Page 15 - SportKontakt 7-2020
P. 15

pagina 11
  Lyra Business Club bezoekt Scania Zwolle
Woensdagochtend 27 november was het vroeg dag voor ruim 40 leden van de Lyra Business Club en voor de organisatie van het uitje nog wat vroeger. De afspraak om 09:00 uur in Zwolle betekende een vertrek om 06:30 vanaf sport- park de Zweth. Met volle thermoskannen koffie/thee, verse broodjes en war- me croissantjes van bakkerij Langerak trok de Volvo van busbedrijf Nooteboom zich 10 minuutjes later dan gepland op gang. Het verkeer zat deze ochtend niet echt tegen waardoor we exact op tijd binnen stapten bij de productie fabriek van Scania te Zwolle. En exact op tijd is waar het om draait bij Scania kregen we te horen in de bevlogen presentatie van Matthieu.
150 per dag. Elke vrachtwagen begint met twee chassis balken die 6,5 uur later omgetoverd zijn tot een complete vrachtwagen. Dit gehele proces wordt door mensenhanden begeleid, er komt geen robot aan te pas. Europa is met een afzet van 64% de grootste markt voor Scania en China de groeimarkt.
Vol met indrukken maar met een inmid- dels lege maag, stapte de business club leden in de bus op weg naar de volgen- de stop: restaurant de Koperen Hoog- te, ook in Zwolle. Tijdens de lunch nam Arco Bergwerff van Heiwo het woord. Zoals Arco fijntjes memoreerde is een vrachtwagen zoals die vanaf de produc- tieband bij Scania komt, niet veel waard. Om de vrachtwagen in te zetten voor transport heb je eerst een “bak” nodig en daar komt Heiwo om de hoek kij- ken. Heiwo is dé grootste Nederland- se specialist in klantspecifieke carrosse- riebouw van top kwaliteit. De productie vindt plaats in Wolvega en in de Maas- dijk eventuele reparaties en onderhoud. De woorden van Arco werden onder- steund door een mooie bedrijfsfilm. Wilt u meer weten over Heiwo en haar producten? Klik HEIWO
Na deze presentatie kwam het program- ma tot een einde. Na een busreis van twee uur waren we weer terug op de plek waar we 9 uur tevoren waren ver- trokken. We kunnen terug kijken op een geslaagde dag en bedanken vanaf deze weg de organisatie voor al hun inspan- ningen om deze dag te organiseren.
 De productieprocessen binnen Sca- nia zijn de afgelopen jaren geoptimali- seerd volgens de “lean management” leer. Met name tijdens de crisis, toen de vraag naar Scania vrachtwagens, minimaal was, heeft het Scania man- gement niet “gesneden” in het perso- neelsbestand maar de vrijgekomen tijd benut om de productie processen te optimaliseren. De productiemedewer- kers – of MIPs (most important per- sons) zoals deze groep nu bij Scania genoemd wordt, kregen min of meer de vrije hand om de processen waar zij ver- antwoordelijk voor waren te reorgani- seren. Waar eerst de werkvoorbereider vertelde wat de productiemedewerker moest doen, vertelt de productiemede- werker wat de werkvoorbereider moest doen om te zorgen dat zij optimaal kun- nen presteren. Met als doel het “waste” in de werkzaamheden weg te snijden en alleen te doen waar de klant voor betaald. Dit heeft geleid dat de pro- ductie per medewerker in de afgelopen jaren is verdubbeld.
Het in 1891 opgerichte Scania heeft wereldwijd 52,000 medewerkers in dienst en is begonnen met het produ- ceren van fietsen. Vanaf 1905 zijn ze gestart met de productie van vracht- wagens. In 2018 produceerden zij zo’n 70,000 vrachtwagens waarvan het over- grote deel in Zwolle. Momenteel ruim
 


























































































   13   14   15   16   17