Vrolijk die de bal langs doelman Ritchie de Vreeden werkt. Lyra staat achter en moet nu echt aan de bak. Na de goal komt er nog een tegenslag, want nadat Ritchie de Vreeden iets heeft gezegd wordt hij met rood naar de kant gestuurd. Reserve doelman Tom Bin- nendijk komt in het veld en verdediger Rick Voskamp gaat eraf. Ook Ardi Luij- endijk komt er in. Hij maakt zijn rentree na een blessure. Robin Vijverberg gaat eraf.
Lyra gaat met 10 man opzoek naar de gelijkmaker, maar kan het de doelman, zoals eigenlijk al heel de wedstrijd, niet lastig maken. Marc den Toom kreeg een kans in de 67e minuut, maar zijn vrije trap wordt gered door Van Der Zwan. Achterin geeft Lyra veel ruim- te weg waardoor KMD gevaarlijk wordt en dan met name via Dylan Groen. De eerste keer schiet hij voorlangs en de 2e keer vergeet hij de wedstrijd in het slot te gooien. Oog in oog met doelman Tom Binnendeijk is de keeper hem de baas waardoor het 0-1 blijft. Een kwar- tier voor tijd is het Houtman die namens KMD nog schiet, maar Binnendijk treedt opnieuw reddend op. Een minuut later krijgt de tot dan toe onzichtbare Roy van der Sar de kans op de 1-1. Na een pass van Luke Boeters schiet Van Der Sar rakelings naast. De doelman stond aan de grond genageld, maar ziet dat de bal net langs de paal verdwijnt. In de 82e minuut maakt KMD de 0-2. Arend Bali-
jon kan schieten en doet dat ook. De bal gaat langs Tom Binenndijk waardoor het 0-2 is! KMD lijkt de wedstrijd te beslis- sen en goede zaken te gaan doen. Toch wordt het weer spannend, want een minuut later maakt de net ingevallen Stef Koene er 1-2 van. Een corner werd bij de 2e paal door Thom Kuyvenhoven opnieuw voor de goal gekopt en Koene maakt er via de binnenkant van de paal 1-2 van! Er is weer hoop, maar de 2-2 moet binnen ongeveer 10 minuten val- len.
Lyra pompt alle ballen naar voren, maar de meeste worden weggekopt of de keeper plukt de bal uit de lucht. In de 89e minuut maakt invaller Cyrus Hag- highat er bijna 1-3 van, maar Binnen- dijk redt met moeite. In de blessuretijd wordt het alsnog 1-3 als Binnendijk een overtreding maakt en KMD een penal- ty krijgt. Vrijmoed was doorgebroken waardoor Binnendijk aan de noodrem trok, echter mag hij wel blijven staan, want hij krijgt geel. Dylan Arbouw maakt er vanaf 11 meter 1-3 van! Gelijk daar- na is het afgelopen en druipt een ‘rood’ Lyra af.
De teleurstelling heerst op Sport- park DE Zweth, want de titel is nu ver uit zicht. De andere topper Schiplui- den-Wateringse Veld Kranenburg werd 5-6. Hierdoor staan zij met 46 punten bovenaan. Met 42 punten is KMD op doelsaldo de nummer 2. Schipluiden staat 3e en Lyra staat op plek 4 met 41 punten.
Met nog vijf wedstrijden te gaan moet er een wonder gebeuren, wil Lyra nog kampioen worden, maar wonderen bestaan in het voetbal. De eerste van de vijf finales begint in Maasdijk als Lyra bij de plaatselijke voetbalclub om 14.30 op bezoek gaat. Alleen de drie punten tellen! Steun Lyra en reis mee naar het gezellige Maasdijk.
De opstelling: Ritchie de Vreeden, Den- nis Voskamp, Tom van Os, Rick Vos- kamp, Rik Kiela, John Lagerwerf, Thom Kuyvenhoven, Luke Boeters, Marc den Toom, Roy van der Sar
De bal was afgelopen zaterdag geschon- ken door PLV Looije uitzenden en ver- pakken